Kuluttajalle monipuolisempia toimitustapoja Saksasta tuleviin paketteihin

29.10.2018

-vastaanottaja päättää, voiko paketin jättää kotioven taakse jos itse ei ole kotona

Posti on kokeillut uusia toimitustapoja niiden Saksasta saapuvien verkkokauppalähetysten osalta, joiden jakeluajankohtaa ei sovita vastaanottajan kanssa etukäteen. Kokeilussa Posti lähettää paketin vastaanottajalle viestin, johon vastaamalla voi kertoa, voiko paketin jättää kotiovelle ilman kuittausta tai viedäänkö paketti noudettavaksi pakettiautomaatista, jos vastaanottaja ei ole kotona silloin kun kuljettaja on pakettia tuomassa. Aiemmin paketit on toimitettu postista noudettavaksi jos vastaanottaja ei ole ollut kotona. 

Pakettipalveluiden kehityksestä vastaava johtaja Kati Nevalainen kertoo, että kokeilussa on ollut nyt noin 100 000 pakettia, joista 20 000 kappaletta on jätetty vastaanottajan valitseman mukaisesti kotioven taakse, kun vastaanottaja ei ole ollut kotona.

- Hyvin usein Saksasta tulevat verkkokauppaostokset on tehty esimerkiksi eläintarvikeliikkeissä: ostokset ovat isoja ja painavia koiranruokapaketteja. Silloin voi olla hyvin järkevää valita, että paketin voi jättää ovelle jos ei ole vastaanottamassa pakettia kotona.

Verkkokauppa valitsee toimitustavat - Saksassa paketit voidaan jättää naapurille

Posti toimii verkkokauppojen kuljetuskumppanina Suomessa, ja palvelee pakettien toimittamisessa verkkokaupan kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Usein verkkokauppias on valinnut tuotteiden toimitustavaksi palvelun, jossa vastaanottajan kanssa ei sovita erillistä toimitusaikaa.

- Kokeilussa olemme lähettäneet näiden pakettien vastaanottajille mahdollisuuksien mukaan joko tekstiviestin tai sähköpostin, jossa kerromme, milloin olemme tuomassa pakettia vastaanottajalleen. Paketin vastaanottaja voi viestiin vastaamalla kertoa, voiko paketin jättää ovelle ilman kuittausta tai viedäänkö paketti noudettavaksi pakettiautomaatista, jos hän ei ole kotona vastaanottamassa pakettia. Kolmas vaihtoehto on luonnollisesti myös se, että paketti toimitetaan noudettavaksi postista, Nevalainen kertoo. 

Keski-Euroopassa on yleistä, että verkkokauppaostokset toimitetaan vastaanottajille kotiin päivällä, ilman jakeluajankohdan sopimista vastaanottajan kanssa. Jos vastaanottaja ei ole kotona kuljettajan kaartaessa pihaan, paketit voidaan jättää esimerkiksi Saksassa naapurille tai kotioven rappusille. Nevalainen harmittelee, että kaikilta verkkokauppiailta ei vielä saada riittäviä tietoja, jotta etukäteisviestin voisi lähettää kattavasti kaikille pakettien vastaanottajille.

Matkapuhelinnumero tai sähköposti merkittävässä roolissa

- Voimme lähettää ennakkotiedon ja kyselyn niistä paketeista, joiden vastaanottajan sähköpostiosoitteen tai matkapuhelinnumeron saamme verkkokaupalta. Olemme Suomessa tottuneita saamaan tarkat paketin lähetys- ja saapumistiedot kätevästi Postin mobiilisovellukseen, OmaPostiin, ja kun kaikkien verkkokauppalähetysten osalta näin ei ole, se saattaa herättää ihmetystä.

Nevalainen muistuttaa, että verkkokauppa kuitenkin aina valitsee, millaiset kuljetuksenpalvelut se tarjoaa lähetysten toimittamiseksi ja Posti palvelee verkkokauppiaan kanssa tekemän sopimuksen mukaisesti.

- Etsimme jatkuvasti uusia tapoja, joilla voimme helpottaa suomalaisten arkea verkkokauppaostosten vastaanottamisessa. Yksi merkittävä palvelu on Smartpost-pakettiautomaatit. Automaatteja ja Postin palvelupisteitä on nyt jo yli 1 700 kattavasti ympäri Suomen. 

Smartpost-automaatteja on ostoskeskuksissa, kaupoissa, toimistoissa ja yrityksissä sekä esimerkiksi taloyhtiöissä. Smartpost-pakettiautomaateista paketit voi noutaa ja lähettää juuri itselleen parhaiten sopivana aikana.