Kukkakauppiaille suunnattu floraalisen taiteen suunnittelukilpailu ratkesi

11.10.2018

Kolme parasta kukkasidontatyötä saavat omat postimerkit

Posti järjesti 27.6.–21.9.2018 postimerkkien suunnittelukilpailun teemalla Floraalista taidetta. Kukkasidontaa esittelevä kilpailu toteutettiin yhteistyössä Suomen Kukkakauppiasliiton kanssa. Kilpailun kolmen kärki on nyt valittu ja Posti julkaisee maaliskuussa 2019 postimerkit parhaista kukkasidontatöistä.

Kilpailuun lähettiin valokuvat yhteensä 83 korkeatasoisesta kukkasidontatyöstä, joista voittajiksi valittiin espoolaisen floristimestari Pirjo Kopin suunnittelemat Mohikaani ja Kukkakaulakoru Rumba sekä keravalaisen floristihortonomin Tiina Koskisen suunnittelema Marjaisa.

Lisäksi kunniamaininnalla palkittiin keminmaalaisen Tuula Lokan Tuulenhaltija, helsinkiläisen Tarmo Noormetsin Heini ja helsinkiläisen Mari Ruohosen Oodi tuohelle.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Posti Oy:n taidetoimikunta sekä Kukkakauppiasliiton edustajina liiton ex-puheenjohtaja Minna Penttala ja liiton kansainvälinen tuomari Tiina Räihä.

– Kilpailuun kärkeen sijoittuneiden kukkasidontatöiden taso oli niin kova, että päätimme julkaista parhaista töistä kolme postimerkkiä aiemmin aiottujen kahden merkin sijaan, kertoo Postin Design Manager Tommi Kantola.

Tuomariston arviot voittaneista töistä

Mohikaani tuo uuden, leikkisän näkökulman siihen, miten monin eri tavoin kukkia voi käyttää. Mielenkiintoisesti koiralle toteutettu kukkakoristelu vie ajatukset eri kansojen perinnepäähineisiin ja saa hyvälle tuulelle. Koristeessa yhdistyvät taidokkaasti luonnonmateriaali ja kukat toistaen koristeen kantajan luonnetta ja värimaailmaa. Sopivasti villi ja luonnonläheinen koriste antaa koirallekin mahdollisuuden poseerata vähän villimpänä kuin mitä lemmikiltä yleensä odotetaan!

Mohikaanissa käytetyt kasvit ovat krysanteemi, arabiantähdikki, sinipiikkiputki, hietakastikka ja timanttiananas. Mohikaanin värimaailma toistaa koiran turkin marmorimaisia värisävyjä.

Kukkakaulakoru Rumba osoittaa, että kukilla voi toteuttaa myös persoonallisen, ainutkertaisen ja uniikin korun. Taidokas, näyttävä ja huomiota herättävä kukkakaulakoru kerää katseet! Mielenkiintoiset materiaalivalinnat ja yksityiskohdat saavat tarkastelemaan korua yhä uudelleen ja uudelleen.

Rumbassa käytetyt kukat ovat krysanteemi, paavalinkukka, timanttiananas ja flamingonkukka. Viimeistelyyn on käytetty luonnonmateriaaleina pihlajanlehtiä ja männyn neulasia.

Marjaisa on alkusyksyn materiaaleista sidottu kranssi, joka on nimensä mukaisesti marjojen juhlaa! Klassinen taidokkaasti toteutettu kranssin muoto toistuu eri kokoisten marjojen muodoissa. Materiaalin väriyhdistelmän tumma-vaalea kontrasti tuo sidontatyöhön syvyyttä. Vaikutelma on herkkä, värimaailmaltaan työ on raikas ja harmoninen.

Marjaisassa käytetyt kasvit ovat hollanninlumimarja, mahonia, mustaselja, tulilatva ja vadelma. Marjakimaraa pehmentävät muutama pinkki kukka ja vadelman vihreät lehdet.

Kukkasitojat luovat floraalista taidetta

Kilpailun voittaneet floristimestari Pirjo Koppi ja floristihortonomi Tiina Koskinen ovat moneen kertaan Suomessa ja maailmalla palkittuja kukkasidonnan ammattilaisia, jotka ovat tottuneet toimimaan keskenään myös tiimissä.

– Floristiikan maailma on ihmeellinen, herkkä, monipuolinen ja vaikuttava. Jokainen kukka ja kasvinosa ovat ainutlaatuisia yksilöitä. Kukkasitojina yhdistelemme ja sommittelemme erilaisia kukkamateriaaleja uusiksi harmonisiksi kokonaisuuksiksi luoden tunnelmia ja elämysmaailmoja. Suomen luonnon puhtaus ja ainutlaatuisuus ovat meille tärkeitä inspiraation lähteitä, Koppi ja Koskinen kertovat.

– Olemme vieneet ilolla suomalaista kukkasidontaosaamista maailmalle. Riemuitsemme siitä, että kukkasidontatöitämme saadaan ihailla maailmalla nyt myös postimerkeissä.

Kuvamateriaalia