Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät syyskuun postimerkeissä

15.06.2018

Loppuvuoden merkeissä myös graffiteja, kaupunkipuistoja ja luontotunnuksia

Posti julkaisee loppuvuonna kahdeksan postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 17 erilaista postimerkkiä. Syyskuussa ilmestyvien merkkien aiheina ovat ilmastonmuutos, graffitit, kaupunkipuistot ja Suomen luontotunnukset. Marraskuussa ilmestyy kolme perinteistä joulupostimerkkiä ja talvisiin tervehdyksiin sopiva merkki.

Ilmastonmuutos-postimerkkiarkin kolmessa postimerkissä kuvataan niitä dramaattisia vaikutuksia, joita on odotettavissa lähitulevaisuudessa, jos ilmaston annetaan lämmetä nykytahtia. Merkeissä keskitytään erityisesti ilmaston lämpenemisen seurauksiin Suomen sääoloissa, luonnossa ja yhteiskunnassa.

Timo Berryn suunnittelemat merkit on tehty lämpöpainetulla musteella, joka vaihtaa sormen kosketuksesta väriä. Sormenpainalluksella voi nähdä, mitä Suomessa voi olla edessä, jos ilmaston jatkuvaa lämpenemistä ei saada hillittyä.

12.9. ilmestyvässä Ilmastonmuutos-arkissa on kolme kotimaan ikimerkkiä.

Aitoja graffiteja ensi kertaa postimerkeissä

Posti myönsi viime toukokuussa taidepalkinnon graffititaiteilija EGS:lle, jolta julkaistaan maailman ensimmäiset aitoja graffiteja esittelevät postimerkit. Merkkeihin valittiin kaksi EGS:n maalaamaa graffitia maailmalta. Toinen graffiteista on tehty Australiaan Melbournen kaupungin teollisuusalueelle ja toinen Pietariin pienen kuorma-auton kylkeen. Molempiin graffiteihin on kuvattu kirjaimet E, G ja S.

12.9. ilmestyvässä Graffiti-arkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.

Kolme puistoa rannikkokaupungeissa

Kaupunkipuistoja kuvaavan merkkisarjan toisessa osassa esitellään kolme rannikkokaupunkia Pori, Hanko ja Kotka. Merkit suunnitellut Timo Mänttäri on kuvannut jokaiseen merkkiin vettä joessa, meressä ja vesiputouksessa. Merkkien pelkistetty tyyli sopii hyvin postimerkkien kokoon.

12.9. ilmestyvässä Kaupunkipuistot II -arkissa on 15 kotimaan ikimerkkiä.

Suomen luontotunnukset osana kansallista kuvamuistia

Posti julkaisee syyskuussa myös Stina Hovin suunnittelemat rullapostimerkit, jonka viidessä merkkiaiheessa kuvataan Suomen luontotunnuksia. Merkeissä esiintyy eläinmaailmasta kansalliseläin karhu, kansalliskoira suomenpystykorva, kansallislintu laulujoutsen ja kansallishyönteinen leppäkerttu sekä kasvien puolelta kansalliskukka kielo. Suomen luontotunnukset -sarjan toiset viisi merkkiä esitellään rullapostimerkeissä vuonna 2019.

12.9. ilmestyvässä Suomen luontotunnukset -rullapostimerkissä on 100 kotimaan ikimerkkiä.

Joulumerkeissä pallokoriste, kynttilät ja luistimet

Tämän vuoden kotimaan joulupostimerkeissä on tuttuja näkymiä suomalaisesta jouluvietosta. Merkit suunnitellut Marjo Nygård on kuvannut kotimaan joulumerkkeihin valoa heijastavan pallokoristeen ja retrotyylisiä kynttilöitä jalkoineen. Ulkomaan joulumerkkeihin Nygård on suunnitellut sympaattiset kaunoluistimet.
7.11. ilmestyvät joulupostimerkit julkaistaan 20 tai 10 merkin arkeissa.

Lumiset pihlajanmarjat tervehdyksiin

Marraskuussa julkaistaan myös kaikkiin talvisiin tervehdyksiin sopiva postimerkki, joka kuvaa lumisia pihlajanmarjoja. Merkin on suunnitellut Stina Hovi.

7.11. ilmestyvässä arkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön