Älykaupungissa tiestön kuntoa hoidetaan datalla ja asukkaita varoitetaan keliolosuhteista

20.03.2018

Postin älykaupunkihankkeessa tiestön kuntoa valvotaan ja liikenne - ja henkilövahinkoja ehkäistään elinympäristöä havainnoivalla teknologialla varustettujen autojen keräämällä datalla. Autoihin kytketty keinoäly on valjastettu yhdistämään tarkat tien olosuhdemittaukset ja videokuvaa analysoiva konenäkö palvelemaan teiden kunnossapitoa ja kelihavainnointia, ja siten lisäämään turvallisuutta liikenteeseen. Tämä on todellisuutta Espoossa, jossa Posti aloittaa jakelutyön yhteydessä laaja-alaisen tiedon keräämisen tiestöstä ja kaupunkiympäristöstä.

Älykaupunkihanke on herättänyt paljon kiinnostusta, ja Postin tavoitteena on laajentaa toimintaa useampaan kaupunkiin kuluvan vuoden aikana. Postilla on ympäri Suomea 3 300 ajoneuvoa, joiden kilometreistä kertyy päivässä yli kuusi kertaa maapallon ympärys. Sen lisäksi Postin rekat ajavat Suomen teillä päivittäin neljä ja puoli kertaa maailman ympäri. ”Roolimme älykaupungin ekosysteemin luojana on luonteva.  Postin laajan maantieteellisen läsnäolon takia voimme kerätä suuria määriä dataa elinympäristöstämme, ja rakentaa osaltamme yhteiskuntaamme älykkäämmäksi”, kertoo Postin digitaalisista palveluista vastaava johtaja Pasi Ilola.

Älykaupunkia rakennetaan yhteistyössä

Espoon kaupungin infrapalvelupäällikkö Toni Korjus, YIT:n projektipäällikkö Petri Jansson, LähiTapiolan pääkaupunkiseudun toimitusjohtaja Jukka Kinnunen sekä Vaisalan liiketoiminnan kehitysjohtaja Markus Melander keskustelivat Postin Espoo Smart City -tilaisuudessa ajoneuvojen keräämän tiedon hyödyntämisestä ja toiminnan yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Espoon kaupunki ja YIT: Etävalvonnan avulla tehokkaampaa kunnossapitoa

Espoon Kaupungin infrapalvelupäällikkö Toni Korjus ja YIT:n projektipäällikkö Petri Jansson jakavat näkemyksen siitä, että digitaalisten työvälineiden myötä ulkoisten toimijoiden tuottama tieto tiestöstä ja keliolosuhteista on avainasemassa kunnossapidon prosessien tehostamiseksi, hankkeiden resursointiin ja ohjaukseen.

”Ajantasaisen etävalvonnan ansiosta kaupungilla on parempi näkyvyys teiden kuntoon, ja näin voimme korjata niitä nopeammin”, kertoo Espoon kaupungin infrapalvelupäällikkö Toni Korjus.

”Digitalisaatio ohjaa tulevaisuudessa entistäkin vahvemmin teiden kunnossapidon toimintaa. Haluamme olla digitaalisen kehityksen kärjessä, ja nykyistä automaattisemmin tuotettava työtarvetieto tukee tätä tavoitetta”, kertoo YIT:n projektipäällikkö Petri Jansson.

LähiTapiola: Keskiössä liukastumisten ehkäiseminen

LähiTapiola hyödyntää Postin keräämää tiedataa vahinkojen vähentämiseksi. Pilottivaiheessa LähiTapiola varoittaa asiakkaitaan Espoon Kivenlahdessa erityisen liukkaasta tai hankalasta kelistä sekä tarjoaa asiakkaidensa asuinalueen kelitietoa karttapalvelun avulla.

”Elämänturvayhtiönä etsimme jatkuvasti uusia keinoja vahinkojen vähentämiseen. Nyt käynnistyvän hankkeen tavoitteena on vähentää liukastumisia ja talvikelien aiheuttamia liikennevahinkoja. Liukastumiset ovat talvella yleisimpiä tapaturmia. Niistä koituu vakuutusyhtiöiden asiakkaille vuosittain jopa 200 miljoonan euron korvaukset. Tavoitteenamme on myös hyödyntää dataa liikenneturvallisuuden kehittämiseen”, kertoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun toimitusjohtaja Jukka Kinnunen.

Vaisala: RoadAI-tekoäly nostaa olosuhdetietojen tuottamisen uudelle tasolle

Vaisalan kehittämä järjestelmä tien olosuhdetiedon tuottajana liikkuvista ajoneuvoista on maailmanluokkaa. Vaisalan kehittämä järjestelmä tien olosuhdetiedon tuottajana liikkuvista ajoneuvoista on ainutlaatuinen yhdistelmä sensoritietoa ja konenäköä ja koneoppimista. Teknologian avulla luodaan tiestön tilannekuva alueelta, jossa ajoneuvot liikkuvat, ja tekoälyn tuottama informaatio voidaan välittää kaikille tarvitsijoille.

”Postin kaltaisen valtakunnallisen toimijan kanssa yhteiskunnallisen muutoksen toteuttaminen on mahdollista. Tulevaisuudessa tiedon hyödyntäjät voivat olla yksittäisistä kansalaisista aina autonomisiin autoihin saakka”, visio Vaisalan liiketoiminnan kehitysjohtaja Markus Melander.

Vaisalan järjestelmän kyvykkyys perustuu tarkkoihin optisiin sensoreihin ja moderniin konenäköön, joka tulkitsee tienpinnan tilaa jäljitellen ihmisen ymmärrystä.

Tämä mahdollistaa aivan uudenlaisen tien olosuhdetiedon, kuten loskaisuuden, ajourien sekä polanteiden, tuottamisen. Lisäksi voidaan tuottaa tietoa esimerkiksi aurausvallien korkeudesta tai liikennemerkeistä ja niiden kunnosta. Yhtiön tähtäimessä on tarjota toimenpidesuosituksia liukkauden torjuntaan tai aurausten aloittamiseen.

Tietosuojan toteutuminen tärkeää

Tiedon tuotannossa ja keräämisessä tärkeää on tietosuojan toteutuminen. Teknologia mahdollistaa täysin anonyymin ympäristövalvonnan. Henkilöt ja muut yksilöivät tiedot, jotka kerääntyvät katukuvauksen yhteydessä, anonymisoidaan, eli peitetään automaattisesti.