Alkuvuoden 2019 postimerkeissä monia mielenkiintoisia teemoja mm.äitiyspakkaus, Japani ja laulujoutsen

24.10.2018

Posti julkaisee tammi-toukokuussa 2019 kymmenen postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 34 erilaista postimerkkiä. Merkkien aiheina nähdään mm. äitiyspakkaus, manga-kuvitusta, Helsingin päärautatieasema, Suomen kansallislintu ja kukkia. Aihevalikoimaa täydentävät persoonalliset ystävänpäivä- ja pääsiäispostimerkit.

23.tammikuuta juhlistetaan ystävänpäivää, pakkaspäivää ja äitiyspakkausta

Postimerkkivuosi käynnistyy ystävänpäiväpostimerkeillä, jotka taiteilija Matti Pikkujämsä on kuvittanut omaan persoonalliseen tyyliinsä. Jaettu ilo -postimerkkivihkossa kuvataan aikuisten välistä ystävyyttä eri tilanteissa. Pikkujämsä on maalannut merkkien värikkäät originaalikuvitukset paperille akryyliväreillä, tekstit on kirjoitettu käsin ja samoin hammastukset on tehty vapaalla kädellä. Jaettu ilo -postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

Tammikuun talvisissa postimerkissä esitellään valokuvilla perinteisiä suomalaisia pakkaspäivän iloja, pilkkimistä ja avantouintia. AD Paula Salvianderin  suunnittelemissa Pakkaspäivä-merkeissä isä ja tytär viettävät aurinkoista päivää jäällä pilkkimällä ja avantouimari pulahtaa hyytävän jäiseen avantoon. Pakkaspäivä julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Äitiyspakkaus on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio, joka on saanut mainetta ja tunnustusta myös maailmalla. Tammikuussa julkaistaan Dog Designin suunnittelema Äitiyspakkaus-pienoisarkki, jossa esitellään pakkauksen sisältöä ja itse vuodelaatikkoa. Vuosittain Kela jakaa tuleville äideille noin 40 000 uutta äitiyspakkausta, jonka sisältö vaihtuu vuosittain. Pakkausta on kehitetty viime vuosina asiakkaiden palautteen perusteella. Äitiyspakkaus-pienoisarkissa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

13.maaliskuuta teemoina pääsiäinen, Japani, rautatieasema ja floraalinen taide

Ensi vuoden pääsiäispostimerkit ovat klassikkoainesta, sillä ne on suunnitellut tuhansista postikorttikuvituksistaan tuttu taiteilija Virpi Pekkala. Pääsiäisleikit-postimerkkien kuvitukset Pekkala on tehnyt tunnistettavaan tyyliinsä vesi- ja peiteväreillä sekä tussilla. Postimerkkien kuvituksissa pikkunoita keinuu pajunkissan oksalla ja pupu kuljettaa pääsiäismunia ja tipua kärryillä. Pääsiäisleikit julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Maaliskuun postimerkeissä esitellään myös japanilaisia kulttuurivaikutteita, joista on tullut Suomessakin osa arkea. Japanilaista sarjakuvaa mukailevaan manga-tyyliin tehdyissä merkeissä tyttö laulaa karaokea ja poika syö sushia. Sarjakuviin erikoistunut graafikko Reima Mäkinen on hakenut Kaikuja Japanista -merkkeihin räväkkyyttä ja iloisuutta sekä värityksellä että hahmojen kehon kielellä. Kaikuja Japanista julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista ulkomaan ikimerkkiä.

Helsingin rautatieasema viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhliaan. Posti juhlistaa maaliskuussa tätä yhtä Helsingin hienointa ja tunnetuinta rakennuksista omalla pienoisarkilla, jonka on suunnitellut monista aiemmista merkeistä tuttu graafikko Klaus Welp. Merkkejä varten Welp valokuvasi Eliel Saarisen suunnittelemaa monumentaalista rautatieasemaa useasta eri näkökulmasta. Helsingin rautatieasema 100 vuotta -pienoisarkissa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

Maaliskuussa tulevat myyntiin Floraalista taidetta -postimerkit, joiden aiheet on saatu kukkakauppiaille suunnatun kukkasidontakilpailun kautta. Floristimestari Pirjo Kopin ja floristihortonomi Tiina Koskisen voittajatöitä esittelevissä postimerkeissä kukat ovat taipuneet näyttäviksi taideteoksiksi. Floraalista taidetta julkaistaan 15 merkin arkissa, jossa on 3 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

8.toukokuuta merkeissä nähdään laulujoutsen sekä kukkia iloon ja suruun

Vuosittain julkaistavien EUROPA-postimerkkien teemana ovat ensi vuonna kansallislinnut.

Graafikkolegenda Erik Bruun otti haasteen vastaan ja suunnitteli kaksi merkkiä Suomen kansallislinnusta laulujoutsenesta. EUROPA: Laulujoutsen julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kevään onnittelumerkit on suunnitellut valokuvaaja ja korttitaiteilija Anna-Mari West. Hän on lavastanut studiossa Kerro kukkasin -postimerkkivihkon kuviin kauniita asetelmia erilaisilla rekvisiitoilla. Postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

Uutena postimerkkitaiteilijana toukokuussa esittäytyy kuvittaja Oona Himanen, joka on suunnitellut suruadressiin soveltuvan harmonisen ja arvokkaan postimerkin kallasta. Himanen haluaa ilmaista merkillä surun lisäksi myös välittämistä, empatiaa ja muistamista. Euroarvoinen Kalla julkaistaan 10 merkin arkissa.

Kaikki muutokset mahdollisia.

Kuvamateriaalia