Ala-asteen koululaiset ideoivat ennakkoluulottomasti - Yksisarviset vievät tulevaisuuden postit vastaanottajille

23.10.2018

Pääkaupunkiseudun ala-asteen koululaiset ideoivat Tulevaisuuden esine -hankkeessa ennakkoluulottomasti, miten posti kulkee tulevaisuudessa. Lukuisten hyvien ehdotusten joukosta voittajaksi valittiin Aleksis Kiven peruskoulun oppilaan Maijan idea, jossa mystiset yksisarviset taikovat tulevaisuuden postit vastaanottajille.

Koululaiset kehittivät Postin ja Arabian taideosastoyhdistyksen järjestämän Tulevaisuuden esine -hankkeen aikana syyskuussa yhteensä 190 ideaa postinkulusta tulevaisuudessa. Kymmenen luokkaa pääsi suunnittelemaan ideoitaan taiteilijoiden ja postilaisten opastuksella työpajoihin, joita järjestettiin Arabian Muotoilukeskuksessa ja Helsingin kaupunginmuseossa.

Lasten kehittämiä ideoita arvioinut raati ihastui Aleksis Kiven peruskoulun oppilaan Maijan ehdotukseen yksisarviskoneesta, joka toimii näin: ”Tulevaisuudessa keksitään laite, joka etsii yksisarvisen, jonka voi kutsua luokseen ja antaa sille postit kuljetettavaksi. Yksisarviset taikovat postit vastaanottajille.”

Tulevaisuuden esine -hankkeen voittajaluokka pääsee myöhemmin syksyllä tutustumaan Helsingin postikeskukseen. Aleksis Kiven peruskoulun opettaja Anu Karppinen otti tiedon voitosta iloisena vastaan. – Luokkani on energinen ja hyväntuulinen ryhmä, joka innostuu helposti ja tekee koulutyötä positiivisella asenteella. Rennossa ja turvallisessa ilmapiirissä voi antaa ajatuksen lentää.

Kunniamaininnat Ellalle, Ellille ja Sallalle

 

Voittajatyön lisäksi Tulevaisuuden hanke -raati valitsi kolme työtä, jotka saivat kunniamaininnan.

Ella Vallilan ala-asteelta ideoi hologrammisormuksen, joka pystyy nauhoittamaan viestin. Vastaanottaja voi valita itse hologrammihahmon, joka lukee viestin.

Vesalan peruskoulua käyvä Elli ehdotti ajatustensiirtoa, jossa ei tarvitse laittaa kuin sormi päähän ja ajatella, mitä haluaa kertoa ja kenelle.

Salla Paloheinän ala-asteelta suunnitteli lentävän geopallon, jonka voi kutsua luokseen, laittaa postit pallon sisälle ja lähettää sen haluttuun osoitteeseen. 

Mahdottomasta mahdollista

 

– Oli hieno nähdä, miten ennakkoluulottomia ja rohkeita lapset olivat näinkin haastavassa tehtävässä. Saimme sekä kirjoitettuja että kuvitettuja ideoita, joissa tulevaisuuden posti kulkee mm. hologrammeina, teleporttaamalla, ajatusten voimalla tai putkia pitkin maan alla. Lapset tekivät jälleen kerran mahdottomasta mahdollista, kertoo arviointiraadin puheenjohtajana toiminut taiteilija Pekka Paikkari Arabian taideosastoyhdistyksestä.

Paikkarin lisäksi arviointiraatiin kuuluivat koordinaattori Tuula Saari Arabialta, graafinen suunnittelija Paula Salviander sekä Design Manager Tommi Kantola ja markkinointipäällikkö Kristina Saaristo Postista.

Posti kokoaa Tulevaisuuden esine -hankkeeseen tehdyistä suunnittelutöistä näyttelyn Postin pääkonttoriin Ilmalaan.

Lisää aiheesta:

Tulevaisuuden esine -hanke haastaa ala-asteen koululaiset