Yli 2,2 miljoonaa suomalaista ostaa, myy tai lahjoittaa kuukausittain tavaroita vertaisverkkokaupassa

20.01.2017

- Posti tutkitusti suosituin palveluntarjoaja vertaisverkkokaupan lähetyksissä

Postin Kantar TNS Oy:llä (ent. TNS Gallup Oy) teettämän tutkimuksen mukaan yli 2,2 miljoonaa suomalaista ostaa, myy tai lahjoittaa kuukausittain tavaroita vertaisverkkokaupassa.

Vertaisverkkokaupalla tarkoitetaan yksityisten ihmisten tavaroihin liittyvää kaupankäyntiä, jossa ostopäätös on tehty internetissä välitetyn ilmoituksen perusteella. Vertaisverkkokauppa kasvaa tällä hetkellä erittäin nopeasti ja vertaisverkkokauppa on nykyään yhä keskeisempi syy lähettää tavaroita toisille yksityishenkilöille.

Posti suosituin palveluntarjoaja

Tutkimuksen mukaan Posti on suosituin palveluntarjoaja vertaisverkkokaupan lähetyksissä. Tavaroita lähetetään niin kirjeinä kuin paketteina. Postin pakettiautomaatti on yksi suosituimmista paketin lähetys- ja noutotavoista. Lähettämistapojen valinnassa korostuivat erityisesti hinta, lähettämisen helppous ja luotettava perillemeno.

- Olemme iloisia, että kuluttajien tarpeet ja Postin tarjoamat palvelut kohtaavat myös vertaisverkkokaupassa. Postin pakettiautomaatit ovat jo aiempien tutkimusten mukaan suosituin verkkokauppapakettien noutopaikka. Pakettiautomaatti on kätevä vaihtoehto, kun ostajan ja myyjän välimatka on pitkä tai tavaroiden luovuttamiselle ei löydy sopivaa paikkaa tai aikaa. Tavaran voi jättää ja hakea haluamastaan pakettiautomaatista silloin kun se itselle parhaiten sopii, sanoo johtaja Kati Nevalainen Postista.

Vertaisverkkokauppaa tekevällä 9 tapahtumaa kuukaudessa

Keskimääräisesti kuukaudessa on noin yhdeksän tapahtumaa vertaisverkkokauppaa tekevää henkilöä kohden. Näistä myyntitapahtumia on kolme, ostoja, antamista ja ilmaiseksi saamisia kutakin kaksi. Iällä, sukupuolella tai asuinpaikalla ei ole suurta merkitystä, vertaisverkkokauppaa käydään internetin käyttäjien keskuudessa paljon ja hyvin laajasti eri ryhmissä.

Tutkimuksen mukaan suosituimpia kaupankäynnin tuoteryhmiä ovat vaatteet, kengät ja asusteet, elektroniikka sekä huonekalut ja sisustustavarat. Muita suosikkeja ovat kirjat ja lehdet, lasten tarvikkeet ja harrastusvälineet.

Vertaisverkkokaupassa ostajat kokevat tärkeinä rahan säästön (80 % vastaajista), mahdollisuuden ostaa tavaroita joihin muuten ei olisi varaa (69 %) ja erikoisten tavaroiden löytymisen (64 %).

- Noin 30 % myydystä tavarasta lähetetään ostajalle maksullisen kuljetuspalvelun kautta ja noin 70 % myydyistä tavaroista vaihtaa omistajaa myyjän ja ostajan kohtaamisessa. Olemme kuunnelleet asiakkaitamme ja testasimme jo vuosi sitten uutta palvelua vertaisverkkokauppaa varten. Nyt tämä Lähilokero-palvelu otetaan käyttöön koko Suomessa.

Lähilokero-palvelu vastaa vertaisverkkokaupan kohtaamisen haasteisiin

Nevalaisen mukaan ostajan ja myyjän kohtaamiseen liittyy usein säätämistä niin aikataulujen, kohtaamispaikan kuin yhteystietojenkin osalta.

- Posti tuo markkinoille tavaran vaihtamiseen ilman henkilökohtaista kohtaamista Lähilokero-palvelun. Lähilokero-palvelussa myyjä jättää tavaran siihen pakettiautomaattiin, josta ostaja noutaa sen. Palvelun hinta on saatu edulliseksi, se on alkaen 1,90 euroa ja palvelu on saatavilla koko Suomessa.

Lähilokero-palvelu soveltuu erityisen hyvin paikallisille nettikirppiksille, mutta myös muuhun paikalliseen tavaranvaihtoon. Lähilokeron avulla ostajan ja myyjän ei tarvitse sovitella aikataulujaan tai antaa kotiosoitettaan tuntemattomille, vaan vaihto tapahtuu omien menojen ja aikataulujen puitteissa kätevästi pakettiautomaatilla.

Tutkimuksen Postille toteutti Kantar TNS Oy (ent. TNS Gallup Oy). Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 15-79 -vuotiaat internetiä vähintään kuukausittain käyttävät suomalaiset. Alkukysymykseen vastasi yli 3000 henkilöä, joista varsinainen kysely kohdennettiin vertaisverkkokaupan tavaratransaktioita viimeisen kuukauden aikana käyttäneille. Tässä tutkimuksessa vertaisverkkokaupalla tarkoitettiin yksityisten ihmisten tavaroihin liittyvää kaupankäyntiä, jossa ostopäätös on tehty internetissä välitetyn ilmoituksen perusteella.

Lisätietoja medialle

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

www.posti.com/media