Verkko-ostajan on hyvä varautua alennuspäivien ruuhkiin

06.10.2017

Suomalaiset tilaavat yhä enemmän verkko-ostoksia ulkomailta. Postin kautta kulkee vuosittain noin 15 miljoonaa lähetystä Kiinasta, useimmiten kirjeenä, jonka kulkua ei voi seurata. Ostajan kannattaakin muistaa Euroopan ulkopuolisen verkkokaupan lainalaisuudet, kuten pitkät toimitusajat ja tullauskäytännöt.

Esimerkiksi kiinalainen Alibaba toimittaa päivittäin 55 miljoonaa lähetystä ympäri maailman. Suurin osa Suomeen saapuvista lähetyksistä on kirjeitä, jotka lajitellaan käsin. Ne eivät ole lähetysten seurannan piirissä. Verkkokaupan toimitusilmoituksesta huolimatta lähetys saattaa odottaa jopa viikkoja käsittelyä ennen kuljetusta - joko lähtömaassa tai välivarastoissa matkalla.

Jos ostos lähetetään pakettina, sen kulkua voi seurata verkosta. Seurantatieto on Postin ja asiakkaan käytössä, kun lähetys saapuu Suomeen. Postin mobiilisovellus auttaa ahkeraa verkko-ostajaa, sillä se ilmoittaa käyttäjälle, milloin lähetys on saapunut Suomeen ja sen voi tullata. Sovellus myös kertoo lähetyksen noutopaikan ja -ajan. Verkko-ostajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkä verkkokaupan ja minkälaisen toimitustavan valitsee. Suuri osa verkkokauppaostoksista tilataan noudettaviksi Postin pakettiautomaateista. Oma noutopiste -palvelun avulla henkilöt voivat itse määritellä paketille halutun noutopaikan.

Amerikasta maailmalle levinnyt verkkokaupan ostospäivä Black Friday on lyönyt läpi Suomessakin. Viime vuonna Posti toimitti ostospäivän paketteja noin 100 000 enemmän verrattuna normaaliin pakettivolyymiin. Tänä vuonna ostosperjantaita vietetään 24. marraskuuta. Toinen amerikkalainen kampanjapäivä, Cyber Monday, on seuraavana maanantaina 27. marraskuuta. Käytännössä verkkokauppojen tarjouksia on koko pitkä viikonlopun ajan.  Kiinasta maailmalle levinnyt Singles Day 11. marraskuuta kiihdyttää verkkokauppaa vielä ennen joulusesonkia.

Joulunalusajan ostospiikki voi viivästyttää lähetysten kulkua maailmalta entisestään. 

- Ulkomaisista verkkokaupoista ostaessa maltti on valttia. Kirjelähetykset ovat kuluttajalle edullisin tapa vastaanottaa verkkokauppaostos. Tämä näkyy kuitenkin myös siinä, ettei niiden kulkua voi seurata ja toimitusajat ovat jopa yli kuukauden, Postin kansainvälisistä palveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen sanoo. 

Tullaus kätevästi netissä

Tilaaja on velvollinen antamaan mahdollisen tulli-ilmoituksen Tullille ja maksamaan tarvittavat maahantuontiverot, jos tilaus toimitetaan EU:n ulkopuolelta tullaamattomana. Tavaran lähetysmaa ratkaisee - vaikka kauppapaikkasi olisi eurooppalainen, itse tavara voidaan toimittaa EU:n ulkopuolelta. Ilmoituksen voi tehdä netissä Tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa.

Lisätietoja Tullin verkkosivuilta