Kirjeen ja paketin uudet hinnastot julkaistu – hintamuutokset tulevat voimaan lokakuussa

01.09.2017

Kirjeen uudet postimaksut voimaan 2.10.

Kotimaan ja ulkomaan kirjeen postimaksut muuttuvat 2.10.2017. Aiemmin ilmestyneet ikimerkit kelpaavat tämän jälkeenkin postimaksuksi sellaisenaan ilman lisämerkkejä.

Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on 2.10. alkaen 1,40 euroa (nykyisin 1,30 euroa). Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hinta on Priority-luokassa 2.10. alkaen 1,50 euroa (nykyisin 1,40 euroa). Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä (2.10. alkaen 1, 40 euroa).

Kaikkien kirjepalveluiden uudet hinnat ovat hinnastossa . Lähettämisen verkkopalveluun tuodaan lokakuussa Pikakirje ja Postiennakkokirje, jotka on edullisinta lähettää verkkopalvelusta. Verkkopalvelusta voi jo lähettää pakettien lisäksi Kirjatun kirjeen www.posti.fi/lahettaminen.

Lähetettyjen kirjeiden määrä laski kevätkaudella 10 prosenttia viestinnän digitalisoitumisen myötä. Tämä nostaa edelleen kirjelähetysten yksikkökustannuksia. Postin toimintaa ei ylläpidetä verovaroin. Postin täytyy huolehtia yhtiön toimintavalmiuksista muun muassa varmistamalla postimaksujen riittävä taso postin keräilyn, lajittelun ja jakeluverkoston kustannuksiin nähden. Heinäkuussa aloitettu jakelupäiväuudistus hillitsi tämän hetkistä hinnankorotustarvetta. Uudistuksessa jakelua rytmitetään uudella tavalla tiistaisin, jolloin on vähemmän jaettavaa postia.

Joulun ikimerkki ilmestyy 3.11.

Kotimaan joulutervehdykset kulkevat tänä jouluna 0,95 euron joulumerkillä, joka ilmestyy 3.11. Myös viime vuoden joulun ikimerkit (vuonna 2016 0,90 euroa) käyvät sellaisinaan joulutervehdyksiin.

Postikorttisovelluksesta lähetettävien korttien hinnat eivät muutu. Sovelluksesta voi lähettää aidon kortin esimerkiksi omasta valokuvasta. Sovelluksen voi ladata iOS- tai Android -sovelluskaupoista.

Postimerkkejä voi ostaa noin 3 400 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta: www.posti.fi/ostoksille

Pakettien lähetyshinnat pysyvät ennallaan verkosta, automaatilta ja mobiilisovelluksesta ostettaessa

Kotimaan pakettien lähetyshinnat pysyvät samana, kun niiden lähetyksen ostaa Postin verkkopalvelusta , pakettiautomaatista tai Postin mobiilisovelluksesta. Lähetyshinnat nousevat vain, jos lähetyksen ostaa Postin myymälöistä. Uudet hinnat ovat Postin verkkosivulla esimerkiksi 2 kg painavan ”Numerolla”-paketin hinta nousee 1.10. 0,40 euroa.

Myös postiennakko-lisäpalvelun hinta pysyy samana, kun lähetyksen ostaa Postin verkkopalvelusta. Postin myymälöistä ostattaessa hinta nousee seitsemään euroon.

Ulkomaille lähetettävien pakettien lähetyshinnat pysyvät samana, kun niiden lähetyksen ostaa Postin verkkopalvelusta, pakettiautomatista tai Postin mobiilisovelluksesta. Lähetyshinnat nousevat vain, jos lähetyksen ostaa Postin myymälästä. Tällöin pakettien hinnat nousevat kolmella eurolla. Hinnan muutoksen taustalla ovat ulkomaille lähetettävien pakettien vaatima manuaalinen työ, mikä nostaa Postin käsittelykustannuksia. Myös ulkomaille lähetettävien pakettien nykyiset kokonaiskustannukset suhteessa volyymiin ovat nousseet.

Pakettien säilytysaika kaikissa palvelupisteissä pääsääntöisesti 7 vuorokautta

Posti yhdenmukaistaa pakettien säilytysaikaa eri noutopisteiden välillä. 1.10. alkaen pakettien noutamiselle on aikaa pääsääntöisesti 7 vuorokautta kaikissa Postin myymälöissä ja automaateilla. Viimeisen noutopäivän voi tarkistaa paketin saapumisilmoituksesta. Suurin osa pakettien vastaanottajista saa paketin saapumisilmoituksen sähköisesti joko tekstiviestillä tai sähköpostilla, lisäksi paketin kulkua voi seurata kätevästi Postin mobiilisovelluksen tai nettisivujen kautta. Sähköisen saapumisilmoituksen ja automaattisen lähetystenseurannan saa paketteihin, joihin lähettäjä antaa vastaanottajan matkapuhelinnumeron. Sähköinen saapumisilmoitus on kätevä ja nopein tapa saada saapumisilmoitus.

Yhdenmukaistamme myös käteisellä maksettavien ulkomaan pakettien tuote-ehtoja. 1.10.2017 alkaen sekä itsepalvelusta lähetettyjen Parcel Connect -pakettien että posteista lähetettyjen EMS-pakettien maksimikorvaussumma vahingoissa on 500 euroa.  

Muutokset eivät koske sopimusasiakkaiden hintoja.