Postin yleispalvelun jakeluvelvoite täytti Viestintäviraston vaatimuksen

15.05.2017

Postin suorittama yleispalvelukirjeiden jakelun laatu ylitti huhtikuussa Viestintäviraston asettaman vaatimuksen. Yleispalvelun jakelun laatua on saatu paremmaksi vahvistamalla henkilöstöresursseja, johtamista sekä jakeluprosesseja.

Jakelun laadun parantamiseksi on tehty alkuvuonna lukuisia toimenpiteitä. Posti on vakinaistanut syksyn jälkeen jakelussa yli 230 työpaikkaa ja vahvistanut resursseja ruuhkatilanteissa. Myös prosessiongelmia on korjattu ja kentän esimiestyötä parannettu.

Viestintävirastolle tänään annetun raportin mukaan huhtikuussa viisipäiväisen jakelun ulkopuolelle jääneiden yleispalvelukirjeiden prosenttiosuus jäi 0,09 prosenttiin. Alkuvuoden aikana eli tammi-huhtikuussa yleispalveluvelvoite on toteutunut päivittäisen raportoinnin mukaan keskimäärin yli 99,8-prosenttisesti. Tämä ylittää Viestintäviraston vaatimuksen, jonka mukaan Postin piti yltää huhtikuun loppuun mennessä yleispalvelukirjeiden viisipäiväisessä jakelussa 99,8 prosentin laatutasoon.

- Kokonaisuutena yleispalvelun jakelulaatu on nyt viime vuoden häiriöiden jälkeen sellaisella tasolla, mitä Viestintävirasto on meiltä vaatinut.  Tämän tason saavuttaminen on kuitenkin vaatinut paljon erityistoimia, mikä on nostanut merkittävästi jakelukustannuksia, korostaa Postin kirje- ja markkinointipalveluista vastaava Kaj Kulp.

Viestintäviraston laatuvaatimuksessa ei mitata kirjeen kulkunopeutta

Yleispalvelun jakeluvelvoite koskee vain postimerkillä maksettuja kirjeitä ja kortteja.

Yleispalvelun jakelun toteutumaa mitataan Viestintäviraston kanssa sovitulla tavalla. Viestintävirasto on edellyttänyt, että Posti tilastoi päivittäin jakelun toteutumista postinumeroalueittain ja jokainen poikkeama raportoidaan koko maasta.

Viestintäviraston edellyttämä laatuvaatimus on eri asia kuin postilaissa yleispalvelukirjeiltä vaadittava kulkunopeus, jota ulkopuolinen ja riippumaton tutkimuslaitos mittaa testikirjepostituksilla. Viime vuonna 2. luokan kirjeistä 96,3 % oli perillä kirjeen jättöpäivästä toisena päivänä. Laki edellyttää 95 %:n tasoa.

Posti julkistaa paikkakunnat joissa on ollut häiriöitä

Kulpin mukaan ajoittaisia paikallisia jakeluhäiriöitä on valitettavasti edelleen, koska muun muassa sairauspoissaoloihin varautuminen on haastavaa ja inhimillisiä virheitä ei voi koskaan poistaa kokonaan. Helsingin Munkkiniemessä oli huhtikuussa poikkeuksellisia jakeluhäiriöitä, jotka johtuivat työohjeiden vakavasta laiminlyönnistä.

- Jakelun laatu on meille erittäin tärkeää ja Postin koko henkilöstö tekee parhaansa laadukkaan jakelun eteen. Olemme pahoillamme jokaisesta jakeluhäiriöstä, oli kyse sitten yleispalvelutuotteesta, lehdestä, tai mistä tahansa Postin palvelusta, sanoo Kulp.

Postinsaajia Posti informoi häiriöistä julkistamalla posti.fi -sivulla häiriötiedotteen niinä päivinä, jolloin on ollut jakeluhäiriöitä. Perusjakelussa on huhtikuun aikana ollut jakeluviiveitä Helsingin Munkkiniemen lisäksi seuraavilla alueilla:

- Aina jakeluvirhe ei johdu Postista. Postille tulee joka viikko yli 1 000 muiden jakeluyhtiöiden virheellisesti jakamaa kirjettä, joita postinsaajat luulevat Postin jakamiksi, huomauttaa Kulp.

Kaiken kaikkiaan Posti kuljettaa päivittäin yli 8 miljoonaa postilähetystä.