Postin jakelupäiväuudistus etenee kesän aikana – jakelupäivien määrä ei muutu

31.05.2017

Postin jakelupäiväuudistus etenee kesän aikana eri puolilla Suomea ja koko Suomi on mukana 18. heinäkuuta alkaen. Jakelupäivien määrä ei muutu, vaan postia jaetaan edelleen 5 – 7 päivänä viikossa, sovitun kulkunopeuden mukaan. Uudistus näkyy tiistaisin, silloin postia on jaettavana aiempaa vähemmän.

- Postinsaajille muutos näkyy käytännössä vain vähän, sillä tiistai on perinteisestikin päivä, jolloin jaettavaa postia on huomattavasti vähemmän kuin muina päivinä. Sanomalehtien varhaisjakelu ja pakettien jakelu tehdään kuten aikaisemminkin, niihin ei tule muutoksia, kertoo postipalveluista vastaava johtaja Turkka Kuusisto Postista.

Digitalisaatio vähentää rajusti jaettavia postimääriä – uudistuksella hillitään kustannusten nousua

Jakelupäiväuudistuksen tavoitteena on hillitä yksikkökustannusten nousua. Uudistuksen yhteydessä toteutettavat tuotemuutokset mahdollistavat Postin lajittelun ja jakelun rytmittämisen uudella tavalla.

- Asiakkaamme ovat vaatineet meiltä toimenpiteitä jakelukustannusten hillitsemiseksi. Erityisesti suurille lähettäjäasiakkaille jakelukustannukset ovat tärkeä asia. Uudistuksen avulla voimme suunnata voimavarat paremmin niihin päiviin, kun postia on luontaisesti runsaammin jaettavana, Turkka Kuusisto kiittää.

Postia jaetaan edelleen 5 – 7 päivänä viikossa

Postia jaetaan edelleen 5 – 7 päivänä viikossa, lähettäjäasiakkaiden Postilta ostamien palvelujen mukaan. Jakelupäivien määrä ei uudistuksessa muutu, mutta tiistaisin jaettavaa postia on aiempaa vähemmän.

Tiistaisin jaetaan perusjakelussa nykyiseen tapaan osa sanomalehdistä, paketit, pikakirjeet ja laboratoriolähetykset. Sanomalehtien varhaisjakelussa ei tapahdu muutoksia. Kuitattavat kirjeet ja paketit ovat noudettavissa posteista. Yrityspostinumeroa käyttävät asiakkaat saavat lähetyksensä myös tiistaisin.

Maanantaina postitetut yleispalvelukirjeet jaetaan pääsääntöisesti keskiviikkona. Kirjeiden ja pakettien keräily tapahtuu tiistaisin normaalisti.

Jakelupäiväuudistus

Uusi postilaki auttaa tulevaisuudessa

Nyt tehtävä muutos toteutetaan puuttumatta jakelupäivien määrään. Kesällä 2017 voimaan tuleva postilaki mahdollistaa 3-päiväisen jakelun taajama-alueella. Tätä mahdollisuutta Posti ei ota vielä käyttöön.

- Sääntelyn keventäminen on tulevaisuutta ajatellen välttämätöntä digitalisaation kiihtyessä ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa. Sääntelyä keventämällä Posti voi selviytyä yleispalvelun velvoitteista ilman, että yleispalvelua tarvitsisi rahoittaa veroilla, Turkka Kuusisto muistuttaa.

Lähes ainoana postina Euroopassa Posti toimii täysin ilman julkista tukea ja kirjejakelu on vapaan kilpailun piirissä.

FAKTAA:

Aiemmin aiheesta kerrottua: