Postimerkkivuosi alkaa sinivalkoisin sävyin

13.01.2017

Posti julkaisee 20. tammikuuta postimerkit ystävänpäiväksi ja talvisiin tervehdyksiin. Suosittu aihe Suomen lippu nähdään jälleen postimerkeissä kunnioittamassa 100-vuotiasta Suomea. Myös kansainvälisen Lions-liiton 100-vuotisjuhla huomioidaan omalla pienoisarkilla.

Ystävänpäivämerkeissä sykkii sininen sydän

Tämän vuoden ystävänpäivän postimerkit valittiin kilpailun kautta. Graafikko Ari Kiven suunnittelemat siniset sydämet sopivat hienosti Suomen juhlavuoteen.

- Sinisten sydämien yhdistelmät sekä niillä leikittely toivat lopputuloksen, joka vastaa mielikuvaani suomalaisesta ystävyydestä. Sydänmuodostelmat kuvastavat erilaisia ystävyyden ja välittämisen asteita ja muotoja, Kivi kertoo.

- Julistesuunnittelu on lähinnä sydäntäni oleva taiteenlaji, mutta miellän postimerkit samaan kiteyttämisen kategoriaan, Kuten monesti on sanottu: jos se toimii tulitikkuaskissa, se toimii julisteena. Mielestäni nuo postimerkit suurennettuna olisivat aika pitkälti julisteita, postimerkkisuunnittelijana ensikertalainen Kivi sanoo. 

Ystävänpäivän kotimaan ikimerkit myydään viiden kappaleen vihossa.

EUROPA-merkki vie talviset terveiset

Euroopan yhteisen EUROPA-postimerkkisarjan teemana on tänä vuonna linnat. Koska Posti julkaisi hiljattain postimerkkivihon vanhoista linnoista, tuo Anssi Kähärän Lumilinna uuden näkökulman aiheeseen.

- Halutun kaltaista lumilinnan kuvaa ei löytynyt mistään, joten rakensin linnan itse Kymijoelle, Iitin kirkonkylän kupeeseen, Kähärä kertoo. - Kuvausolosuhteiden suhteen kävi aivan älytön tuuri, sillä illan viimeinen auringonlasku oli mielettömän hieno.

Arkissa on viisitoista kotimaan ikimerkkiä.

Lippu liehumaan

Suomen 100-vuotisjuhla näkyy monin tavoin myös postimerkeissä. Juhlakauden aloittaa Ossi Hiekkalan kuvittama Suomen kansallislippu.  

Ensimmäistä kertaa Suomen lippu liehui vuoden 1941 Jälleenrakennustyö - Suomen lippu -postimerkissä. Signe Hammarsten Janssonin piirtämä merkki kuului Suomen Punaisen Ristin sarjaan, jolla kerättiin rahaa hyväntekeväisyyteen.

Suomen kansallislippu -arkissa on viisitoista kotimaan ikimerkkiä.

Lions-järjestön hyväntekeväisyyttä 100 vuotta

Kansainvälinen Lions-järjestö täyttää 100 vuotta. Järjestön tekemää hyväntekeväisyystoimintaa kunnioitetaan kahden kotimaan ikimerkin pienoisarkilla, jonka on suunnitellut Klaus Welp. Kuvituksena on järjestön pinssejä ympäri maailman. - Ne ilmaisevat kansainvälisyyttä, värikyyttä ja monimuotoisuutta, Welp kuvaa. 

Järjestö toimii aktiivisesti paikallistasolla lionsklubien kautta. Suomessa se on toiminut 67 vuotta: ensimmäinen klubi perustettiin Helsinkiin vuonna 1950. Suomen 925 klubissa on hiukan yli 24 000 jäsentä.

Vuosien 2014 - 2018 aikana Suomen lionien tavoitteena on palvella 1,8 miljoonaa ihmistä. Punainen Sulka -keräyksen tuotto ohjataan kokonaisuudessaan nuorten syrjäytymisen ehkäisytyöhön. Keräyksen suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö

Lions-järjestön 100-vuotispäivää vietetään 7. kesäkuuta 2017.

Ystävyyden kuvia ja tekoa ensipäiväntilaisuudessa Vapriikissa

Postimerkkien ensipäiväntilaisuus järjestetään perjantaina 20. tammikuuta kello 13-17 Postimuseossa Tampereella museokeskus Vapriikissa.

Esillä on pienoisnäyttely ystävänpäiväpostimerkkien suunnittelukilpailun töistä, joista paikalla on kertomassa Postin Design Manager Tommi Kantola.

Kirje tuntemattomalle - pop up -kirjepajassa, yhteistyössä Setlementti Tampere ry:n kanssa, kirjoitetaan voimauttava kirje yksinäiselle ja tukea tarvitsevalle. Kirjeet toimitetaan perille ystävänpäivään mennessä.

Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. Myös Suomen postcrossingyhdistys on jälleen mukana tilaisuudessa.

Museokeskus Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5, 33100 TAMPERE.

Lisätietoja 

Näin syntyivät 100-vuotiaan Suomen sinivalkoiset ystävänpäiväpostimerkit

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:
www.posti.fi/ostoksille