Posti täsmentää Etelä-Suomen Sanomien uutisia jakeluvirheistä

13.07.2017

Etelä-Suomen Sanomat on julkaissut kaksi uutista, joista ensimmäinen käsitteli postilähetysten katoamisia (8.7.) ja toinen jakeluvirheitä (12.7). Posti haluaa täsmentää uutisissa esiintyviä tietoja.

Kirjelähetysten häviämisen osalta jutussa mainittiin, että viime vuonna kadonneita lähetyksiä oli noin 2 000. Toimittaja jätti kuitenkin mainitsematta, että kadonneiden lähetysten määrä on Postin jakelumäärään (2 miljardia kpl) verrattuna erittäin pieni, noin 0,0001 %. Eli miljoonasta jaetusta kirjeestä vain yksi hävisi vuonna 2016. Jokainen virhe on silti valitettava.

Uutisissa käsiteltiin yksipuolisesti vain Postin tekemiä jakeluvirheitä. Kuitenkin Etelä-Suomen Sanomien Mediatalo Esa jakaa itse kirjeitä Päijät-Hämeen alueella Esa Jakelut Oy:n nimissä. Jakelu on inhimillistä työtä, ja jakeluvirheitä sattuu Postin tapaan myös Esa Jakelulle, joiden virheistä Etelä-Suomen Sanomat ei ole halunnut kertoa uutisissaan.

Heinäkuun aikana Esa Jakelun väärin jakamia kirjeitä on tähän mennessä palautettu Postin verkkoon yhteensä 468 kappaletta. Postinsaajat ovat luulleet näitä Postin jakamiksi kirjeiksi ja ovat siksi palauttaneet ne Postin kirjelaatikoihin. Kesäkuussa postinsaajat palauttivat Esa Jakelun lähetyksiä Postille 551 kappaletta. Tänä vuonna Esa Jakelun perille saamattomia kirjeitä on tullut Postille yhteensä yli 2 800 kappaletta.

Kirjeen jakaneen jakeluyhtiön tunnistaa maksumerkinnästä kirjekuoressa

Jos lasku ei ole tullut perille tai kirje on jaettu väärään osoitteeseen, kannattaa ensin selvittää, mikä jakeluyhtiö kirjeen on jakanut. Jakavan yhtiön tunnistaa kirjekuoren maksumerkinnästä. Postin jakamissa yrityskirjeissä lukee Posti Oy:n lisäksi tunnus PRIORITY tai ECONOMY.  Esa Jakelun kirjeen tunnus on ESA.

Jos väärin jaettu kirje on Postin jakama, kirjeen päälle voi kirjoittaa "jaettu väärin" ja palauttaa lähimpään Postin kirjelaatikkoon. Esa Jakelun tai muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamia lähetyksiä ei pidä laittaa Postin kirjelaatikoihin, vaan noudattaa jakeluyhtiöiden palautusmenettelyä.

Postin ohella yli 10 jakeluyhtiötä jakaa kirjeitä

Kirjejakelun vapautumisen myötä osoitteellisia kirjeitä jakaa nykyisin toistakymmentä jakeluyhtiötä.  Monille postinsaajille tämä on edelleen uusi asia, koska Postin kirjelaatikoihin laitetaan joka viikko 1 500 - 2 000 kappaletta toisten jakeluyhtiöiden väärin jakamia tai osoitevirheellisiä lähetyksiä. Näitä kirjeitä ei pidä palauttaa Postille, vaan lain mukaan jokaisen postiyrityksen pitää järjestää palvelu virheellisesti jaettujen lähetysten palauttamista varten.