Posti selvitti kirjelaatikoiden käyttöä Lapissa – Noutomerkkipalvelu poistettavien kirjelaatikoiden tilalle

07.09.2017

Haja-asutusalueella postia voi lähettää omasta postilaatikosta noutomerkin avulla.

Posti on selvittänyt kirjelaatikoiden käyttöä Lapissa. Osa kirjelaatikoista poistetaan niiden vähäisen käytön takia syys-lokakuun aikana. Postin lähettäminen on jatkossakin helppoa Postin noutomerkin avulla.

Noutomerkkipalvelu korvaa poistuvat kirjelaatikot haja-asutusalueella. Kuluttajat voivat postittaa tavallisia kirjeitä ja kortteja omasta postilaatikostaan käyttämällä noutomerkkiä. Postinjakaja poimii valmiiksi maksetun lähetyksen kuljetettavaksi silloin, kun postilaatikkoon jaetaan saapuvaa postia. Postin asiakaspalvelusta voi kysyä lisätietoa noutomerkkipalvelusta omalla asuinalueella. Posti jakaa noutomerkit haja-asutusalueella niihin talouksiin, joiden läheltä kirjelaatikko poistuu.

- Muokkaamme kirjelaatikkoverkostoa vastaamaan asiakkaiden nykyisiä käyttötarpeita. Kirjepostin määrän vähentyessä myös kirjelaatikoiden käyttö on vähentynyt. Tavoitteenamme on sijoittaa laatikoita sinne, missä ne palvelevat kirjeitä ja kortteja postittavia asiakkaitamme parhaiten. Vähäisessä käytössä olevat laatikot poistamme katukuvasta tai siirrämme toiseen paikkaan, aluepäällikkö Tomi Huhtala Postista kertoo.

Kirjelaatikoiden muutoksista tiedotetaan niiden kyljissä olevissa infolapuissa. Tietoa saa myös Postin asiakaspalvelusta sekä Postin nettisivuilla olevasta kirjelaatikkohausta. Muutoksen jälkeen Lapissa on edelleen kattava lähes 200 kirjelaatikon verkosto. Laatikoita poistetaan yhteensä 67 kappaletta syys-lokakuun aikana.

Postilla on kaikkiaan noin 6000 kirjelaatikkoa eri puolilla Suomea. Postinjakajat ja kuljettajat keräävät postilähetykset laatikoista jakelu- ja keräilykierrosten yhteydessä. Kirjelaatikoiden tyhjentäminen tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti ja samalla ympäristöystävällisesti jakelu- ja keräilykierrosten yhteydessä. Kirjelaatikoiden käyttöastetta seurataan säännöllisesti ja laatikoita poistetaan ja siirretään uusille asiakaspaikoille, mikäli ne ovat vähäisessä käytössä tai vaikka jatkuvan ilkivallan kohteena.