Posti luovutti onnittelukirjan 100-vuotiaalle Suomelle – mukana yli 20 000 nimeä eri puolilta maailmaa

28.11.2017

Tasavallan presidentti otti tänään vastaan Postin kokoaman onnittelukirjan 100-vuotiaalle Suomelle. Kirjassa on yli 20 000 nimeä eri puolilta Suomea ja maailmaa, suomalaisilta, ulkosuomalaisilta ja Suomen ystäviltä. Kirja juhlistaa 100-vuotta täyttävää Suomea.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luovutti kirjan näillä sanoilla:

Herra Tasavallan Presidentti,

Suomi 100 -juhlavuosi on koonnut ympärilleen monia hienoja tapahtumia eri puolilla maatamme ja maailmalla. Juhlavuosi on yhdistänyt ihmisiä Suomessa ja Suomen ulkopuolella.

Meillä on suuri ilo ja kunnia luovuttaa tämä onnittelukirja Suomelle muistoksi juhlavuodesta.

Kirjassa on noin 20 000 onnittelijaa - henkilöinä, ystäväryhminä ja perhekuntina. 100-vuotiasta Suomea ovat halunneet onnitella suomalaiset, ulkosuomalaiset ja Suomen ystävät kaikista maanosista.

Postin arki on ollut osa Suomen juhlaa. Nimiä tähän historialliseen juhlakirjaan on kerätty Utsjoelta Hankoon ja idästä länteen juhlavuoden alusta alkaen, kun postilaiset ovat liikkuneet työssään ihmisten parissa ja ihmiset Postin palvelupisteissä. Näin digiaikana suurin osa nimistä on kirjattu verkon kautta.

Kirja sisältää nimien lisäksi 100 viestiä onnittelijoilta. Mukana on myös täydellinen digitaalinen tiedosto.

Herra Tasavallan Presidentti,

Posti on ollut tärkeä osa yhteiskuntaamme jo kohta 400 vuotta, ja haluaa olla sitä myös jatkossa.

Posti ja me kaikki postilaiset toivotamme itsenäiselle Suomelle ja suomalaisille hyvää itsenäisyyspäivää, sujuvaa arkea sekä menestystä tulevaan!

 

Kirja innosti onnittelijoita vauvoista vaareihin - kiitos kaikille onnittelijoille!

Ensimmäiset onnittelut kirjoitettiin Postin pohjoisimmassa palvelupisteessä Nuorgamissa juhlavuoden 9. päivänä tammikuuta. Digitaalinen onnittelukirja kiersi Suomea Postin kuljetusten kyydissä noin 50 paikkakunnan kautta kohti Helsinkiä.

Lähes kaikki onnittelut kirjattiin digitaalisesti eri tapahtumissa tai Postin verkkosivujen kautta. Joitakin onnitteluja tuli myös postikorttien välityksellä, nämä onnittelut kirjattiin mukaan digitaaliseen aineistoon.

Digitaalinen kerääminen mahdollisti osallistumisen myös Suomen ulkopuolella. Onnitteluja ja nimiä tulikin kaikista maanosista, useilla eri kielillä ulkosuomalaisilta ja Suomen ystäviltä. Painetussa juhlakirjassa näkyy onnittelijan nimi ja paikkakunta sekä 100 valittua onnittelua. Kaikkien osallistujien nimet ja onnittelut löytyvät kirjan ohessa olevasta digitaalisesta aineistosta.

Monissa perheissä haluttiin kirjata mukaan juhlavuonna syntyneen pienokaisen nimi, ajatuksena, että hän mahdollisesti näkee nimensä kirjassa 100 vuoden kuluttua.

Myös monelle tänä vuonna lähes satavuotiaalle onnittelumahdollisuus oli innoitus kokeilla ensimmäistä kertaa mitään digitaalista palvelua itse. Postilaiset avustivat tarvittaessa.

Postin oma kopio kirjasta on nähtävillä ja tallennettuna Postimuseossa Tampereella itsenäisyyspäivän jälkeen.

Tiettävästi näin toteutettu onnittelujen kerääminen ja kokoaminen on ensimmäinen laatuaan maailmassa juhlivalle maalle.

 

Posti on mukana Suomi 100 -juhlavuodessa myös postimerkeillä ja koululaisten postikorttilahjalla

Posti julkaisi juhlavuoden kunniaksi Suomen kasvot -nimisen postimerkkivihkon, joita painettiin vain 60 000 kappaletta. Jokainen vihko ja merkki on erilainen, ne koostuvat tuhansien suomalaisten lähettämistä kasvokuvista, jotka on koottu arkkiin erityisellä mosaiikkitekniikalla.

Postin lahja Suomelle oli kouluihin jokaiselle 3.-luokkalaiselle jaettavat postimerkit ja -kortit. Korttien teemana oli kiitos, jolla halutaan kannustaa ilahduttamaan toista. Yli 60 000 koululaisen kiitokset lähtivät matkaan eri puolelle Suomea.

Presidentti.fi: Presidentti Niinistö vastaanotti Postin Suomi 100 -onnittelukirjan

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia