Posti: Jakelupäivien uudistus siirtyy

03.01.2017

- Postia jaetaan toistaiseksi samalla tavalla kaikkina arkipäivinä

Posti on tehnyt uudistuksia postinjakeluun, jotta digitalisaation ja vähenevän postimäärän vuoksi nousevia jakelukustannuksia voidaan hillitä. Yhdeksi keinoksi suunniteltu jakelun rytmittäminen uudella tavalla eri viikonpäiville siirtyy kuitenkin eteenpäin.

Alkuvuoteen 2017 suunniteltu uudistus on päätetty siirtää myöhempään ajankohtaan. Uudistuksen käyttöönotosta päätetään kesään mennessä. Toistaiseksi postit jaetaan kaikkina arkipäivinä samalla tavalla.

- Olemme päättäneet siirtää uudistusta. Haluamme varmistaa, että kaikki prosessit toimivat moitteettomasti, sanoo Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp.

Posti muun muassa korjaa ennen uudistuksen käyttöönottoa täsmätoimenpiteillä perusjakelussa olleita ajoittaisia, paikallisia ja lyhytaikaisia jakeluhäiriöitä. Eniten häiriöitä esiintyi viime vuonna pääkaupunkiseudulla, jossa postinsaajia ja jaettavaa on eniten, mutta jossa henkilöstön vaihtuvuus on myös suurinta.

Postin asiakkaat valmiita muutoksiin

- Asiakkaamme edellyttävät meiltä keinoja, joilla jakelukustannuksia voidaan hillitä. Erityisesti suurille lähettäjäasiakkaille jakelukustannukset ovat tärkeämpi tekijä kuin se, että heidän tuotteitaan jaetaan kaikkina päivinä. Postinsaajat eivät myöskään halua, että esimerkiksi kotiin tilattujen aikakauslehtien tai postimerkkien hinnat nousevat liikaa, kertoo Kaj Kulp.

Nyt siirtyvässä muutoksessa jakelupäivien määrä olisi pysynyt viitenä arkipäivänä, eikä muutoksella olisi vaikutusta sanomalehtien varhaisjakeluun tai pakettien jakeluun.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan enemmistö suomalaista on valmis hyväksymään myös 3-päiväisen postinjakelun.

- Myös muualla Euroopassa postitoimijat käyttävät uudenlaisia jakelutapoja. Selvää on, että millaisia keinoja me täällä Suomessa käytämmekään, ne ovat aina postilain mukaisia, Kaj Kulp painottaa.

FAKTAA: