Osoiteselvityksessä olleet joulutervehdykset saadaan selvitettyä tällä viikolla

24.01.2017

Osa joulutervehdyksistä joudutaan ottamaan osoiteselvitykseen virheellisen, puutteellisen tai epäselvän osoitteen takia. Joulun 2016 joulutervehdyksistä osoiteselvitettäviä oli noin 15 000 kappaletta. Osoiteselvityksen takia joulukortit on jaettu vastaanottajille tai takaisin lähettäjille viipeellä.

- Osa osoiteselvityksistä saadaan tehtyä jo prosessin aikana ennen joulua, mutta suurin osa vasta joulun jälkeen tammikuussa. Selvityksiä tehdään vielä tämä viikko, kuten muinakin vuosina. Ensi viikon aikana kaikki osoiteselvitetyt on saatu eteenpäin, kertoo Postin Ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja.

Osoiteselvitetyt lähetykset merkitään tarralla

Osoiteselvityksessä käytetään Postin osoiterekisteriä, josta etsitään voimassa olevaa osoitetta. Jos vastaanottajan osoitetta ei löydy, voidaan kirjekuoressa lähetetty ja lähettäjän yhteystiedoilla varustettu joulutervehdys palauttaa lähettäjälle. Osoiteselvityksessä käyneet lähetykset merkitään lähes poikkeuksetta osoiteselvityksestä kertovalla punaisella tarralla.

Suurin osa joulutervehdyksistä lajitellaan nykyisin koneellisesti. Kone tunnistaa puutteet osoitteissa ja siirtää lähetykset osoiteselvitettäviksi. Osoiteselvitys on ihmisen tekemää käsityötä.

- Jos osoite käsialan vuoksi kovin epäselvä, kone siirtää myös tällaisen lähetyksen osoiteselvitettäväksi, vaikka osoite sinällään olisikin oikein. Tällaiset viipeellä jaetut kortit voivat hämmentää asiakkaitamme, niitä on tosin hyvin vähän koko määrään nähden, Jarmo Ainasoja kertoo.

Joulun aikaan osoiteselvitettäviä lähetyksiä eniten

Joulun aikaan osoiteselvitettäviä lähetyksiä on suhteessa enemmän kuin muina aikoina vuodesta. Joulutervehdyksen saajiin ei välttämättä olla kovin usein yhteydessä ja osoite saattaa olla muuttunut vuoden aikana.

- Oikea ja ajantasainen osoite on tärkein tekijä lähetyksen perillemenon ajoituksessa. Paljon pystymme tekemään jo prosessin aikana, ja osa puutteellisilla osoitteilla olevista lähetyksistä saadaan perille ajoissa. Mitä enemmän on selvitettävää, sitä suurempi on viive, muistuttaa Jarmo Ainasoja.

Ohje oikeanlaisesta osoitteesta

Kun vastaanottajan nimi- ja osoitetiedot ovat ajan tasalla ja täydelliset, kirje tavoittaa vastaanottajan nopeasti ja tarkasti. Osoitekenttään ei kuulu muuta kuin nimi- ja osoitetiedot, ei siis esim. mainoslauseita tai muuta tekstiä.

Postilähetyksessä pitää olla seuraavat tiedot:

Lisätietoja osoitteiden kirjoittamisesta myös ulkomaille löydät Postin nettisivuilta. Hyödynnä myös Postin Postinumerohakua.