Muiden jakeluyhtiöiden jakeluvirheet aiheuttavat epäselvyyttä

16.02.2017

- Postin jakamat kirjeet tunnistaa merkinnöistä PRIORITY tai ECONOMY

Kirjejakelutoiminnan aloittaneiden sanomalehtien jakeluyhtiöiden jakeluvirheet työllistävät entistä enemmän Postia. Kansalaiset palauttavat Postille päivittäin muiden jakeluyhtiöiden väärään osoitteeseen jakamia kirjeitä, joita he luulevat Postin jakamiksi.

- Postille tulee viikoittain jo yli 500 kappaletta muiden jakeluyhtiöiden virheellisesti jakamia kirjeitä ja muita lähetyksiä. Tämä on erittäin ikävä asia, koska väärin jaetusta postista moititaan Postin postinjakajia, vaikka he ovat näihin virheisiin täysin syyttömiä. Näissä tapauksissa vastuu virheestä kuuluu aina jakelusta vastaavalle jakeluyhtiölle, korostaa Postin jakelujohtaja Juhani Vuola.

Postinjakelu on nykyisin vapaata liiketoimintaa Suomessa. Postin ohella ns. yrityskirjeitä eli sopimusasiakkaiden lähettämiä kirjeitä ja muita lähetyksiä jakavat Jakeluyhtiö Suomen alueelliset jakeluyhtiöt eri puolella Suomea, lähinnä sanomalehtien varhaisjakelualueilla. Usein tällainen yrityskirje sisältää laskun. Jakeluyhtiöt jakavat kirjeet yöaikaan sanomalehtien varhaiskannon yhteydessä, Posti taas jakaa kirjeet aina päivällä.

Kirjeen jakavan jakeluyhtiön tunnistaa maksumerkinnästä kirjekuoressa. Postin jakamissa yrityskirjeissä lukee Posti Oy:n lisäksi tunnus PRIORITY tai ECONOMY. Esimerkiksi Alma Mediaan kuuluvan jakeluyhtiö Alma Manun maksumerkinnän tunnistaa lyhenteestä MANU tai MALAP.

- Ongelma on, että postinsaajien on hyvin vaikea tunnistaa jakeluoperaattoria kuoressa olevan kirjainyhdistelmän perusteella. Lisäksi maksumerkintä on kirjoitettu hyvin pienellä präntillä, sanoo Postin palvelupäällikkö Juha Aro.

Postilain mukaan postiyrityksen on merkittävä lähetyksensä niin, että se on tunnistettavissa muiden postiyritysten vastaavista lähetyksistä. Jakelujohtaja Vuola toivoo, että myös Jakeluyhtiö Suomi, sanomalehdet, niiden omat jakeluyhtiöt ja Viestintävirasto informoivat maksumerkinnöistä kansalaisia. Vuolan mukaan tiedotus ei voi jäädä yksin Postin vastuulle.

Muilla jakeluyhtiöillä yli 2 000 jakeluvirhettä alkuvuoden aikana

Vuolan mukaan jakeluvirheitä sattuu toki Postin omillekin jakajille, mutta pelkästään alkuvuoden aikana muiden jakeluyhtiöiden toimesta väärään osoitteeseen jaettuja kirjeitä on tullut Postille yli 2 000. Postissa jakajat kertovat saavansa päivittäin kriittistä palautetta muiden yhtiöiden jakeluvirheistä.

- Joka päivä meidän jakajamme saavat kuulla turhaan moitteita reiteillään ja selitellä tilannetta. Valitettavasti suurin osa suomalaisista ei tiedä, että kirjeitä jakavat muutkin kuin Posti, sanoo tuotantoesimies Jukka Leinonen Turun jakelutoimipaikasta.

Palvelupäällikkö Aron mukaan muiden jakeluyhtiöiden kirjeet aiheuttavat paljon ylimääräistä työtä Postissa. Posti kerää muiden jakeluyhtiöiden lähetykset omiin toimipisteisiin, joista jakeluyhtiöt käyvät ne hakemassa keskimäärin kerran viikossa. Postinsaajalle kirje voi tulla tällaisen jakeluvirheen takia viikkoja myöhässä.

Postilain mukaan postiyrityksen pitää järjestää palvelu virheellisesti jaettujen lähetysten palauttamista varten. Jos asukas saa Postin jakaman kirjeen, joka on tarkoitettu jollekin muulle, lähetyksen päälle voi kirjoittaa "jaettu väärin" ja palauttaa sen lähimpään Postin kirjelaatikkoon toimitettavaksi eteenpäin. Aro muistuttaa, että muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamia lähetyksiä ei pidä laittaa Postin kirjelaatikoihin, vaan noudattaa muiden jakeluyhtiöiden ilmoittamaa palautusmenettelyä.

Näin tunnistat kirjeen jakaneen jakeluyhtiön  

Tunnus kirjekuoressa Jakeluyhtiö Missä yhtiö jakaa kirjeitä
     
ESA                       Mediatalo ESA Oy Päijät-Häme
ILVES                    Ilves Jakelu Oy Kanta-Häme
MANU                    Alma Manu Oy Pirkanmaa, Satakunta
KALE                      Kaleva Oy Pohjois-Pohjanmaa
LSTJ                       Turun Sanomat/
Lounais-Suomen Tietojakelu Oy    
Varsinais-Suomi
VSTJ                       Turun Sanomat/
Varsinais-Suomen Tietojakelu Oy   
Salo
KAVI                       Kaakon Viestintä Etelä-Savo, Kymenlaakso, Etelä-Karjala
MARVA                 Marva Media Oy Rauma
SLP                         SLP Jakelu Oy Kainuu
SJOY                    Savon Jakelu Oy Savo
MALAP                   Alma Manu Oy Lappi
KP Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj Pohjanmaa

Postin tunnus yrityskirjeissä on Posti Oy ja PRIORITY, ECONOMY tai POSTI GREEN. 

 


Kuvassa muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamien kirjeiden palautukset 12 tunnin ajalta Tampereen postikeskuksessa.