COMPANY
Tiedotteet ja uutiset

Joulukorttien ja pakettien tärkeät lähetyspäivämäärät lähestyvät – miljoonat joulukortit ja paketit matkaan

28.11.2017

joulukorttiaskartelukilpailu

Kolme neljäsosaa suomalaisista aikoo lähettää tänä jouluna joulukortteja, selviää IRO Researchin toteuttamasta tutkimuksesta. Monessa kodissa jouluvalmistelut alkavat joulukorttien kirjoittamisella ja lahjojen postittamisella. Kaukomaille lähetettävät joulukortit tulee lähettää jo marraskuun lopussa.

Kotimaan joulutervehdysten viimeinen lähetyspäivä joulun ikimerkillä (0,95 e) on tiistai 12.12. Tämänkin jälkeen joulukortit ehtivät vielä jouluksi, kun ne postitetaan kotimaan ikimerkillä (1,40 e) viimeistään 20.12. ennen kirjelaatikoiden tyhjennysaikaa.

Joulutervehdykset tulee lähettää Prioritynä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan viimeistään 10.12., Eurooppaan 15.12., Pohjoismaihin 17.12. ja muihin maihin 5.12.

Kotimaan paketit ehtivät jouluksi perille, kun ne lähettää viimeistään 20.12. automaatista tai maksamalla postimaksun etukäteen verkossa tai Postin mobiilisovelluksessa. Posteista paketit tulee lähettää päivää aiemmin, viimeistään 19.12.

Paketit Euroopan ulkopuolelle tulee lähettää viimeistään 7.12., Eurooppaan 15.12. ja lähistölle Ruotsiin tai Baltian maihin 18.12.

Viimeiset lähetyspäivät eri maihin ja vinkit jouluvalmisteluihin löytyvät osoitteesta posti.fi/joulu .

Joulukortti koetaan tärkeäksi perinteeksi

Miljoonat lähetetyt joulukortit kertovat, etteivät digitaaliset viestit ole sivuuttamassa perinteistä joulukorttia. Eniten joulukortteja lähetetään yhä lähisuvulle, kuten omille sisaruksille ja serkuille. Tutkimuksen mukaan joulukorttiperinnettä vaalivat etenkin naiset. Yli 35-vuotiaista naisista noin 70 prosenttia pitää joulukorttien lähettämistä perinteenä, jonka he haluavat jatkuvan seuraaville sukupolville.

Joulukortti näyttää myös toimivan siteenä verkostoon, jonka kanssa ei välttämättä tapaa usein. Joulukorttiperinteen todelliset vaalijat muistavat joulukortilla myös entisiä työ- ja opiskelukavereitaan ja entisiä puolisoitaan. Nykyisiä työ- tai opiskelukavereita muistaa joulukortilla puolestaan harvempi.

- Jouluna mieleen tulevat ihmiset, jotka ovat eri elämänvaiheissa olleet merkityksellisiä itselle. Joulukortilla halutaan välittää tätä tunnetta ja pitää yllä ystävyyttä matkojenkin taa, Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe kertoo.

Saadut joulukortit pidetään usein esillä tuomassa joulutunnelmaa. Tämän vuoden joulupostimerkeissä on Rudolf Koivun satumaisia kuvituksia.

Oikea osoite varmistaa lähetyksen mutkattoman kulun

Selkeästi ja oikein kirjoitettu osoite on edellytys lähetyksen sujuvalle toimitukselle. Oikean postinumeron voi tarkistaa Postin verkkosivujen postinumerohausta posti.fi/postinumerohaku .

Paketin osoitetiedoissa lähettäjän ja vastaanottajan nimet, osoitteet ja puhelinnumerot varmistavat paketin nopean ja varman perillemenon. Puhelinnumero mahdollistaa paketin saapumisilmoituksen vastaanottamisen kätevästi tekstiviestillä.

Viime jouluna Posti selvitti noin 15 000 joulukortin osoitteen. Osoiteselvitys on käsityötä. Osoiteselvityksessä käyneet lähetykset merkitään lähes poikkeuksetta osoiteselvityksestä kertovalla oranssilla tarralla.

Joulumuistamisessa on hyvä huomioida, ettei tavallisessa kirjeessä saa lähettää rahaa. Raha ja arvoesineet on aina lähetettävä Postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin ne käsitellään erillään muusta postivirrasta.

- Jos haluaa muistaa vastaanottajaa pienellä rahalahjalla, helpointa on siirtää summa suoraan tilille ja kertoa siitä joulukortilla, Rouhe vinkkaa.

Tutkimuksen toteutti Postille Iro Research Oy marraskuussa 2017. Nettikyselyyn vastasi 1000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen vastaajajoukko on edustava otos suomalaisista yli 18-vuotiaista.