IPC:n tutkimus: Kolme verkkokauppiasta hallitsee rajat ylittävää verkkokauppaa

23.01.2017

Amazon, eBay ja Alibaba hallitsevat rajat ylittävää verkkokauppaa, selkeät tiedot toimituskuluista ja ostoksen palautuskäytännöistä ovat avaintekijöitä verkkokauppa-asiakkaille, ja tilauksen seuranta on kuluttajille tärkein syy maksaa toimituksesta. Muun muassa nämä tulokset selviävät International Post Corporationin (IPC) järjestyksessään toisesta rajat ylittävän verkkokaupan tutkimuksesta.

IPC:n tutkimukseen vastasi yhteensä 24 000 henkilöä 26 maassa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Aasian sekä Tyynenmeren alueella. Tutkimus vahvisti ensimmäisestä tutkimuksesta saatuja tietoja.

Kiinalaiset tekevät ostoksia verkossa todennäköisimmin kuin minkään muun maan kuluttajat, ja heistä 36 % tekee ostoksia verkossa vähintään kerran viikossa. Kiina on maailman suurin verkkokauppamarkkina verkkokaupan vähittäismyynnin mukaan.

Verkko-ostoksia tehtiin yleisimmin kannettavalla tietokoneella (41 %), pöytätyöasemalla (36 %) ja älypuhelimella (14 %). Verkko-ostosten tekeminen älypuhelimella on yhä suositumpaa.  Älypuhelinten käyttö verkko-ostoksien tekoon kasvoi vuoden 2015 tutkimuksen 9 %:sta jopa 14 %:iin vuonna 2016. Kiinalaiset kuluttajat johtavat tässäkin trendissä, sillä heistä 29 % tekee ostoksia verkossa älypuhelimella. Älypuhelimen käytön odotetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina. 

Tutkimustulosten mukaan selkeät tiedot toimituskuluista, ilmainen palautus ja toimitus tilauksen ylittäessä tietyn arvon ovat tärkeimpiä syitä valita rajat ylittävä verkkokauppa.

Rajat ylittävissä ostoksissa kuluttajat maksavat mieluummin lisää tilauksen seurannasta kuin pikatoimituksista. Kuluttajat maksavat mieluummin 5-8 päivää kestävästä toimituksesta, jota he voivat seurata kuin 3-4 päivää kestävästä toimituksesta, jota ei voi seurata.

Verkko-ostoksia tehdään eniten Kiinasta

Kuluttajat tekevät eniten verkko-ostoksia Kiinasta, 26 % tuoreimmistä rajat ylittävistä ostoksista tehtiin sieltä. Seuraavaksi eniten verkko-ostoksia tilataan Yhdysvalloista (16 %), Saksasta (15 %) ja Isosta-Britanniasta (15 %).

Aasian ja Tyynenmeren alueen sekä Kanadan kuluttajat tekivät rajat ylittäviä ostoja yleensä yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista verkkokaupoista. Eurooppalaiset suosivat myös kiinalaisia verkkokauppoja. Luxemburgissa, Belgiassa, Itävallassa tai Sveitsissä kuluttajat kuitenkin suosivat naapurimaita, joiden kanssa heillä on sama kieli.

Amazon, eBay ja Alibaba olivat kuluttajien kolme käytetyintä rajat ylittävää verkkokauppaa lähes joka maassa. Lähes 65 % viimeisistä rajat ylittävistä ostoksista tehtiin näissä verkkokaupoissa.

Eniten ostetaan vaatteita, kenkiä ja asusteita

Rajojen yli ostetaan eniten vaatteita, kenkiä ja asusteita (33 %), kulutuselektroniikkaa (21 %), kirjoja, musiikkia ja mediaa (14 %) sekä kauneus- ja terveystuotteita (13 %).

Ostetut tavarat ovat usein kevyitä ja edullisia. Ostoksista 45 % painaa alle 500 g Ostoksista 16 % maksaa alle 10 euroa ja 40 % 10-49 euroa.

Rajat ylittävät ostokset toimitetaan usein ilmaiseksi. Vastaajista 59 % kertoi, että heidän rajat ylittävä verkkokauppaostoksena toimitettiin ilmaiseksi. Kiinalaiset kuluttajat hyödynsivät ilmaista toimitusta kaikista eniten (78 %).

70 %:lle rajat ylittäviä verkko-ostoksia tehneille kuluttajille tarjottiin toimituksen seurantaa, ja heistä 88 % hyödynsi tätä mahdollisuutta. Tavallisesti toimituksen tila tarkistettiin noin puolivälissä.

Melkein kaksi kolmasosaa kuluttajista käytti postia viimeisimmän rajat ylittävän ostoksensa toimitukseen. Yhteensä 87 % oli tyytyväisiä toimituskokemukseen.

Voit ladata tutkimuksen tulokset englanniksi IPC:n sivuilta