Datalaitteet voi nyt kierrättää tietoturvallisesti uudella SEIFFI-palvelulla

06.02.2017

SER-kierrätys, Posti ja Kuusakoski Oy avaavat tänään 6.2. uuden SEIFFI-palvelun, jolla voi kierrättää datalaitteet tietoturvallisesti Postin 1400 palvelupisteen kautta.

Suomessa vain noin 30 prosenttia kuluttajien datalaitteista kierrätetään virallisen järjestelmän sisällä. Suuri osa vanhoista kännyköistä, tietokoneista ja muista muistia sisältävistä laitteista lojuu kaappien uumenissa. Tästä ajatuksesta syntyi uusi datalaitteiden kierrätyspalvelu Seiffi.

- Saamamme palautteen perusteella nimenomaan huoli tietoturvasta on muodostunut kynnykseksi datalaitteiden kierrättämisessä. Halusimme kehittää palvelun, jossa tietoturva huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin myös materiaalit saadaan paremmin kiertoon, sanoo SER-tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietala.

- Seiffin avulla tietoteknisten laitteiden tietoturvapalvelu tuodaan ensimmäistä kertaa kaikkien ulottuville. Aiemmin vastaavaa palvelua on ollut tarjolla ainoastaan yrityksille, lisää Olli Alanen tuottajayhteisö ERP Finlandista.

Käytettävissä ympäri Suomen

Datalaitteiden kierrätys on helppoa ja edullista. Seiffi toimii siten, että käyttäjä maksaa ensin Seiffi.fi-verkkopalvelussa laitteiden lähetys- ja tietoturvakäsittelymaksun. Palvelu maksaa yhdelle tai kahdelle laitteelle 4,90 euroa, ja 9 euroa kolmelle tai useammalle laitteelle.

Tämän jälkeen käyttäjä saa sähköpostiinsa Helposti-koodin. Helposti-koodia käyttämällä lähetyksen voi jättää mihin tahansa Postin palvelupisteeseen, joita on kattavasti koko maassa, yhteensä 1400 kappaletta. Pakettiautomaatilla kierrätettävä laite tai laitteet jätetään koodilla avautuvaan lokerikkoon esimerkiksi muovipussiin pakattuna. Yhden lähetyksen paino voi olla enintään kymmenen kiloa.

Seiffin käyttäjä voi seurata laitteensa matkaa saamallaan lähetystunnuksella Postin verkkosivuilla. Seuranta ulottuu palautuspisteeltä aina tietoturvakäsittelyyn saakka. Kun laitteen sisältämät tiedot on tuhottu, käyttäjä saa tästä sähköpostiinsa todistuksen.

- Kierrätys on meille kaikille tärkeä toiminto. Olen iloinen, että Posti voi tarjota maan kattavat palvelupisteet ja kuljetuspalvelut turvallisen kierrätyksen onnistumiseksi. Ajatuksena on tehdä kierrättäminen todella helpoksi, projektista Postin puolesta vastaava Juha Teinilä kertoo.

Data tuhotaan Kuusakosken turvatilassa

Pakettiautomaatilta laitteet jatkavat matkaansa Kuusakoski Oy:n Kivikon turvatilaan. Siellä laitteiden sisältämä data ylikirjataan tietoturvaohjelmistolla, jota myös useiden valtioiden hallinnot käyttävät tietojensa tuhoamiseen. Muistikomponentit, joita ei voida digitaalisesti ylikirjoittaa, tuhotaan Seiffi-palvelussa mekaanisesti murskaimella.

- Ylikirjaaminen tarkoittaa sitä, että olemassa oleva data tuhotaan kirjoittamalla sen päälle massoittain ykkösiä ja nollia, mikä on varmin tapa tuhota data, Kuusakoski Oy:n kehityspäällikkö Jaakko Savolainen täsmentää.

Tietoturvakäsittelystä laite jatkaa matkaansa Kuusakosken Heinolan käsittelylaitokselle. Siellä laitteen materiaalit erotellaan ja toimitetaan uudelleen kiertoon teollisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen sisältämistä materiaaleista yli 99 prosenttia voidaan uudelleen kierrättää.

           

Lisätiedot:

Seiffin verkkopalvelu

 

SEIFFI on Suomen virallisten sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöjen yhteistyöfoorumi SER-kierrätyksen, Kuusakoski Oy:n ja Postin yhteistyössä toteuttama palvelu. Elker Oy on kolmen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisön palveluyhtiö ja ERP Recyclingin lailla osa viiden tuottajayhteisön muodostamaa SER-kierrätystä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä määrittää tuottajavastuu, joka velvoittaa laitteiden tuottajat huolehtimaan laitteista myös niiden elinkaaren loppupäässä.