Postin älyliikennekokeilu sai tunnustusta PostEuropin yritysvastuukilpailussa

02.10.2017

PostEurop on jakanut yritysvastuun Coups de Coeur -palkinnot viidettä kertaa. Posti voitti älyliikennekokeilullaan Yhteiskunta-sarjassa kultamitalin. Raati arvosti Postin tapaa yhdistää pitkäaikainen digitaalinen tutkimus ja päivittäinen postitoiminta sekä kokeilun vaikutus terveyteen, turvallisuuteen ja ympäristöön. 

Palkittu teko on keväällä 2017 toteutettu älyliikennekokeilu, jossa tutkittiin mahdollisuuksia parantaa autoilun turvallisuutta digitalisaation keinoin. TTS Työtehoseuran ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n varustelemassa Postin rekassa oli erilaisia kameroita ja antureita, joiden kautta kuljettaja sai reaaliaikaisesti tietoa keliolosuhteista ja mahdollisista esteistä tiellä. Tulevaisuudessa tieto on mahdollista jakaa kaikkien tiellä liikkujien kesken. 

Seuranta myös vertasi automaattisia havaintoja kuljettajan reaktioihin. Seurantalaitteiden tuottaman tiedon luotettavuus on oleellista tulevaisuuden ajoneuvojen automaatiotoiminnoissa eli robottiautoissa. 

Seurantaa tehtiin normaalissa työajossa kolmen kuukauden ajan Helsingin ja Oulun välillä. Auto oli ajossa 540 kilometrin reitillä 20 tuntia vuorokaudessa. 

- Turvallisuus ja ympäristöystävällisyys ovat toimintamme ytimessä. Posti on ollut aikaisemminkin mukana älyliikennekokeiluissa ja kaikissa ajoneuvoissamme on ajotavan seurantalaite. Uudet teknologiat avaavat mahdollisuuksia tiedon keräämiseen ja hyödyntämiseen Postin maanlaajuisen verkoston avulla, Postin yritysvastuujohtaja Noomi Jägerhorn sanoo. 

PostEurop on 52:n Euroopan maan alueellinen liitto ja yhteisjärjestö. CSR Coups de Coeur -palkintojen tarkoituksena on nostaa esiin Euroopan postien yritysvastuun hyviä käytäntöjä. Ympäristö- ja henkilöstökategorioissa palkittiin Belgian ja Ranskan postit.

Fakta: Älykkyys Postin kalustohallinnassa

Yritysvastuu Postissa