Valtaosa postista jaetaan yhä päiväsaikaan

25.07.2016

Posti uudisti keväällä jakelupalveluaan kaikkialla Suomessa. Suurimmalle osalle Postin asiakkaista uudistukset eivät ole juuri näkyneet, mutta osalta olemme saaneet niin ruusuja kuin risujakin. Mistä siis on kysymys, miksi postia ei voi jakaa niin kuin ennenkin?

Digiaika syö ahnaasti paperisen postin määrää

Me postinsaajat käytämme monia palveluja digitaalisesti: sähköposti, sosiaalinen media, nettipankki, digitaaliset lehdet ja monet mobiilipalvelut ovat ihan tavallista arkipäivää. Sähköisten palvelujen käyttö ajasta ja paikasta riippumatta on helppoa ja mukavaa.

Digiajan seurauksena paperisen postin määrä kuitenkin vähenee rajusti. Ja mitä vähemmän postia on jaettavana, sitä suurempi on yksittäisen lähetyksen jakelukustannus. Sen ei kuitenkaan haluta vaikuttavan esimerkiksi tilattavien lehtien hintoihin. Mikä siis avuksi?

Tärkeä keino on tehdä jakelutyö uudella tavalla, sillä pelkästään hintoja korottamalla ei voida edetä. Yksi keino hillitä kustannuksia on suunnitella postinjakelureittejä jaettavan postimäärän mukaan. Näin voidaan välttää turhia ajokilometrejä ja vähentää kustannuksia.

Sanomalehti tulee aamukahvipöytään tai muun postin mukana

Sanomalehtien jakeluaikaan vaikuttaa se, millaisen palvelun lehtitalo on Postilta ostanut. Varhaisjakelussa lehti jaetaan aamulla. Jos sanomalehti jaetaan Postin perusjakelun mukana, lehti tulee kotiin muun päiväpostin mukana.

Ylivoimainen valtaosa päivän posteista jaetaan yhä päiväsaikaan

Päivittäisseurantamme kertoo, että Suomessa valtaosa päivän posteista jaetaan edelleen päiväsaikaan. Postin tavoitteena on, että kaikki päivän lähetykset olisi jaettu viimeistään iltakuuden tienoilla. Seuraamme jakelutapahtumaa tarkasti päivittäin ja teemme tarvittaessa nopeita toimenpiteitä jakelun sujuvuuden varmistamiseksi.

Mihin aikaan oman postilaatikon kansi kolahtaa, siihen vaikuttaa alueella jaettavan postimäärän lisäksi se, missä päin jakelureittiä asuu. Toisille postit tulevat päivän aikana totuttua aikaisemmin, toisille myöhemmin. Jakeluaika voi vaihtua eri päivinä, riippuen siitä miten paljon postia on jaettavana. Paikallisia vaihteluita on ollut aina ja maaseudulla pitempien ajomatkojen päässä posti tulee kaupunkia myöhemmin.

Kiitos palautteesta!

Posti on meidän kaikkien suomalaisten asia, ja se on hienoa. Otamme kiitollisina vastaan palautteen ja teemme kaikkemme, jotta luotettavat ja ajassa elävät postipalvelut ovat tarjolla jatkossakin kaikkialla Suomessa.

Ilahduttavaa on, että asiakkaamme ovat ottaneet tyytyväisinä vastaan uudenlaiset palvelumme. Perheiden ajankäytön muuttuessa ja väestön ikääntyessä lähilogistiikan sekä kotipalvelujen kysyntä kasvaa. Näitä palveluita asiakkaamme toivovat meiltä kotiin myös asiakkaiden oman työpäivän jälkeen. Silloin postinjakajasi mukana kulkevat muun muassa verkkokauppaostosten paketit ja ruokakassit.