Syksyn postimerkit vievät luontoon

29.08.2016

Posti julkaisee 9. syyskuuta neljä postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 18 erillistä postimerkkiä. Omat merkkinsä saavat uhanalaiset saimaannorppa, kääpiötytönkorento ja kiljuhanhi. Lisäksi postimerkeissä nostetaan esiin suomalaisia ruokasieniä, jokamiehenoikeudet ja nykypäivän kuvataidetta.

Uhanalaiset eläimet -arkki yhteistyössä WWF:n kanssa

Petteri Mattila on suunnitellut uudenlaisen 30 kappaleen postimerkkisarjan, jossa esiintyy kolme uhanalaista eläinlajia Suomen luonnosta: saimaannorppa, kääpiötytönkorento ja kiljuhanhi.

1. luokan postimerkit julkaistaan yhteistyössä WWF Suomen kanssa. Merkkien kääntöpuolella on tietoa lajeista ja niiden suojelemisesta sekä WWF:n suojelutyöstä. Merkeissä kuvatut erittäin uhanalaiset lajit kärsivät muun muassa elin- ja asuinalueiden muutoksista ja ilmaston lämpenemisestä. Norppakantaa on kuitenkin onnistuttu kasvattamaan suojelutyön ansiosta: lähes sukupuuttoon metsästetty laji rauhoitettiin vuonna 1955 ja WWF aloitti suojelutyön vuonna 1979. Nyt saimaannorppia on arviolta 320.

Jokamiehenoikeudet 100-vuotiaassa Suomessa

Suomessa jokainen voi nauttia luonnosta riippumatta sen omistussuhteista. Tätä oikeutta kunnioittaa Suomi 100 vuotta -sarjan Jokamiehenoikeudet-postimerkit. Kuuden 1. luokan postimerkin vihon on suunnitellut Jussi Kaakinen.

- Kuvissa on edustettuna eri vuodenajat, yleisimmät luonnonympäristöt ja ihmisiä lapsesta vanhukseen. He ovat luonnossa mielellään ja osaavat toimia siellä oikein. Ensikertalaisena postimerkkisuunnittelijana minua kiehtoi pieneen kuvakokoon liittyvä pelkistämisen tarve ja toisaalta se, miten pienikin tila riittää isojen maisemien esittämiseen. Jokamiehenoikeus-postimerkeissä maisemat jatkuvatkin varsinaisen merkin alueen ulkopuolelle, ja arkista irrotettuna merkki saattaa näyttää yllättävän erilaiselta, Kaakinen kuvailee.

Rakkaudesta sieniin

Postimerkkeihin nousevat Suomen metsäsienistä himoitut keltavahvero, isohapero, mustatorvisieni, kuusenleppärousku ja tuoksuvalmuska eli matsutake. Posti on suunnitellut viiden 1. luokan postimerkin vihon tiiviissä yhteistyössä sienitietoutta edistävän Sieni-ihmiset ry:n kanssa.

Postimerkkien suunnittelijat ovat graafikkolegenda Erik Bruun, fotorealistista tyyliä käyttävä kuvittaja Minni Havas, kalakuvituksistaan tunnettu Sakke Yrjölä, luontoaiheisiin erikoistunut muotoilija Teemu Järvi sekä maalari Tiina Suikkanen. Postimerkkivihon, FDC -kuoren ja leiman graafisesta suunnittelusta vastaa Dog Design. Julkaisun ensipäivänkuoren ja -leiman on kuvittanut Erik Bruun.

Lisätietoja Ruokasieniä-merkkien synnystä tiedotteessa 19.09.2015: Suomalaiset ruokasienet nousevat esiin ensi syksyn postimerkeissä

Art Post II

Posti tuo esiin suomalaista uutta kuvataidetta neljän 1. luokan postimerkin julkaisulla. Art Post II -pienoisarkki on jatkoa syksyn 2015 julkaisuun. Merkkien taiteilijat ovat Ville Andersson ja Eeva-Riitta Eerola.

- Postimerkit saivat alkunsa Nick Caven Love letter -nimisestä balladista. Kappaleen herkkä ja toiveikas tunnelma kertoo, miten paljon tunnetta yksi kirje voi sisältää. Postimerkeillä tahdon kehottaa kaikkia jatkamaan tätä kaunista perinnettä: kirjeiden kirjoittamista toisillemme, Adersson kertoo.

- Maalaamisessa minua kiinnostaa se, miten maalaus mahdollistaa asioiden kokemuksellisuuden ja monia samanaikaisia lukutapoja. Toivon näiden postimerkkien osaltaan lisäävän kiinnostusta niin nykytaidetta kuin laajemminkin visuaalista kulttuuriamme kohtaan, Eerola sanoo.

WWF Suomi ja postcrossaajat mukana ensipäiväntilaisuudessa museokeskus Vapriikissa

Syyskuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäiväntilaisuus järjestetään perjantaina 9.9. kello 13–17 Tampereella museokeskus Vapriikissa. Tilaisuudessa on myynnissä syyskuun uusia postimerkkejä ja ensipäivänkuoria sekä muita postimerkkituotteita. Paikalla olevilta leimaajilta saa lähetyksiin ensipäivänleimoja.
 
Kello 15.30 alkaen paikalla on tavattavissa WWF:n pandakarhu. Samaan aikaan Tampereen luonnontieteellisessä museossa alkaa koko perheen tarinatuokio Saimaan kuutti ja Lumiukko. Tarinatuokion järjestää WWF Suomi. Paikalla on jälleen myös Suomen postcrossingyhdistys.

Museokeskus Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5, 33100 TAMPERE. 

 

Lisätietoja

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:
www.posti.fi/ostoksille.

Uhanalaisia eläimiä -postimerkit myydään
uudenlaisessa 30 kappaleen vihkossa.