Suomen itsenäisyyttä juhlitaan kevään postimerkeissä

21.10.2016

Kevään 2017 aikana nähdään monta julkaisua, jotka juhlistavat Suomen satavuotisjuhlaa. Mukana on monta toivottua ja odotettua aihetta, kuten Suomen ensimmäisten postimerkkien uusintapainos sekä muumeja.

Tammikuun postimerkeissä sykkii sininen sydän

Tammikuun 20. päivä julkaistaan kilpailun kautta valitut ystävänpäiväpostimerkit. Ari Kiven suunnittelemat siniset sydämet sopivat hienosti juhlavuoteen. Ystävänpäivän kotimaan ikimerkit myydään viiden kappaleen vihossa.

Suosittu Suomen lippu nähdään postimerkissä tällä kertaa Ossi Hiekkalan kuvittamana. Suomen kansallislippu -arkissa on viisitoista kotimaan ikimerkkiä.

Euroopan yhteisen EUROPA-postimerkkisarjan teemana on tänä vuonna linnat. Koska Posti julkaisi hiljattain postimerkkivihon vanhoista linnoista, tuo Anssi Kähärän Lumilinna uuden näkökulman aiheeseen. Arkissa on viisitoista kotimaan ikimerkkiä.

Lions-järjestö täyttää 100 vuotta. Järjestön tekemää hyväntekeväisyystoimintaa kunnioitetaan kahden kotimaan ikimerkin pienoisarkilla, jonka on suunnitellut Klaus Welp. Kuvituksena on kansainvälisen järjestön pinssejä ympäri maailman.

Helmikuussa nousee esiin kevään merkkejä

Helmikuun 24. päivä ilmestyy Maarit Ailion suunnittelema pajuaiheinen pääsiäispostimerkki. Arkissa on viisitoista kotimaan ikimerkkiä.

Minni Havas on kuvittanut Karuselli-merkin. Kotimaan ikimerkit myydään viidentoista kappaleen arkissa. Havaksen käsialaa olivat myös vuoden 2010 suositut keiju-aiheiset ystävänpäivänpostimerkit

Suosittu postikorttitaiteilija Anna-Mari West on kuvannut postimerkkiin perinteisiä kesäkukkia. Kotimaan ikimerkit myydään viidentoista kappaleen arkissa. West muistetaan myös vuoden 2016 pupu-aiheisesta pääsiäispostimerkistä.

Kansainvälisiin postikortteihin ja kevyisiin kirjeisiin käyvät Tyynen rauhallisesti -merkit kuvaavat Suomen luontoa eri vuodenaikoina. Stiina Hovin suunnittelemassa arkissa on viisitoista ulkomaan ikimerkkiä.

Toukokuussa nähdään Suomen kasvot

Toukokuun 9. päivä julkaistaan Suomi 100 - Suomen kasvot -postimerkkiarkki, johon kuka tahansa saa lähettää kuvansa syksyn 2016 kampanjassa. Tuhansista kuvista muodostuu mosaiikkimaisesti miljoona erilaista postimerkkiä, jotka on sijoiteltu vihkoihin Suomen kartan muotoon. Klaus Welpin suunnittelemassa kokonaisuudessa on kymmenen kotimaan ikimerkkiä. Julkaisu on osa valtioneuvoston kanslian kokoamaa virallista Suomi 100 -hankeohjelmaa.

Graafikkolegenda Erik Bruunin suunnittelemat muuttolinnut lentävät kolmessa erillisessä postimerkkijulkaisussa. Muuttolintuja-pienoisarkissa on kaksi kotimaan ikimerkkiä sekä 0,10 ja 0,20 euron arvoiset lisäarvomerkit. Lisäksi kummastakin lisäarvomerkistä julkaistaan erilliset viidentoista kappaleen arkkinsa.

Itsenäisen Suomen ensimmäisen postimerkin uusintapainos

Toukokuun 24. päivä ilmestyy julkaisu, jonka idea on haettu Suomen ensimmäisistä postimerkkijulkaisuista, Malli 1917 Saarinen -postimerkeistä. Pienoisarkilla on kaksi arkkitehti Eliel Saarisen vuoden 1917 postimerkkiä, joissa alkuperäiset markka-arvoiset maksumerkinnät on korvattu kotimaan ikimerkin maksumerkinnöin. Pienoisarkin ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu.

Suomen vaakuna komeilee Pekka Piipon suunnittelemassa yhden postimerkin pienoisarkissa. Euroarvoinen erikoispostimerkki on painettu kohokuviona ja julkaisussa on lisäksi käytetty muun muassa foliointia ja UV-lakkausta.

Kesällä 2016 Posti ja Ilta-Sanomat keräsivät yleisöltä saunakuvia. Postimerkkivihkoon on päässyt neljä raadin valitsemaa kuvaa sekä yksi sauna-aiheinen kuva Ahvenanmaalta. Kotimaan ikimerkeistä koostuvan vihon on suunnitellut Klaus Welp. Sauna-postimerkit ovat yhteisjulkaisu Åland Postin kanssa.

Muumien aikamatka -postimerkkivihko juhlistaa Tampereen uuden Muumimuseon avaamista. Tove Janssonin originaalit muumikuvat on valittu merkkeihin eri vuosikymmeniltä kuvaten muumihahmojen kehittymistä vuosien myötä. Viiden ulkomaan ikimerkin vihon ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu.

Lisätietoja

Kirjeen ja kortin postimaksuluokat yhdistyvät (tiedote 20.09.2016)

Luonnoskuvia tiedotusvälineiden käyttöön 

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:
www.posti.fi/ostoksille


Tampereen uutta Muumimuseota juhlistava postimerkki ilmestyy 24.5.2017.