COMPANY
Tiedotteet ja uutiset

Sananvapautta kunnioitetaan kevään postimerkkiarkissa

26.1.2016

Posti on suunnitellut julkaisevansa toukokuussa postimerkkiarkin, jonka teemana on sananvapaus, tärkeä demokratian peruspilari ja tärkeä arvo Suomessa. Postimerkkiarkin on suunnitellut graafinen suunnittelija Ville Tietäväinen.

Postimerkkiarkissa on viisi sananvapauteen liittyvää teemaa, jotka ovat eläinten oikeudet, tuloerot, kulttuuriarvot, maahanmuutto ja energiamuodot. Aiheet ovat suomalaisia puhuttavia, ajankohtaisia aiheita.

- Perustuslaissa turvattu sananvapaus on meille suomalaisille suorastaan äidinmaidossa siirtyvä asia, joka on tärkeä arvo myös maailman muuttuessa, sanoo Postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulp Postista.

Postimerkkiarkin suunnittelija Ville Tietäväinen on kuvannut sananvapauden aiheita kussakin merkissä kuvaparilla.

Eläinten oikeuksia kuvaa kettu, tuloeroja erilaiset ateriat lautasella, kulttuuriarvoja graffitin teko ja ooppera, maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta koivu ja burkaan/niqabiin pukeutunut hahmo sekä energiamuotoja tuulivoima ja ydinenergia.

- Merkit eivät sinänsä ota kantaa, vaan kertovat suomalaisille tärkeistä keskustelunaiheista, sanoo Ville Tietäväinen.

Kuva-aiheet on sijoitettu sananvapautta kuvaaviin typografisiin merkkeihin, joita ovat kysymysmerkki, lainausmerkki, sulkumerkki, kaksoispiste ja huutomerkki.

- Postimerkit herättävät kiinnostusta ja keskustelua. Sananvapaus-postimerkkiarkki on jo tässä vaiheessa noussut puheenaiheeksi. Arkin kuvamaailmaa on tulkittu monista näkökulmista. Seuraamme aiheesta käytävää keskustelua ja keräämme asiakkaidemme palautetta muun muassa Postiraadin kautta helmi-maaliskuun aikana, kertoo Kaj Kulp.

Kaikki postimerkkeihin esitettävät aiheet käsitellään Postimerkkitoimikunnassa, jossa on jäseniä sekä Postin sisältä että Postin ulkopuolelta. Postimerkkiaiheet valitaan yleisen kiinnostuksen pohjalta. Aihevalinnan jälkeen Taidetoimikunta valitsee graafikon ja antaa toimeksiannon. Teemasta julkaisuun kestää keskimäärin 2-3 vuotta.

Sananvapaus-postimerkkiarkki