Postin yhteistoimintaneuvottelut päättyivät

17.03.2016

– irtisanomistarve pieneni huomattavasti Uusi polku -ohjelman avulla

Postin Tuotannon perusjakelua, koko Myynti- ja asiakaspalvelua sekä konsernin ja Tuotannon hallintoa koskeneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta. Postin tukiohjelman ansiosta irtisanomisten määrä väheni merkittävästi, yhteensä 181:een.

Neuvottelut koskivat Posti Group Oyj:n, Posti Oy:n ja Posti Kiinteistöt Oy:n organisaatioita Suomessa. Muutokset eivät koskeneet Postin muita palveluja, kuten sanomalehtien varhaisjakelua, postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa tehtävää postinlajittelua, paketti-, rahti- ja varastopalveluja tai postin palvelupisteverkostoa (postit, pakettiautomaatit ja noutopisteet).

Yt-neuvotteluissa vakituisen henkilöstön irtisanomistarve pieneni merkittävästi ja on nyt enintään 181. Alkuperäinen vähennystarve oli enintään 860 henkilöä.

- Välttämättömät muutokset voidaan toteuttaa huomattavasti aiottua vähäisemmillä irtisanomisilla, mihin olemme erittäin tyytyväisiä. Saimme pienennettyä irtisanottavien määrää Uusi polku -tukiohjelman avulla, erilaisten vapaaehtoisten järjestelyjen ja eläkejärjestelyjen myötä, kertoo Postin henkilöstöjohtaja Jaana Jokinen.

Päättyneiden neuvotteluiden tuloksena työpaikkojen määrä vähenee muutosten myötä yhteensä 682:lla, joista irtisanottavien osuus on enintään 181. Lisäksi osa-aikaistamisia tulee 198 henkilölle.

Neuvottelut jatkuvat osittain Kaakkois-Suomen osalta

Tuotannon perusjakelun neuvottelut saatiin päätökseen 16.3.2016 Kaakkois-Suomen aluetta lukuun ottamatta. Kaakkois-Suomessa testataan uutta lajitteluteknologiaa ja otetaan käyttöön malli, jossa erilaisia Postin palveluja keskitetään jakeluterminaaleihin. Kaakkois-Suomen yt-neuvotteluissa vähennystarve on enintään 95 vakituista henkilöä. Vähennyksistä yli puolet voidaan hoitaa vapaaehtoisin ratkaisuin. Kohderyhmän suuruus on 390 henkilöä.

- Jotta uuden lajitteluteknologian käytön vaikutuksista saadaan riittävän hyvä kokonaiskuva, testausvaiheen täytyy olla riittävän pitkä. Tämän takia yt-neuvottelut päättyvät Kaakkois-Suomen osalta myöhemmin kuin muualla. Neuvotteluiden arvioidaan päättyvän huhtikuussa, kertoo Tuotannon johtaja Yrjö Eskola.

Kaiken kaikkiaan kohderyhmä koko maassa neuvotteluiden alkaessa oli 7 600 vakituista henkilöä. Vuoden lopussa Postin henkilöstömäärä oli 21 598.

Vastuullisena työnantajana Posti osallistuu aktiivisesti henkilöstön tukemiseen postialan murrostilanteessa. Kaikilla irtisanottavilla on käytössään Uusi polku -tukiohjelma, joka tarjoaa valmennusta ja tukea työnhakuun, uudelleenkouluttautumiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen.

Jatkossakin Posti jakaa erilaisia tuotteita edelleen kaikkina viikonpäivinä: sanomalehtiä seitsemänä päivänä viikossa, paketteja kuutena päivänä viikossa ja muuta postia arkipäivinä viitenä päivänä viikossa. Jakelun palveluaikaa sen sijaan laajennetaan kohti iltaa. Posti voi toimittaa kotiin kirjeiden, lehtien, mainosten ja pakettien lisäksi jatkossa aiempaa joustavammin kotiin asti myös esimerkiksi verkkokauppaostoksia, ruokakasseja tai muita lähilogistiikan palveluja.

Taustalla raju rakennemuutos

Muutosten taustalla on meneillä oleva posti- ja viestintäalan raju rakennemuutos digitalisaation vuoksi. Posti joutuu sopeuttamaan toimiaan postin jakelumäärien voimakkaan vähenemisen ja asiakastarpeiden muuttumisen vuoksi.

Vuonna 2015 jakelumäärän lasku vähensi Postin liikevaihtoa noin 75 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna liikevaihdon menetyksen arvioidaan olevan samaa luokkaa. Kirjeitä ja muita osoitteellisia lähetyksiä jaettiin viime vuonna 102 miljoonaa kappaletta (-8 %) vähemmän kuin edellisvuonna. Ilman tehostamisia ja muita korjaavia toimia Postin tulos putoaisi merkittävästi tappiolle.

Postin tiedote 26.1.2016: Jakeluvolyymien pudotus vähensi Postin tuloja 75 miljoonaa euroa – yhtiö aloittaa yt-neuvottelut