Postin jakelu-uudistus: 95 prosenttia päivän posteista on jaettu noin kello 16 mennessä

19.05.2016

Posti on seurannut jakelupalvelun uudistusta ja jakeluaikaa tarkasti kaikkialla Suomessa. Postin päivittäisseuranta kertoo, että koko Suomen keskiarvon mukaan 95 prosenttia päivän posteista on jaettu uudistuksen jälkeenkin noin kello 16 mennessä. Päivittäinen jakeluaika on siirtynyt 90 prosentilla asiakkaista enintään puoli tuntia eteenpäin.

- Postit jaetaan edelleen pääsääntöisesti päiväsaikaan. Pääosalle postinsaajista ei ole tullut erityisesti havaittavaa muutosta jakeluajan osalta, kiteyttää Postin jakelusta vastaava johtaja Juhani Vuola.

Posti kertoi huhtikuun lopulla, että se laajentaa jakelupalvelun aikaa iltaa kohti ja uudistaa jakelureitit. Postia jaetaan joustavasti koko päivän ajan aamun sanomalehdistä illan verkkokauppaostoksiin. Asiakkaat haluavat osan palveluista kotiin vasta iltakuuden tienoilla. Uudistus mahdollistaa palvelut myös ilta-aikaan kotipalvelujen ja lähilogistiikan kysynnän kasvaessa.

Postinjakelun aika vaihtelee alueittain jaettavan postin määrän ja asiakkaiden kotiin tilaamien palvelujen mukaan. Myös maantieteellinen sijainti vaikuttaa - postin kuljettaminen haja-asutusalueelle ja maaseudulle vie ajettavasta matkasta johtuen kauemmin aikaa.

- Perinteisen postin määrä vähenee koko ajan, mutta me haluamme siitä huolimatta tarjota hyvät, luotettavat ja ajassa elävät postipalvelut kaikkialla Suomessa. Se edellyttää, että uudistamme palvelujamme yhdessä asiakkaidemme kanssa, Juhani Vuola sanoo.

Postin jakeluaikojen muutos ennen uudistusta ja uudistuksen jälkeen

Uudet jakelureitit ovat olleet nyt käytössä noin neljä viikkoa. Koko Suomen osalta keskimääräiset jakeluajat ovat olleet hyvin samalla tasolla uudistuksen alusta asti. Noin 90 % postista jaetaan enintään 30 minuuttia myöhemmin kuin ennen uudistusta. Noin 95 % postista on jaettu uudistuksen jälkeenkin noin klo 16.00 mennessä.

Oheisessa kuvassa verrataan jakeluaikaa ennen uudistusta viikolla 11 (sininen käyrä) ja uudistuksen aikana viikolla 19 (oranssi käyrä).