Posti jakaa tällä viikolla noin 40 miljoonaa kirjettä, lehteä ja pakettia

12.12.2016

Postinjakelussa on meneillään joulusesongin huippuviikot. Posti arvioi, että pelkästään tällä viikolla postilaiset jakavat noin 40 miljoonaa lähetystä ja yli 1 miljoona pakettia suomalaisille koko maassa.

- Alkava viikko on Postin palveluissa vuoden kiireisintä aikaa, johon olemme varautuneet huolellisesti viime juhannuksesta alkaen. Postia ja paketteja lajittelee ja jakaa noin 17 000 työntekijää. Teemme lisäkuljetuksia ja erikoisjärjestelyitä sujuvan palvelun varmistamiseksi, korostaa Postin jakelujohtaja Juhani Vuola.

Julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu postinjakelun häiriöistä ja epäilty joulupostin jakelun onnistumista. Vuola vakuuttaa, että posti jaetaan tänäkin vuonna perille ennen jouluaattoa, kunhan osoitteet ovat oikein kirjoitettu.

- Tämän joulun postinjakelun lähtökohta on itse asiassa parempi kuin viime vuonna, jolloin pitkä lakko ruuhkautti pakettien ja joulukirjeiden jakelua merkittävästi. Täksi jouluksi olemme palkanneet yli 3 200 jouluapulaista. Saamme myös viime vuoteen verrattuna jakeluun kaksi lisäpäivää, koska aatto on tänä vuonna lauantaina, sanoo Vuola.

- Myös verkostomme on entistä laajempi ja asiakkaita palvelee yli 1 400 palvelupistettä. Pelkästään Helsingissä on 40 Postin palvelupistettä ja sen lisäksi 64 Postin pakettiautomaattia. Pakettiautomaatteihin mahtuu uusia lähetyksiä sitä mukaa, kun odottavat lähetykset noudetaan. Lähetämme ylimääräisiä muistutusviestejä vastaanottajille ja teemme täyttöjä suosituimmilla pakettiautomaateilla useita kertoja päivässä.

Viime jouluna joulukortteja lähetettiin postissa yli 30 miljoonaa kappaletta. Suomalaisten hieno perinne muistaa läheisiä joulukorteilla on jatkunut vahvana sähköisen viestinnän yleistymisestä huolimatta. Joulukortit voi postittaa edullisemmalla 0,90 euron joulupostimerkillä viimeistään keskiviikkona 14.12. Ykkösluokassa kortit voi lähettää vielä 21.12. ennen kirjelaatikoiden tyhjennysaikaa.

Yleispalvelukirjeiden kulkunopeus 96,8 % ylittää postilain vaatiman tason

Vuola myöntää, että viime viikkoina on ollut paikallisia ja ajoittaisia jakeluhäiriöitä, jotka ovat kohdistuneet mm. pääkaupunkiseudulle. Suomessa on 3 000 postinumeroaluetta ja ongelmat ovat keskittyneet noin viiteen prosenttiin postinumeroalueista. Postia jaetaan noin kolmeen miljoonaan kotitalouteen ja yritykseen.

- Postin puolesta nöyrä anteeksipyyntö jokaisesta häiriöstä. Reagoimme epäkohtiin ja ongelmiin nopeasti päivittäin jakelutoimipaikkatasolla ja teemme korjaavia toimenpiteitä, tarvittaessa lisäresursseilla.

Jakelujohtaja korostaa, että häiriöistä huolimatta yleispalvelukirjeiden kulkunopeus ylittää selvästi postilaissa vaaditun tason. Ulkopuolisen ja riippumattoman tutkimuslaitoksen tekemä tutkimus osoittaa, että tänä vuonna 2. luokan yleispalvelukirjeistä 96,8 % oli perillä jättöpäivästä toisena päivänä, kun postilain vaatimus on 95 %.

Postinjakeluun on puututtu myös yhteistyössä henkilöstön ja luottamusmiesjohdon kanssa. Joulukuun alussa Vuola ja pääluottamusmies Juha Torvinen kirjoittivat yhteisen kannanoton jakelun tilanteesta.

www.posti.fi/joulu