Posti ja Flying Lynx poistavat Venäjän verkkokaupan esteitä suomalaisyrityksiltä

23.02.2016

Posti ja sähköisiin myyntikanavaratkaisuihin erikoistunut Flying Lynx mahdollistavat suomalaisille verkkokauppiaille ketterän verkkokaupan Venäjän kuluttajamarkkinoille.

Venäjällä ostettiin viime vuonna verkosta noin 7,32 miljardilla eurolla. TNS Gallupin, Kaupan liiton ja Asiakkuusmarkkinointiliiton Verkkokauppatilasto 2014 mukaan suomalaiset ostivat tavaroita, palveluja sekä sisältöjä 10,5 miljardilla eurolla. Vähittäiskaupan tuotteita ostettiin Suomessa verkosta yhteensä 3,6 miljardilla eurolla. 

Venäjän kuluttajaverkkokauppa edustaa tällä hetkellä vain noin kahta prosenttia koko maan vähittäiskaupasta. Vaikka markkina tarjoaa valtavan kasvupotentiaalin suomalaisyrityksille, on se jäänyt vielä suurimmaksi osaksi käyttämättä, koska Suomesta Venäjälle tuotteita myyvän verkkokaupan pyörittäminen koetaan vaikeaksi kielen, maksutapojen ja toimitusten suhteen.

- Monet Venäjän markkinasta kiinnostuneet verkkokauppayritykset ovat kieli- ja markkinointiesteiden vuoksi jättäneet tarjoamatta tuotteitaan Venäjän markkinoille, mutta uusi malli on nyt selvästi rohkaissut suomalaisia valmistajia ja tukkureita kaupankäyntiin. Posti toimittaa yhteistyökumppanin avulla verkkokauppaostokset kaikkialle Venäjälle. Lyhimmillään toimitusaika on 2-3 päivää esimerkiksi Moskovan ja Pietarin alueille. Ruplan heikosta kurssista huolimatta Venäjälle verkkokauppaa tekevät suomalaisyritykset ovat saaneet hyviä myyntituloksia. Suomalaisiin tuotteisiin luotetaan ja tuotteita halutaan nyt ostaa verkkokaupan kautta, kun matkailu Venäjältä Suomeen on merkittävästi vähentynyt, asiakkuuspäällikkö Jukka Miiluvaara Postista toteaa.

Postilla on vahva osaaminen verkkokauppatoimituksista Venäjälle muun muassa kiinalaisten verkkokauppayritysten kanssa. Maailman suurin verkkokauppa Alibaba valitsi Postin logistiikkakumppanikseen kesällä 2015 ja syksyllä Posti aloitti yhteistyön toisen kiinalaisen verkkokauppajätin kanssa. Posti on määrätietoisesti rakentanut Venäjän verkkokauppaa varten tehokkaita toimitusketjuratkaisuja.

Verkkokaupalla myönteiset näkymät

Venäläiset kuluttajat ovat innokkaita verkkokauppa-asiakkaita. Elleivät he löydä haluamiaan tuotteita kotimaanmarkkinoilta, he menevät ulkomaisiin verkkokauppoihin. Venäjän kotimaiset verkkokauppamarkkinat kasvoivat vuosien 2014-2015 aikana 16 prosenttia eli 560 miljardista  650 miljardiin ruplaan. Verkkokaupan asiakkaille toimitettiin noin 160 miljoonaa pakettia vuonna 2015, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Byrokratiaa, joka liittyy yritysten väliseen kauppaan Venäjällä, ei Venäjälle ulkomailta tapahtuvassa kuluttajakaupassa ole. Kun venäläinen kuluttaja ostaa itse henkilökohtaiseen käyttöönsä tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista, tuotesertifiointeja tai kauppasopimuksia ei tarvita. Hän voi ostaa kuukauden aikana 1 000 euron edestä tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista ilman, että Venäjän tuontitullia ja alv:tä peritään. Myyntihinnasta saadaan tällä kauppatavalla erittäin kilpailukykyinen.

Valmis kauppapaikka yrityksille - TaxFreeMir.ru

Flying Lynxin kehittämässä kauppapaikassa, TaxFreeMir.ru-osoitteessa, venäläiset kuluttajat voivat tutustua tuotteisiin ja lukea tuoteselostuksia sekä tilata tuotteita omalla kielellään. Tuotteet voidaan maksaa paikallisilla venäläisillä maksutavoilla.

- Vain noin 10 prosenttia väestöstä Venäjällä osaa englantia siten, että he ymmärtävät toimitus- ja maksuehdot niin hyvin, jotta uskaltavat ostaa englanninkielisistä verkkokaupoista. Se on yhtä paljon kuin mitä Suomessa osataan ranskaa tai saksaa. Oma kieli ja omat maksutavat ovat perusedellytyksiä Venäjän verkkokaupassa, toteaa toimitusjohtaja Marko Kangaskolkka Flying Lynx Oy:stä.

Tällä hetkellä suomalaisia verkkokauppoja ei Venäjän kuluttajamarkkinoilla juurikaan ole eikä niitä hakukoneista etsitä, mutta Kangaskolkan mukaan tilanne muuttuu, mitä useampi toimija tarttuu Venäjän verkkokaupan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja lähtee toimintaan rohkeasti mukaan.

Posti kertoi helmikuussa vahvistavansa rooliaan kansainvälisessä verkkokaupassa. Posti on perustanut Baltiaan noutopisteverkoston, joka palvelee kuluttajia ja yrityksiä Virossa, Latviassa ja Liettuassa kauppojen ja kioskien yhteydessä. Verkosto tulee käsittämään 1 200 lähetysten noutopistettä ja on laajin noutopistekokonaisuus Baltiassa.

Lisätietoja:

Näin verkkokauppa-alusta TaxFreeMir.ru toimii:

  1. Tavaran valmistaja ja myyjä julkaisee myytävät tuotteensa TaxFreeMir.ru-sivustolla (vastaavia ovat esim. AliExpress, Ebay tai Amazon). Hän pystyy itse hallinnoimaan omia sivujaan: hinnoittelemaan, lisäämään ja poistamaan tuotteita.
  2. Venäläiset kuluttajat voivat katsoa tuotteita ja lukea tuotetietoja omalla kielellään. Lisäksi he voivat maksaa tuotteet paikallisilla maksutavoilla.
  3. Flying Lynx hoitaa yhteistyöverkostonsa kautta tavaranvalmistajien varastoista tulevien tuotteiden yhdistämisen HaminaKotkan satamassa yhdeksi pakettitoimituksiksi ja toimittaa lähetykset Postin kautta kuluttajan kotiovelle kaikkialla Venäjällä.