Paikannusteknologia vauhdittaa paketin noutamista postista

31.03.2016

– postiin tuleva asiakas tunnistetaan älypuhelimen Posti-sovelluksella

Posti yhdistää tiettävästi ensimmäisenä maailmassa postipalveluihin iBeacon-sisäpaikannusteknologiaa. Asiakas saa sen avulla noudettua lähetyksensä entistä nopeammin. Nopeus perustuu asiakkaan älypuhelimen Posti-sovelluksen tunnistamiseen asiakkaan tullessa postiin. Odottavat lähetykset noudetaan valmiiksi, ja ne saa mukaan muitta mutkitta.

Asiakkaat pääsevät käyttämään uudenlaista pikanoutoa viidessä postissa Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa. Ensimmäisessä vaiheessa pikanouto-ominaisuus toimii Android-käyttöliittymillä.

- Paikannusteknologia herättää asiakkaan Posti-sovelluksen eloon ja tuo uutta twistiä postiasiointiin. Tahdomme panostaa noutamisen asiakaskokemukseen, sillä pakettien noutaminen on yleisin syy asioida postissa. Posti-sovelluksella on jo 400 000 latausta. Se auttaa arjen sujumista muun muassa ennakoimalla paketin saapumisajan. Nyt se mahdollistaa myös uudenlaisen pikanoudon, verkostojohtaja Anna Lehtonen Postista kertoo.

Yhä monipuolisempia tapoja vastaanottaa verkkokauppatilauksia

Posti tukee verkkokauppaa kehittämällä entistä helpompia tapoja vastaanottaa lähetyksiä. Paikannusteknologian käytöstä kerätään kokemusta posteissa seuraavan puolen vuoden ajan.

iBeacon on Applen vuonna 2013 julkaisema teknologia. Postin kumppani pilotissa on ICT-ratkaisuja kehittävä CGI.

- Tämä on Suomen ensimmäisiä toteutuksia, jossa iBeacon näkyy kuluttajille asti. Uskon, että jo muutaman vuoden päästä käytämme näitä sovelluksia niin arkisesti, ettemme enää edes muista, mikä teknologia siellä taustalla pyörii, ennustaa CGI:n johtava kaupan alan konsultti Petri Anttila.

Digitaalisia palveluja lisäämällä Posti helpottaa ajasta ja paikasta riippumatonta asiointia, Postin verkkopalvelussa voi jo esimerkiksi maksaa paketin postimaksun. Posti on saavuttanut ylivertaisen asiakaskokemuksen pakettien vastaanottamisessa Postin pakettiautomaateilla, joita kiitetään helppoudesta, nopeudesta ja saavutettavuudesta. Postin palvelupisteverkoston uudistus tuo useat postit niin ikään kauppojen ja kioskien yhteyteen, jolloin postipalveluita saa entistä laajemmin aukioloajoin niin arki-iltaisin kuin viikonloppuisin.

Näin pikanouto toimii:

Kun asiakas on aktivoinut Posti-sovelluksessa pikanouto-ominaisuuden, hänen tulostaan postiin saadaan tieto kassalle. Asiakkaan Posti-sovellus kysyy, onko hän noutamassa lähetystä, ja lähetys haetaan valmiiksi pikanoutotiskille. Asiakas saa lähetyksen mukaansa ilman ylimääräistä kuittausta, sillä hän on tunnistautunut jo ottaessaan käyttöön Posti-sovelluksen.

Paikannusteknologia sisältää tilaan asennettavat tukiasemat ja protokollan, jonka avulla järjestelmää voi käyttää mobiililaitteiden kanssa kommunikoimiseen, tunnistautumiseen ja sisätiloissa navigointiin. iBeacon käyttää langattomaan yhteyteen Bluetooth-teknologiaa, joten se on älypuhelimissa helposti käytettävissä.

Posti-sovelluksella paikannusteknologiaa hyödyntävät postit: