Luppakorvakani poseeraa pääsiäispostimerkissä

11.02.2016

Helmikuun 26. päivänä ilmestyvät suloiset postimerkit pääsiäistervehdyksiin ja kiiltokuvista inspiraation saaneet onnittelumerkit. Muissa merkeissä pääosassa on luonto: ulkomaan merkin Nuuksion metsämaisema ja koivut, adressimerkin harmoninen järvimaisema sekä kiehtova siperiankurjenmiekka.

Pupun suloinen pääsiäistervehdys

Tämän vuoden pääsiäispostimerkissä esiintyy pupu. Anna-Mari West on kuvannut 1. luokan postimerkkiin oman lemmikkikaninsa keltainen rusetti kaulassa. Suloisessa kuvassa Elli-kanilla on vieressään pääsiäismunia ja koivun hiirenkorvia. - Esteettisyys ja visuaalisuus antavat minulle sisäisen rauhan. Tulen yksinkertaisesti onnelliseksi, kun saan luoda jotain kaunista, West kertoo.

West on koulutukseltaan ekonomi, mutta hän siirtyi luovalle alalle toteuttamaan itseään. Postimerkkitaiteilijana hän on ensikertalainen. Westin kuvista on julkaistu runsaasti muun muassa kortteja, muistikirjoja ja kalentereita. Tuotteita myydään Suomessa, Ranskassa, Ruotsissa ja Saksassa.

Hehkuvan herkullinen siperiankurjenmiekka

Kevään 1. luokan kukkapostimerkissä on kuvataiteilija Tiina Suikkasen öljyvärimaalaus sinisävyisestä siperiankurjenmiekasta. Monelle tuttu perinneperenna yllätti taiteilijan näyttävyydellään. - Siperiankurjenmiekka oli pitkään niin silmieni alla, ettei sen hienoutta edes huomannut. Kun sitten aloin katsella sitä tarkemmin, paljastui yllättäviä värejä ja muotoja, Suikkanen kertoo.

Suikkanen ei ole aikaisimmin suunnitellut postimerkkiä, mutta aiheena kurjenmiekka on hänelle tuttu ja mieluinen. Kesällä 2014 imatralainen Suikkanen valittiin Taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi.

Ainutlaatuinen luonto kuvittaa käyntikorttia Suomesta

Suomesta ulkomaille lähetettävä, enintään 20 grammaa painava Priority-kirje tai -kortti kulkee 1,30 euron arvoisella postimerkillä. Käyntikortti Suomesta -arkissa on kaksi erilaista postimerkkiä. Arkin vasemmalle puolelle Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi valitsivat Nuuksion kansallispuiston jylhää koskematonta metsää. Oikealla olevassa merkissä ovat kepeät keväiset koivunlehdet, jotka symbolisoivat suomalaisen luonnon puhtautta ja raikkautta.

- Luontomaisemamme tarjoaa vuodenaikojen tuomaa voimakasta vaihtelua. Siirtyminen vuodenajasta toiseen on uudistumista, joka antaa luonnolle ja asukkaille Pohjolalle tyypillisen elämänrytmin. Valitsemissamme luontokuvissa on meitä ympäröivää puhdasta, joskus karuakin elinympäristöä, monelle suomalaiselle tärkeää sielunmaisemaa, suunnittelijat kuvailevat.

Adressit kulkevat ajatusten siivin

Adressit ja muut enintään 100 grammaa painavat kirjelähetykset kulkevat kotimaassa 1. luokassa 1,80 euron postimerkillä. Luontoaiheistaan tunnetun postikorttitaiteilija Jaana Aallon kuvitus sopii hyvin erilaisiin lähetyksiin. Harmonisessa Ajatusten siivin -postimerkissä linnun pitkät siivet kaartuvat usvaisen järvimaiseman yllä.

Postimerkin kuva on toteutettu ruiskumaalaustekniikalla, kuten monet Aallon kuvittamat rakastetut joulukortit. Postikorttien ja adressien lisäksi Aalto tehnyt kuvituksia muun muassa lastenkirjoihin ja tv-ohjelmiin.

Onnittelut iloisissa tunnelmissa

1. luokan onnittelumerkit ovat saaneet inspiraation kiiltokuvista. Se näkyy myös merkkien muodoissa, joiden tyyli on otettu kiiltokuvista perinteisen hammastuksen sijaan. Graafikko ja kuvataiteilija Sanna Mander kertoo, että postimerkkivihon suunnittelu alkoi Manderin kiiltokuvakokoelmien lempiaiheella, kirjekyyhkyllä. - Kenties sillä on nokassaan kutsu keväisiin puutarhajuhliin, jossa juomat kuplivat ja kakku on koristeltu kukilla ja hedelmillä, Mander kertoo.

Manderin kuvitukset ovat tuttuja lehdistä, lastenkirjoista ja kodintekstiileistä. Vuonna 2014 julkaistiin Manderin kantele-postimerkki, joka valittiin EUROPA-sarjan toiseksi kauneimmaksi postimerkiksi.

Postcrossaajat ovat jälleen mukana ensipäiväntilaisuudessa museokeskus Vapriikissa

Helmikuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäiväntilaisuus järjestetään perjantaina 26.2. kello 14-18 Tampereella museokeskus Vapriikissa. Tilaisuudessa on myynnissä helmikuun uusia postimerkkejä ja ensipäivänkuoria sekä muita postimerkkituotteita. Paikalla olevilta leimaajilta saa lähetyksiin ensipäivänleimoja.

Ensipäiväntilaisuudessa on mukana myös Suomen postcrossingyhdistys, joka kertoo muun muassa mitä ovat maksimikortit ja esittelee postcrossingia harrastuksena.

Museokeskus Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5, 33100 TAMPERE.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille.