Kotimaan pakettien yleispalveluvelvoite päättyy 31.10.2016

30.09.2016

Viestintävirasto on poistanut Posti Oy:n yleispalveluvelvoitteen kotimaan pakettipalveluista sekä ulkomailta Suomeen saapuvista pakettipalveluista. Yleispalveluvelvoite päättyy lokakuun lopussa 2016.

Kotimaan pakettipalvelut eivät ole 1.11.2016 jälkeen enää postilain alaisia, vaan saman tiekuljetussopimuslain alaisia, kuten muillakin pakettipalveluja tarjoavilla yrityksillä. Yleispalveluvelvoitteen muutoksella ei ole vaikutusta Postin pakettipalveluvalikoimaan.

- Yleispalveluvelvoitteen poistaminen on Postille mahdollisuus, jonka myötä tavanomaisilla käteismaksutavoilla maksettavat pakettipalvelut pääsevät markkinaehtoiseen kilpailutilanteeseen. Palvelun toiminnan ehdot ovat nyt kaikille palveluntuottajille samat, sanoo Paketti- ja logistiikkapalveluiden johtaja Jukka Rosenberg.

Posti on päivittänyt yleispalveluvelvoitteen päättymisen myötä Postin Yleiset toimitusehdot käteis- ja kuluttaja-asiakkaille, Kotimaan pakettipalveluiden tuote-ehdot sekä Postinohjauspalveluiden tuote-ehdot. Tuote-ehdot on luettavissa posti.fi-sivulla.

Merkittävimmät muutokset ovat:

Postin yleiset toimitusehdot käteis- ja kuluttaja-asiakkaille

Kotimaan pakettipalvelut käteisasiakkaille tuote-ehdot:

Postinohjauspalveluiden tuote-ehdot (palvelulla henkilöasiakas voi ohjata hänelle tulevaa jokapäiväistä postia haluamaansa osoitteeseen, esimerkiksi muuton vuoksi)

Yleispalveluvelvoitteen piiriin jääneet posti- ja pakettilähetykset (postimerkillä varustetut kirjeet ja kotimaasta ulkomaille lähetettävät enintään 10 kilon painoiset postipaketit) sekä pikapaketti ulkomaille -palveluiden tuote-ehdot on yhdistetty.

Itsepalvelukanavista ostettujen pakettien hinnat laskivat

Posti on laskenut  itsepalvelukanavista, kuten nettisivuilta, mobiilisovelluksesta tai pakettiautomaateilta ostettavien pakettien lähetyshintoja 1.9.2016 alkaen. Hintojen alentamisen taustalla on muun muassa digitaalisuuden hyödyntäminen ja itsepalvelun lisääntyminen. Hintojen alentaminen koskee tavanomaisilla käteismaksutavoilla maksettavia kotimaan paketteja.  

S-koon paketin hinta laski 7,10 eurosta 5,90 euroon, eli lähes 17 prosenttia. Muiden pakettikokojen uudet hinnat ovat:

 

Usein kysyttyä

Vaikuttaako yleispalveluvelvoitteen poistuminen pakettien hintaan?

Ei, yleispalveluvelvoitteen poistuminen ei vaikuta pakettien hintaan. Pakettien hintaan vaikuttaa yleinen markkinatilanne ja kustannustaso.

Yleispalveluvelvoitteen poistumisen myötä Posti ja muiden pakettimarkkinoilla toimivien yritysten toiminnan ehdot ovat samat. Yleispalveluvelvoitteen poistumisen myötä paketit tulevat arvonlisäverollisiksi, mikä on 24 %.

Kuinka paljon yleispalveluvelvoitteen piiriin jääviä paketteja on vuosittain suhteessa muihin Postin kuljettamiin paketteihin?

Noin 0,5 %. Postin kokonaisvolyymi on noin 33 miljoonaa pakettia/vuosi.