Kirjeluokat yhdistyvät tammikuussa – suosi sinistä kirjelaatikkoa

30.11.2016

Kun jako 1. ja 2. luokan kirjeisiin poistuu ensi vuoden alussa, kaikki postimerkilliset kotimaan kirjeet voi jättää 1. luokan sinisiin kirjelaatikoihin. Jos paikassa on vain keltainen kirjelaatikko, tiputetaan siihen kaikenlaiset lähetykset. Vaikka kirjeluokat poistuvat kotimaan käteispostista, käyvät vanhat postimerkit yhä lähettämiseen, ikimerkit sellaisenaan.

Vuoden alussa käyttöönotettava kotimaan ikimerkki vie kirjeen perille kotimaassa 1-2 päivässä postituksesta. Valtaosa kirjeistä on edelleenkin perillä maanlaajuisesti ensimmäisenä arkipäivänä postituksesta.

Yrityslähettäjillä säilyy jatkossakin Priority- ja Economy-luokat. Myös ulkomaille lähetetään yhä kahdella kulkunopeudella kulkevia Priority- ja Economy -kirjeitä kansainvälisten postisopimusten mukaisesti. Priority- ja Economy-lähetykset jätetään kirjelaatikoihin luokkajaon mukaisesti.

Uusi hinnasto voimaan vuoden vaihteessa

Postimaksuihin ei pääsääntöisesti tule vuoden vaihteessa korotuksia. Uuden kotimaan kirjeluokan postimaksu on sama kuin nykyisen 1. luokan postimerkin hinta 1,20 euroa.

Lisäpalveluna kirjeeseen tarjottavan Postiennakon hinta on 1.1. alkaen 5 euroa (nyk. 4,30 euroa). Postiennakon hinta on jatkossa sama kaikille yleisimmin käytetyille lähetyksille.

Ulkomaan kirjeen enimmäispaksuus nousee kahdesta kolmeen senttiin. Syynä ovat muuttuneet kansainväliset postisopimukset. Kolmen sentin enimmäispaksuus koskee näin ollen kaikkia tavallisia kirjelähetyksiä.

Lisätietoja

Postimerkit
Postimaksut (posti.fi/hinnat)
Tiedote 20.09.2016: Kirjeen ja kortin postimaksuluokat yhdistyvät, uudet merkinnät käytössä jo marraskuussa
Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille.

Ikimerkki kelpaa aina

Myös vanhat ikimerkit (sekä 1. luokka että 2. luokka) käyvät sellaisenaan kotimaan enintään 50 gramman kirjeen lähettämiseen. Priority- ja Economy-merkintöjä ei kotimaan kirjeissä tarvita.

Jos käytät vanhoja ikimerkkejä (tai kotimaan ikimerkkiä) lähetyksiin ulkomaille, lisää puuttuva postimaksu. Lue lisää: www.posti.fi/hinnat.

Edullisemmat kotimaan joulutervehdykset tulee postittaa tänä vuonna viimeistään 14. joulukuuta. Uusi ikimerkki käy sellaisenaan myös tulevina jouluina. Lue lisää: www.posti.fi/joulu.