Joulun tärkeät päivämäärät ja vinkit sujuvaan jouluun

01.12.2016

Posti varautuu tänäkin vuonna vilkkaaseen joulusesonkiin. Viime jouluna rikottiin ennätyksiä, kun Posti kuljetti yhdessä viikossa yli miljoona pakettia, yhteensä 33 miljoonaa koko vuoden aikana. Joulukortteja Posti toimitti yli 30 miljoonaa.

Joulupostin tärkeät päivämäärät kannattaa painaa nyt muistiin, ulkomaiden lähetyksissä viimeiset päivämäärät kolkuttelevat jo ovella. Joulumuistio löytyy myös osoitteesta www.posti.fi/joulu.

Paketit matkaan postista, pakettiautomaatista, netistä tai mobiilista

Kotimaan pakettien viimeinen lähetyspäivä Postin myymälöissä on tiistai 20.12. Pakettiautomaatista, netistä tai Postin mobiilisovelluksesta ostettu paketti ehtii matkaan vielä keskiviikkona 21.12.

- Helpointa, nopeinta ja edullisinta on maksaa paketin kuljetus netissä tai Postin mobiilisovelluksessa. Maksetun paketin voi jättää kätevästi mihin tahansa pakettiautomaattiin Helposti-koodilla. Kannattaa hyödyntää myös joulutarjous: 1.-7. joulukuuta S-kokoisten pakettien lähettäminen maksaa vain 5 euroa kappaleelta, kertoo Kati Nevalainen Postin pakettipalveluista.

 Ulkomaan joulupakettien viimeiset lähetyspäivämäärät

Viroon voi paketin lähettää edullisemmin myös pakettiautomaatista. Muut ulkomaan paketit lähetetään aina postista.

Pakkaa joululahjat huolella

Paketista kannattaa tehdä mahdollisimman tasainen. Epäsäännölliset tai pyöreät paketit saattavat kulkea hitaammin koneellisen lajittelun läpi. Pakkausmateriaalilla ei ole väliä, kunhan se kestää postin kuljetuksen. Materiaaleista parasta on pahvi tai paperi. Paketin voi hyvin kääräistä myös käytettyyn pakkaukseen, kun vanhat osoitetiedot repäistään pois.

Herkät tavarat tulee pakata huolellisesti esimerkiksi sanomalehteä tai kuplamuovia käyttäen. Esimerkiksi elektroniikka, lasi sekä nestemäiset aineet tulee lähettää Särkyvä-lisäpalvelulla, joka on käytössä kotimaan paketeissa. 

Lähetä edullisemman taksan joulutervehdykset viimeistään 14.12.

Tänä jouluna joulutervehdykset lähtevät ensimmäistä kertaa matkaan uusilla joulun ikimerkeillä. Ikimerkkejä voi ostaa huoletta reilustikin, sillä käyttämättä jääneet käyvät sellaisenaan joulutervehdyksiin myös tulevina vuosina, kunhan noudattaa vuosittain päätettäviä postitusaikoja.

Joulumerkillä varustetuille korteille viimeinen postituspäivä on 14.12. Joulutervehdysten postittamiseen kannattaa käyttää punaista postituskuorta, joka on jaettu koteihin marraskuussa Postisen välissä. Punaisia kuoria saa myös posteista. Postituskuoressa lähetetyt joulutervehdykset jaetaan vastaanottajille ennen joulua, ja niiden jakelu aloitetaan 7.12.

Uudella kotimaan ikimerkillä tai 1. luokan postimerkillä (arvo 1,20 €) varustetut joulukortit ehtivät jouluksi perille, kun ne postitetaan viimeistään 21.12. lähtevän postin mukana.

Joulutervehdysten viimeiset lähetyspäivät

Postimerkillinen kotimaan joulutervehdys (0,90 €), 14.12.
2. luokan kirje (1,10 €), 19.12.
1. luokan kirje (1,20 €), 21.12.
Joulukortti netistä tai Postikortti-sovelluksesta, 21.12. klo 12

 

Joulutervehdysten viimeiset postituspäivät ulkomaille

 

Priority

Economy

Pohjoismaat

18.12.

14.12.

Eurooppa

16.12.

11.12.

Kanada ja Yhdysvallat

11.12.

4.12.

Muut maat

5.12.

1.12.

Askartele oma postikortti - myös netissä tai mobiilisovelluksessa

Monelle joulukorttien askartelu on tärkeä joulutunnelman virittäjä. Persoonallinen joulutervehdys on kaunis tapa muistaa.

Askartelijan kannattaa muistaa, että joulumerkillä lähetettävän joulutervehdyksen maksimipaino on 50 g ja enimmäismitta 25 cm x 35,3 cm, vähimmäismitta puolestaan 9 cm x 14 cm.

- Askarrellut joulukortit kannattaa sujauttaa kirjekuoreen, jotta koristeet ja kimalteet pysyvät mukana vastaanottajalle asti. Kuorellisen kortin hinta on sama kuin kuorettoman, muistuttaa tuotepäällikkö Johanna Rouhe.

Persoonallisen joulutervehdyksen voi suunnitella ja lähettää myös netistä tai uudesta Postikortti-sovelluksesta, jossa joulukortin voi luoda mistä tahansa omasta kuvasta. Postikortti-sovelluksen voi ladata maksutta omasta sovelluskaupasta.  

Rahalahjan antaminen

Joulumuistamisessa kannattaa huomioida, ettei tavallisessa kirjeessä saa lähettää rahaa. Raha ja arvoesineet on aina lähetettävä Postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin ne käsitellään erillään muusta postivirrasta.

- Jos haluaa muistaa vastaanottajaa pienellä rahalahjalla, helpointa on siirtää summa suoraan tilille ja kertoa siitä joulukortilla, Johanna Rouhe vinkkaa.