Joululoma on opiskelijalle työaikaa

16.12.2016

Postin kausiapulaisilla kädet täynnä joulumieltä


Tällä viikolla Posti on varautunut jakamaan jopa 40 miljoonaa lähetystä ja yli miljoona pakettia. Postia ja paketteja lajittelee ja jakaa yhteensä noin 17 000 työntekijää, joista 3 200 on joulusesonkiin palkattuja kausiapulaisia.

Helsingin postikeskuksessa järjestelijänä työskentelevä Tero Väisänen on Postin joulutöissä kolmatta kertaa. Kasvatustieteitä opiskeleva Tero kertoo, että opiskelijalle joulukuun pitkä loma on hyvä tilaisuus tehdä töitä. Tällä kertaa hänen työurakkansa kestää viikon ajan.

- On kivaa vastapainoa opiskelulle, kun saa tehdä välillä fyysistäkin työtä. On ollut mukava tulla tänne aina uudestaan, kun esimiehetkin alkavat jo olla tuttuja. Voisin hyvinkin hakea tänne myös ensi vuonna. On kiva lähteä joulun viettoon, kun on ensin täällä painettu hommia, Tero tuumii.

Joulukorttien lajittelussa työskentelevä Anne Palomäki istuu työtuolissaan hennon hilekerroksen keskellä. Annen käsien kautta kulkee joka päivä laatikoittain hyvää mieltä joulukorttien muodossa. Helsingistä kortit jatkavat matkaansa eri puolille Suomea, ja tottuneet kädet löytävät vikkelästi jokaiselle postinumerolle oikean lokeron. Mikrobiologiaa opiskelevalle Annelle tämä on toinen joulu Postin joulukorttilajittelussa.

- Tykkään numeroista ja asioiden ulkoa opettelusta, joten minulle tämä työ on hyvinkin viihdyttävää, Anne hymyilee.

Anne on töissä Helsingin postikeskuksessa kaksi joulua edeltävää viikkoa. Hänkin on iloinen, että Posti tarjoaa mahdollisuuden tehdä töitä joululomalla.

- Yritän toki jossakin vaiheessa löytää myös oman alan töitä, mutta hyvin voisin palata tänne myös ensi jouluksi, Anne kertoo.

Kausiapulaisten perehdytykseen panostetaan

Helsingin postikeskus työllistää joulun aikaan yhteensä satoja kausityöntekijöitä. Joulukorttilajittelun esimies Kari Aronen korostaa kunnollisen perehdytyksen tärkeyttä. 

- Ennen työn alkua järjestämme infotilaisuuksia, joissa käydään läpi yleisiä asioita Postilla työskentelystä. Ensimmäinen työpäivä alkaa kertausinfolla, jonka jälkeen vielä perehdytetään sekä uudet että vanhat työntekijät erikseen, hän kertoo.

Kausiapulaiset toivotetaan tervetulleiksi myös infomateriaalilla, johon on koottu muun muassa sanasto Posti-työssä vastaan tulevista lyhenteistä ja termeistä selityksineen.

Postille on tärkeää tarjota luotettava ja reilu työpaikka nuorille - myös niille, joille Postin kausityö on ensimmäinen varsinainen työkokemus. Kari Aronen kertoo, että Helsingin korttilajittelussa on tänäkin vuonna sekä konkareita että niitä, jotka ovat ensimmäistä kertaa työelämässä.

- Tässä työssä oppii työskentelemään sosiaalisessa ympäristössä ja huomaa myös yhteistyön tärkeyden. Painotamme aina, että vaikeista tilanteista ei tarvitse yrittääkään selviytyä yksin, hän kannustaa

- Paras joulumieli tulee yhteisen onnistumisen kautta. On mahtavaa huomata, kuinka suuri joukko työntekijöitä meilläkin on siihen innokkaasti ja aktiivisesti sitoutunut.