Ilo kiertämään – hollantilainen syntymäkortti rantautuu Suomeen

09.09.2016

   

 

Syntymäkortti on kaunis tapa kertoa uudesta perheenjäsenestä läheisille. Vauvauutinen jaetaan ensin nopeasti tekstiviesteillä ja sosiaalisessa mediassa. Perässä tulevassa kortissa tieto vauvasta säilyy kauemmin. Syntymäkortti muistuttaa tärkeästä päivästä, ja auttaa jatkossakin muistamaan, milloin kukakin on syntynyt.

Syntymäkortteja voi askarrella itse tai ostaa ja tilata valmiina. Uudenlaiset vauva-aiheiset kortit tulivat kauppoihin syyskuussa. Suomessa syntymäkortteja painavat Karto ja Paletti.

- Odotamme, että uudesta korttitraditiosta syntyy mukavia muistojen ketjuja. Lähetetyt syntymäkortit laittavat ilon kiertämään, kun uudet vanhemmat saavat vastavuoroisesti kortteissa vauvaonnitteluja, tuotepäällikkö Johanna Rouhe Postista sanoo.

Viehättävä syntymäkorttiperinne juontaa juurensa 1950-luvulla Hollannissa postitettuihin syntymäkirjeisiin, joilla tiedotettiin läheisiä uuden perheenjäsenen syntymästä. Perinnettä vaalitaan Hollannissa yhä. Nykyisin kirjeen on korvannut syntymäkortti, jonka lähettäminen on olennainen osa vauvan juhlistamista.

Eija Watia Kartolta kertoo, että korttiperinteitä on rantautunut ennenkin maailmalta Suomeen. Esimerkiksi ystävänpäiväkortit kuuluvat nykyään olennaisesti suomalaiseen ystävänpäivään.

- Korttia käytetään edelleenkin juhlatilaisuuksissa elämän eri vaiheissa, aina siitä syntymästä hautajaisiin saakka. Se dokumentoi elämän merkkipaaluja ja jää muistoksi. Kortteja ostetaan myös itselle ja "jemmaan" heräteostoksena, jos sopiva sattuu kohdalle. Syntymäkortit ovat ensimmäiset laatuaan meillä, tuotejohtaja Watia kertoo.

 

Syntymäkortteja voi ostaa esimerkiksi Postin omista myymälöistä, K-citymarketeista, Prismoista, Suomalaisesta Kirjakaupasta, Stockmannilta, Tokmannilta, K-marketeista ja S-marketeista. Syntymäkortteja voi lähettää myös Postikortti netistä -palvelussa tai Postin mobiilisovelluksessa.