Yli 70 % suomalaisista haluaa posteille kauppojen aukioloajat

24.03.2015

Yli 70 % suomalaisista haluaa Postin palvelujen olevan saatavilla kauppojen aukioloaikoina eli myös iltaisin ja viikonloppuisin, selviää TNS Gallupin tekemästä tutkimuksesta. Yli puolet vastaajista kokee laajat aukioloajat jopa palvelua tärkeämpänä asiana.

TNS Gallup selvitti helmi-maaliskuussa Postin teettämässä laajassa tutkimuksessa kansalaisten mielipiteitä siitä, minkälaisia postipalveluja he haluavat ja mitä palveluja pidetään tärkeimpinä.

Tutkimuksen mukaan aukioloajoilla on suuri merkitys kuluttajille. Peräti 79 % vastaajista pitää erittäin tärkeänä tai tärkeänä, että posti on avoinna myös arki-iltaisin. Päiväaukioloaikoja (klo 9-17) pitää riittävänä vain reilu viidennes vastaajista.

Viikonloppuisin tarjolla olevia palveluja toivovat erityisesti maaseudulla alueilla asuvat, naiset ja alle 55-vuotiaat. Arki-iltojen aukioloaikoja korostivat nuoret ja pääkaupunkiseudulla asuvat.

Posti auki samaan aikaan kuin kaupat

Kansalaisista 71 % haluaa, että Postin aukioloajat tulisivat olla samat kuin alueen kaupoilla. Vuodesta 2009 lähtien kauppaliikkeet ovat pääsääntöisesti saaneet olla auki arkisin klo 7-21, lauantaisin klo 7-18 ja sunnuntaisin klo 12-18. Pienet, alle 400 m² kokoiset myymälät saavat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta olla auki vapaasti.

- On jopa hieman yllättävää, miten voimakkaasti asiakaskäyttäytyminen on muuttunut lyhyessä ajassa ja aukioloajat, palvelujen sijainti ja joustava asiointimahdollisuus ovat nousseet näin tärkeiksi kuluttajien valintakriteereiksi. Kuluttajat haastavat näin yritykset - kuten uudistuvan Postin - entistä asiakaslähtöisemmiksi, sanoo Postin palvelupisteverkoston johtaja Riku Kuusisto.

Laajempien aukioloaikojen arvostuksesta puhuu sekin, että yli puolet eli 55 % pitää aukioloaikoja tärkeämpänä kuin itse palvelua. Tosin, palvelun nopeus nousi ykköseksi, kun tutkimuksessa kysyttiin tärkeimpiä palvelutekijöitä kuluttajien asioidessa palvelupisteessä. Tätä mieltä oli 69 % vastaajista.

Seuraavaksi tärkeimmiksi palveluelementeiksi nousivat ilta- ja viikonloppuasioinnin lisäksi palvelupisteen sijainti lähikaupassa tai kauppakeskuksessa.

Postin palvelupisteet suosituin asiointipaikka

TNS Gallup kysyi haastateltavilta myös, kuinka usein he käyttävät eri palveluita. Tulos oli, että Postin palvelupisteet ovat Postin palvelukanavista käytetyimpiä. Reilu viidennes käyttää Postin palvelupisteitä vähintään kuukausittain. Vastaajista 60 % kertoi haluavansa saada postipalvelunsa kaupassa tai ostoskeskuksessa sijaitsevasta postista.

Postin oma myymälä tulee hyvänä kakkosena ja 27 % haluaa asioida jatkossakin Postin omassa myymälässä. Laadullisesti Postin myymälät pärjäävät hyvin, sillä 40 % on kokenut saaneensa parempaa palvelua Postin omasta myymälästä kuin palvelupisteestä.

- Hyvässä palvelussa korostuvat palvelun nopeus ja vaivattomuus. Lisäämme helppokäyttöisiä pakettien noutopisteitä tulevina vuosina, sillä verkkokaupan kasvun myötä noin 80 % postiasioinnista liittyy jo nyt päivittäin paketteihin. Sen sijaan esimerkiksi vakuutettu tai kirjattu kirje lähetetään keskimäärin kerran seitsemässä vuodessa, Riku Kuusisto vertaa.

Pakettiautomaatteja käyttää 41 % vastaajista

Tutkimuksen mukaan kuluttajat eivät ole vielä ottaneet pakettiautomaatteja kovin säännölliseen käyttöön, joskin Postin pakettiautomaateilla on vuositasolla käyttäjiä 41 %. Pakettiautomaattien käyttö korostuu erityisesti 25-34 -vuotiaiden keskuudessa. Postin pakettiautomaatit ovat silti aiempien tutkimusten ja käyttäjien kokemusten mukaan pidetyimpiä Postin palvelumuotoja.

Vähän yli puolet kansalaisista käyttää vuosittain Postin verkkopalveluita, mutta kuukausittain käyttö jää 11 prosenttiin.

- Tutkimus vahvistaa, että digitaalisten postipalvelujen kysyntä on kasvussa. Joka neljäs haluaa hoitaa postipalvelut verkossa tai pakettiautomaatilla. Haluamme vastata näihin odotuksiin ja yhdistää mobiili- ja verkkopalvelut osaksi henkilökohtaista asiointia. Esimerkiksi Postin mobiilisovellusta käyttää jo yli 200 000 suomalaista, korostaa Kuusisto.

Postilla on Suomen suurin palvelupisteverkosto, joka kattaa yli 1 400 postia, noutopistettä, yrityspistettä ja pakettiautomaattia ympäri Suomea.

TNS Gallup toteutti tutkimuksen 27.2.-4.3. GallupKanavassa ja siinä haastateltiin 1 000 yli 15-vuotiasta suomalaista.

Suomalaisten näkemyksiä postipalveluista TNS Gallupin tutkimuksen mukaan:
  • 54 % asioi Postin palvelupisteessä vähintään 3 kertaa vuodessa, 22 % kuukausittain
  • 42 % asioi Postin omassa myymälässä vähintään 3 kertaa vuodessa, 15 % kuukausittain
  • 41 % käyttää pakettiautomaattia vuosittain
  • 69 % pitää palvelun nopeutta erittäin tärkeänä tai tärkeänä
  • 60 % haluaa postipalvelut Postin palvelupisteestä kaupassa/ostoskeskuksessa
  • 27 % haluaa postipalvelut Postin omasta myymälästä
  • 71 % sanoo, että Postin aukioloajat tulisivat olla samat kuin alueen kaupoilla