Uudistuksia Postin kuluttajatuotteisiin

08.01.2015

- Postimaksuihin muutoksia 9. helmikuuta

Erilaisista tavoista lähettää paketteja voi lukea ensi viikolla kotiin jaettavasta Postia Sinulle -lehdestä.

 

Posti uudistaa palvelujaan helmikuussa tarjotakseen selkeämmän palveluvalikoiman kuluttaja-asiakkaille. Posti on jo tuonut pakettiasiointiin uusia palveluja, jotka helpottavat paketin lähettämistä ja vastaanottamista. Suurin osa kuluttajien pientavaralähetyksistä on jatkossa paketteja ja siten lähetystenseurannan piirissä.

Monta tapaa lähettää ja seurata pakettia

Uudistusten myötä asiakkaamme voi valita itselleen sopivimman tavan asioida kanssamme, lähettämiseen tarjotaan eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi Postin verkkopalvelussa voi tehdä paketille itse lähtöselvityksen eli maksaa postimaksun verkossa ja tulostaa osoitekortin paketin päälle; paketista saa sähköisen saapumisilmoituksen.

Perinteisen Lähetysten seuranta -palvelun lisäksi asiakkaan arkea helpottaa Posti-mobiilisovellus, joka kertoo paitsi arvion paketin perilletulopäivästä myös saapumisen kellonajan ja lähetyksen painon. Se ilmoittaa, kun sovellukseen on saapunut uusi paketin saapumisilmoitus. Sovelluksesta on näppärää käyttää paketinohjauspalvelua ja määrittää itselle sopivin noutopaikka.

 - Asiakkaillemme on tärkeää tietää, missä lähetys kulkee. Postilla on monia vaihtoehtoja paketin lähettämiseen, ja varsinkin nettikirpparin käyttäjät ovat löytäneet pakettiautomaatit. Meillä on tällä hetkellä 1 450 palvelupistettä eri puolella Suomea, Postin Business Manager Saara Pietilä sanoo.

Kotiin toimitettava Ovelle-paketti yksinkertaistuu: vastaanottajan kanssa sovitaan aina toimitusajasta. Suurimmissa kaupungeissa myös iltatoimitusajat ovat mahdollisia. Mahdolliset jakeluajat ovat tarkastettavissa toimitusaikakyselystä Postin internetsivulla. Ilman seurantatietoja kulkenut kotimaan Maksikirje poistuu Postin kuluttaja-asiakkaiden valikoimasta 9. helmikuuta 2015. Tutustu tarkemmin Postin toimitusehtoihin.

Muutoksia postimaksuihin 9. helmikuuta

Yleisimmät postimaksut muuttuvat 9. helmikuuta 2015. Kotimaan 1. luokan postimerkin hinta nousee 1,10 euroon (ennen 1 euron) ja 2. luokan postimerkin hinta 1 euroon (ennen 90 senttiä). Ulkomaan kirjelähetyksissä enintään 20 grammaa painavan kirjeen tai kortin maksu on 1. luokassa 1,10 euroa, 2. luokassa 1,05 euroa.

Muutoksia tulee myös Postin edelleenlähetys- ja jakelun keskeytyspalvelujen sekä pakettipalvelujen hintoihin. Edullisimman, postista lähetettävän, enintään 2 kiloa painavan postipaketin hinta on jatkossa 7,90 euroa (ennen 7,60 euroa).

Suomalaiset kotitaloudet käyttävät korttien, kirjeiden ja pakettien lähettämiseen yhteensä keskimäärin hieman alle 30 euroa vuodessa, joten vuositasolla korotus kotitaloutta kohti on noin 2-3 euroa.

Korotuksiin vaikuttaa postilähetysten jakelumäärien voimakkaana jatkunut pudotus, jonka taustalla on sähköisen viestinnän yleistyminen. Tammi-syyskuussa 2014 osoitteellisten kirjelähetysten määrä väheni 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Postimaksujen on katettava lähetyksen keräily-, kuljetus-, lajittelu- ja jakelukustannukset, joita ei tehostamistoimenpiteistä huolimatta pystytä alentamaan postin vähenevää määrää vastaavasti.

Lisätietoja kuluttajien palveluista ja hinnoistaposti.fi/hinnat ja Postin asiakaspalvelu 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-18.

Postimerkkejä voi ostaa n. 4 000 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta www.posti.fi/ostoksille.