Tutkimus: verkkokauppoihin klikataan kiihtyvällä tahdilla joulun alla

09.11.2015

Mitä kiireisempi arki on, sitä enemmän joululahjoja aiotaan ostaa verkkokaupoista. Miehet suunnittelevat tekevänsä jouluostoksia verkossa enemmän kuin naiset. Nuoria verkkokauppa kiinnostaa eniten.

Postin tutkimuksessa selvitettiin, kuinka moni kuluttajista aikoo ostaa joululahjoja verkkokaupasta ja miten joululahjojen ostamiseen verkossa suhtaudutaan. Tulokset osoittivat, että joululahjojen verkkokaupoista ostaminen on vahvassa nousussa, sillä sen käyttäminen jouluvalmisteluissa on tunnustettu keino vähentää joulustressiä. Joululahjat voidaan tilata myös kauan ennen joulua jos verkkokaupalla on hyvä tarjouksia. Verkkokaupan erityisistä joulupalveluista kiinnostaisi kuluttajia eniten paketointipalvelu.

Joulutunnelman puute ja verkkokaupan käyttämisen aiheuttama epävarmuus itse tuotteesta, sen vaihtamisesta tai palauttamisesta ja epävarmuus paketin ajoissa tulemisesta koetaan keskeisiksi esteiksi ostaa joululahjoja verkkokaupoista.

Verkkokaupoista ostaminen on voimakkaasti sidoksissa vastaajan ikään. Mitä nuorempi vastaaja on, sitä todennäköisemmin hän ostaa verkkokaupoista. Nuoremmat vastaajat ovat myös selvästi tottuneimpia hyödyntämään verkkokauppojen sesonkitarjouksia ja joulukampanjoita eivätkä koe verkkokaupasta ostettavan tuotteen mahdollista vaihtamista tai palautusta yhtä hankalana kuin vanhemmat vastaajat.

- Tässä näkyy mielestäni vahvasti se, että nuoremmat ovat kasvaneet verkkokauppamaailmaan, sanoo Jaakko Kaidesoja, Postin verkkokaupan kehitysjohtaja.

Kaidesoja kommentoi lisäksi, että verkkokaupoilla on haaste nostaa joulutunnelma verkkokaupassa paremmin esille. Samoin haasteena on sesonkitarjousten ja kampanjoiden viestin läpisaaminen asiakkaalle.

Verkkokaupat toimivat myös näyteikkunana, kotiin jaettavat mainokset ja tuoteluettelot inspiraation lähteenä

Noin 60 % vastaajista arvioi saavansa joululahjaideoita joko kuljeskelemalla kaupoissa, selailemalla verkkokauppoja tai kotiin jaettuja mainoksia ja tuoteluetteloita. Verkkokauppaa käytettäessä erittäin tärkeäksi koetaan tarkan tiedon saanti etukäteen siitä, milloin tilattavat tavarat ehtivät vielä jouluksi. Myös lähetysten kulunseuranta arvioidaan erittäin tärkeäksi. Sen sijaan tuotteisiin tutustuminen kivijalkakaupoissa osana verkko-ostoa ei ole juurikaan tapana. Pakettiautomaattiin paketteja vastaanottaneista 77 % arvioivat automaatin käteväksi.

- Erityisesti käyttäjät kiittelevät pakettiautomaattien helppokäyttöisyyttä, pitkiä aukioloaikoja ja sitä, ettei tarvitse jonottaa, toteaa pakettiautomaateista vastaava Saara Pietilä, Postista.

Yleinen verkko-ostaminen

Siinä missä verkkokaupasta ostaa 80 %, 14 % vastaajista välttää mahdollisuuksien mukaan verkko-ostamista. Kokonaan verkkokaupan käytöstä kieltäytyviä on noin 6 %. Niiden osuus, jotka eivät missään tapauksessa ostaisi lahjoja verkosta, on laskenut viime vuodesta 10 %-yksikköä.

Miehet ovat hieman aktiivisempia verkko-ostajia kuin naiset. 35-44-vuotiaissa on eniten niitä, jotka ostavat vain kotimaisista verkkokaupoista. Ulkomaisten verkkokauppojen suosio on suurin nuorissa vastaajaryhmissä (15-34-v.). Aktiiviset verkkokauppaostajat ostavat joululahjat sekä kotimaisista että ulkomaisista verkkokaupoista. Aiempiin vuosiin verrattuna ostajat ovat nyt valmiimpia ostamaan myös ulkomaalaisista verkkokaupoista.

Tutkimustulos on linjassa myös FinPron teettämän verkkokaupan esiselvityksen kanssa, jonka myötä lanseerataan verkkokaupan kasvuohjelma. Sen tavoitteena on suomalaisten verkkokauppojen kilpailukyvyn nostaminen ja kansainvälinen kasvu.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Kysely tehtiin Gallup Kanavalla 9.-14.10. 2015 ja siihen vastasi 1002 kuluttajaa, jotka edustavat yli 15-vuotiaita suomalaisia.

Katso esitys ja lataa tutkimustiivistelmä