Tom of Finland -merkeille kultaa graafisesta muotoilusta

16.04.2015

Grafian Vuoden Huiput on Suomen merkittävin markkinointiviestinnän ja muotoilun kilpailu. Tom of Finland -postimerkit palkittiin Graafinen muotoilu -sarjassa kultahuipulla.

Touko Laaksosen elämäntyön kunniaksi julkaistut postimerkit suunnitteli graafinen suunnittelija Timo Berry. Tom of Finland teki uransa aikana yli 3 500 piirrosta. Postimerkkiarkkiin valitut kaksi teosta vuosilta 1978 ja 1979 kuvaavat tekijälleen tyypillisiä itsetietoisia ja voimakkaita mieshahmoja.

"Kyllä, painetusta paperinpalasta voi vielä tulla kansainvälinen ilmiö. Kyllä, graafinen muotoilu vaikuttaa markkinoinnin lisäksi myös muilla areenoilla. Ja kyllä, tuomaristokin oli polvillaan näiden poikien edessä. Tämän olisi voinut tehdä niin monella tavalla väärin, ja nyt se tehtiin juuri oikein," perusteli kilpailun tuomaristo.

"Iloitsemme siitä, millainen vaikutus postimerkkijulkaisulla on ollut Touko Laaksosen taiteen arvostuksen ja tietoisuuden nousuun. Postimerkit toimivat tässä tienraivaajina muillekin suurille brändeille. Monet yhteistyökumppanit mahdollistivat ilmiön synnyn, näistä tärkeimpänä Tom of Finland Foundation, joka anoi aiheelle postimerkkiä. Graafinen suunnittelija Timo Berry toteutti merkit juuri oikealla otteella. Touko Laaksosen taiteen ansiosta olimme vastaanottamassa palkintoa tasa-arvoisemmassa ja suvaitsevammassa Suomessa, Postin Design Manager Petri Pohjolainen kiittää.

Timo Berry kertoo suunnittelusta videolla Näin tehtiin Tom of Finland -postimerkit.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön