Suomi täyttää 98 vuotta: Suomalaiset lähettivät veteraaneille 15 000 kiitoskorttia

03.12.2015

Posti järjesti marraskuussa kampanjan, jolla kannustettiin lähettämään kiitostervehdys Suomen sotiin osallistuneille veteraaneille. Korttikampanja innosti suomalaisia, ja Posti välitti itsenäisyyspäivään mennessä veteraaneille 15 000 tervehdystä.  

 Kampanja tehtiin yhteistyössä Suomen Sotaveteraaniliiton ja Rintamaveteraaniliiton kanssa. Posti sai liitoilta veteraanien osoitetiedot, joihin tervehdykset jaettiin.

Korttikampanja yhdisti nuoret ja vanhat

 Jämsässä yläkouluikäiset 7-9-luokkalaiset oppilaat urakoivat kasvatusohjaaja Maria Rinteen innostamana peräti parisataa kiitoskorttia.  "Meiltä löytyi useampi nuori, jonka oma isoisä tai isoisoisä on kokenut sodan. Nuoret ymmärtävät, että itsenäisyys ja vapaus eivät ole itsestäänselvyyksiä. Olemme puhuneet paljon sodista ja veteraaneista sekä myös sotaa pakenevista maahanmuuttajista."

Riihimäkeläinen veteraani Lasse Österdahl oli iloisesti yllättynyt saamastaan postikortista, jossa toivotettiin hyvää itsenäisyyspäivää, joulua ja uutta vuotta. "Hienoa, että veteraaneja muistetaan. Olen saanut kutsun myös kaupungin järjestämään itsenäisyyspäivän juhlaan. Palvelin itse kesällä 1944 Vuosalmessa Kannaksella eversti Adolf Ehrnroothin rykmentissä.

Kiitoskortti toi helsinkiläiselle 97-vuotiaalle veteraanille Jaakko Estolalle mieleen lämpimän muiston rintamalta. "Saimme toisena sotajouluna Muurmannin rannalle korsuun postipaketin, johon lappilaiset ihmiset olivat lahjoittaneet ruokaa ja herkkuja. Se paketti teki meille pojille sodan keskellä joulun. Arvostan, että veteraaneja muistetaan vieläkin. Laitoin kortin talteen ja toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää."

Sodan aikana lottana palvellut 94-vuotias Leena Tuuteri Espoosta sai kiitoskortin Rovaniemeltä. "Tällaisen kauniin yllätyskortin ja -tervehdyksen saaminen tuntuu yksinäisestä ihmisestä tosi mukavalta. Pidän tärkeänä, että myös nuoret arvostavat sota-aikana eläneiden sukupolvien kokemuksia."

Henkilökohtainen viesti koettiin tärkeäksi

"Monelle viestin lähettäjälle oli tärkeää kiittää veteraaneja henkilökohtaisesti, mikä onnistuu aidosti käsinkirjoitetulla kortilla tai kirjeellä", kertoo kampanjan suunnittelusta vastannut Laura Luoma Postista.

Veteraaneille lähetetyissä postikorteissa ja kirjeissä kiitettiin itsenäisyydestä ja toivotettiin hyvää joulua. Mukana oli sekä lyhyitä tervehdyksiä että hyvinkin pitkiä kirjeitä. Kampanjaan tulleet ruotsinkieliset tervehdykset välitettiin ruotsia äidinkielenään puhuville veteraaneille.

Veteraaneille lähetettiin Luoman mukaan myös paljon itse askarreltuja kortteja, joista moniin oli tehty Suomen lippu. Useisiin kortteihin ja kirjeisiin oli valittu myös lähetykseen sopiva Suomen lippua esittävä postimerkki.

Viime itsenäisyyspäivän juhlissa koko kansan hurmannut sotaveteraani Hannes Hynönen antoi kasvonsa Postin korttikampanjalle sekä Sotiemme Veteraanit -keräykselle.  "Hannes halusi, että myös muut veteraanit saavat iloa ja tukea suomalaisilta. Posti arvostaa, että Hannes halusi olla mukana kampanjassa ja keräyksessä", sanoo Laura Luoma ja välittää osanottonsa poisnukkuneen Hannes Hynösen omaisille.

Itsenäisyyspäivän viikonloppu on sopivaa aikaa kirjoittaa joulukortteja kaikille ystäville ja lähimmäisille. Kotimaan joulutervehdysten (0,80 €) viimeinen postituspäivä on maanantaina 14.12. Ykkösluokassa lähetettävät tervehdykset ehtivät jouluksi perille, jos ne postittaa maanantaina 21.12. ennen kirjelaatikoiden tyhjennysaikaa.