Suomalaiset ruokasienet nousevat esiin ensi syksyn postimerkeissä

19.09.2015

Merkkien suunnittelijoina Erik Bruun ja neljä muuta nimekästä taiteilijaa.

Posti julkaisee ensi syksynä postimerkkivihkon, jonka aiheena ovat suomalaiset metsäsienet. Postimerkkien kuvittajiksi on valittu peräti viisi nimekästä suomalaista taitelijaa, joista kukin tekee yhden merkin.

Postimerkkien suunnittelijat ovat graafikkolegenda Erik Bruun, fotorealistista tyyliä käyttävä graafikko Minni Havas, kalakuvituksistaan tunnettu Sakke Yrjölä, luontoaiheisiin erikoistunut muotoilija Teemu Järvi sekä maalari Tiina Suikkanen. Postimerkkivihkon graafisesta suunnittelusta vastaa Dog Design. Julkaisun ensipäivänkuoren ja -leiman suunnittelee Erik Bruun.

Posti on suunnitellut postimerkkivihkoa tiiviissä yhteistyössä sienitietoutta edistävän Sieni-ihmiset ry:n ja kuvittajien kanssa. - Uskomme, että viisi ansioitunutta taiteilijaa takaavat, että julkaisun kuvituksesta tulee korkeatasoinen ja ainutlaatuinen, Postin Design Manager Tommi Kantola arvioi. 

Sienet sopivat arkeen ja juhlaan

Myös Sieni-ihmiset ry:n puheenjohtaja Petri Salmela on varma, että visuaalisesti näyttävät ja monipuoliset sienet toimivat hienosti postimerkkien aiheina.

Salmelan mukaan yhdistys kampanjoi vuonna 2016 ruokasienten puolesta. - Leikkisästi kutsuttuun Sienivallankumoukseen kuuluu sienipostimerkkien lisäksi muun muassa kampanjasivusto ja tunnettujen kokkien kanssa tekeillä oleva Sieni-ihmisen keittokirja. Kutsumme kampanjaan mukaan kaikki sienistä kiinnostuneet ihmiset toteuttamaan sieniaiheisia tapahtumia tulevan vuoden aikana.

Sieni-ihmiset haluaa edistää suomalaista ruokasienikulttuuria. - Luonnonvaraisista ruokasienistämme vain pari prosenttia päätyy ruokapöytiin. On harmi että herkullinen, terveellinen ja monipuolinen raaka-aine jää metsiin. Salmela kertoo. 

Luvassa kaunista realismia tunteella

Erik Bruunille sienet ovat tuttu kuvitusaihe, sillä hän on suunnitellut aiemmin myös sieniaiheisia julisteita. - Olen tyytyväinen, että sain kuvitettavaksi metsässä kauniin keltaisina hehkuvia kantarelleja, joista saa lautaselle herkullista ruokaa. Myös kotisaarellani Suomenlinnassa on muutama tosi hyvä sienipaikka, Bruun paljastaa.

Minni Havas on innoissaan postimerkin klassisesta aiheesta ja muista mukana olevista nimekkäistä suunnittelijoista. - Pidän paljon sieniruuista, mutta en itse tunne sieniä kovin hyvin. Uskon, että tämän työn kautta opin sienistä paljon lisää. Tuoksuvalmuskan pyrin kuvaamaan realistisesti, mutta niin, että saan mukaan myös tunnetta ja ripauksen sienen kiehtovaa tarinaa.

Tällaisia ovat postimerkkien sienet

Keltavahvero (Cantharellus cibarius) eli kantarelli on helposti tunnistettava Suomen kansan suosikkisieni. Trumpettimainen muoto ja alapintaan ulottuvat poimut ovat tämän kauttaaltaan keltaisen herkun tunnusmerkit. Kantarellin löytää usein metsästä koivujen läheisyydestä ja lautaselta kermaisena muhennoksena. Postimerkkiin keltavahveron kuvittaa Erik Bruun. 

Isohapero (Russula paludosa)  on kookas punalakkinen sieni ja yksi yleisimmistä haperoistamme. Valkohelttainen ja -jalkainen komeus koristaa kangasmetsiämme koko maassa. Ruoaksi isohaperon voi valmistaa sellaisenaan ja se sopii monenlaisiin aterioihin. Postimerkkiin isohaperon kuvittaa Tiina Suikkanen. 

Mustatorvisieni (Craterellus cornucopioides) innostaa  monet sienestäjät fanfaareihin. Sieni on helposti tunnistettava suppilomaisesta muodostaan. Sen sisäpinta on musta ja epätasaisen sileä ulkopinta harmaa. Aromaattisen makunsa vuoksi sieni saa pääosan monentyyppisissä aterioissa, kuten pastoissa ja risotoissa. Postimerkkiin mustatorven kuvittaa Teemu Järvi. 

Kuusenleppärousku (Lactarius deterrimus) piristää oranssinkirjavana ja mietona kirpeiden rouskujemme joukkoa. Kuusenleppärouskun oranssi lakki on kauniin vyöhykkeinen ja keskustastaan vihertävä. Maitiaisnestekin on poikkeuksellisesti oranssia tai viinipunaista. Tätä maukasta rouskua ei tarvitse ryöpätä. Postimerkkiin kuusenleppärouskun kuvittaa Sakke Yrjölä. 

Tuoksuvalmuska eli matsutake (Tricholoma matsutake) on Suomessa varsin tuntematon, mutta Japanissa suosittu keisarien herkku, josta maksetaan huikeita summia. Eniten sitä kasvaa pohjoisessa kuivilla mäntykankailla. Ruskeasuomuisen sienen tunnistaa parhaiten upeasta omalaatuisesta tuoksusta ja vivahteikkaasta mausta. Postimerkkiin tuoksuvalmuskan kuvittaa Minni Havas.


Kuvat: Petri Salmela

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille.