Postin vinkit kevään ja kesän sankareiden muistamisiin

19.05.2015

Kevät ja kesä ovat onnittelujen sesonkeja. Alkukesästä juhlitaan nuoria valmistuneita ja kesän ajan rippijuhlia ja häitä. Postitse lähetetään onnittelukortteja ja lahjoja. Miten lahja tulisi pakata, entä miten muistaa sankaria rahalahjalla?

Onnittelukortti on 1. luokan postimerkillä perillä pääsääntöisesti postitusta seuraavana päivänä ja viimeistään toisena arkipäivänä lähettämisestä.

- Kun lähettää jotakin korttia arvokkaampaa, on hyvä miettiä lähetykselle sopivin tapa. Rahaa ei saa lähettää tavallisessa kirjeessä lainkaan, siksi rahalahja kannattaakin tallettaa suoraan saajan tilille ja lähettää onnittelukortti postissa, Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe kertoo.

Rahaa, arvopapereita tai muuta arvokasta voi lähettää Postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin ne käsitellään erillään muusta lähetysvirrasta.

Tavallinen paperikuori ei kestä teräväreunaisia kirjoja eikä kovia esineitä. Kirjeenä voi lähettää alle 3 cm paksuisia tavaralähetyksiä paksussa tai pehmustetussa kuoressa. Yli 3 cm paksuiset lähetykset ovat paketteja. Pakettina lähetyksestä saa seurantakoodin ja sen kulun näkee Postin verkkosivuilta. Postipaketti on perillä nopeasti, pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä lähettämisestä. Jos lähetys sisältää helposti särkyvää tavaraa, sille kannattaa valita Helposti särkyvä -lisäpalvelu. Jotta lähetys kestää kuljetuksen, se on myös pakattava huolellisesti, lue lisää pakkausohjeista

Kirjattu kirje on seurannan piirissä, ja sopii tärkeille kirjeille, joiden lähettämisestä tarvitaan kuitti tai joiden vastaanottamista halutaan seurata. Kirjattu kirje luovutetaan kuittausta vastaan vastaanottajalle tai tämän valtuutetulle viimeistään kolmen arkipäivän kuluttua postittamisesta.

Kaunis postimerkki viimeistelee onnittelut ja kiitoskortit  

Toukokuussa ilmestyneet uutuusmerkit sopivat juhlistamaan kevään ja kesän lähetyksiä. 1. luokan Kultajoutsen-postimerkin kuvaan on painettu kiiltävällä kultafoliolla koristeellisia kuviointeja, joihin suunnittelija Klaus Haapaniemi on hakenut vaikutteita itäsuomalaisesta ja slaavilaisesta kulttuurista.

Kuvataiteilija Minna Immonen on suunnitellut Postille kaksi fuksianpunaisen sävyistä kukkapostimerkkiä. Ne soveltuvat 2. luokan postimerkkeinä hyvin esimerkiksi kutsuihin, sillä ne jaetaan postittamisesta toisena arkipäivänä ja viimeistään kolmantena. Kätevän haitarimallisen Kukkaloistoa-arkin merkkeihin on kuvattu Suomen teidenvarsilta ja pihoilta tuttu villiruusu ja hienostuneempi viljelty orkidea.

Posti on julkaissut postimerkin, joka sopii täydellisesti ylioppilasjuhlien kutsuihin, kiitoksiin ja onnitteluihin. Anssi Kähärän suunnitteleman 1. luokan postimerkin aiheena on ylioppilaslakki. Pelkistetyssä sinitaustaisessa Valkolakki-postimerkissä on modernia typografiaa ja lakin mustaa lippaa korostaa lakkaus.

Kuvamateriaalia median käyttöön