Postin tutkimus: Venäjä kiinnostaa suomalaisia verkkokauppoja kokeilumielessä

25.02.2015

Laajan naapurimaan markkinat kiinnostavat useimpia suomalaisia verkkokauppiaita, mutta lähinnä kokeilumielessä. Vain alle viidesosa miettii vakavammin Venäjälle laajenemista lähivuosina, selviää Postin toteuttamasta tutkimuksesta. Venäjälle myy vain vajaa kuudesosa Suomen verkkokaupoista. Venäläiset kuitenkin käyttävät aktiivisesti verkkokauppoja.

Venäläisistä aktiivisista verkon käyttäjistä 89 % on ostanut tavaroita venäläisistä verkkokaupoista. Ulkomaisista verkkokaupoista ostaneiden osuus on 43 %. Ulkomaisista verkkokaupoista ostaminen on hieman yleisempää Pietarissa kuin Moskovassa.

- Venäläiset eivät ole lopettaneet ulkomaisten verkkokauppojen käyttöä, vaikka talouden tilanne on muuttunut. Posti on useiden ulkomaisten verkkokauppojen kumppani Venäjän toimituksissa, ja tavaravirrat venäläisille kuluttajille ovat yhä merkittäviä. Venäjän rajat ylittävän verkkokaupan arvoksi on arvioitu viisi miljardia dollaria. Viime vuonna arviolta 15 miljoonaa venäläistä osti ulkomaisista verkkokaupoista. Tästä suomalaisilla verkkokaupoilla on hyvin kapea siivu, Postin verkkokaupan asiantuntija Pasi Ketonen sanoo.

Verkkokauppiaat haluavat välttää Venäjän markkinoiden riskejä

Verkkokauppiaat näkevät Venäjän markkinoissa huomattavia riskejä. Suurin huolenaihe on Venäjän infrastruktuuri ja toiseksi suurin tilaus-toimitus-prosessin organisointi. Infrastruktuurissa huolestuttavat erityisesti Venäjän muuttuva lainsäädäntö, epävakaa poliittinen tilanne ja ruplan heikko kurssi. Tilaus-toimitus-prosessissa haastaviksi toiminnoiksi arvioidaan jakelu, varastointi ja palautukset. Venäjän markkinoilla koetaan tärkeäksi luotettava logistiikkakumppani.

- Sijaintimme ja Venäjän tuntemuksemme on etu viennille. Venäjällä on huomattava markkinapotentiaali, 146 miljoona ihmistä, ja maa on 8.-9. suurin kuluttajamarkkina maailmassa. Internetin käyttäjiä maassa on 59.9 miljoonaa, eli enemmän kuin Saksassa. Pietarin alueella suomalaisuus on lisäksi myyntietu, jota kannattaa hyödyntää, Ketonen kertoo.

Venäläisiä kiinnostaa verkkokaupassa valikoima ja halvempi hinta

Ulkomaiset verkkokaupat löydetään Venäjällä tavallisimmin ystävän suosittelun perusteella tai etsimällä itse hakukoneilla Yandex.ru ja Google.com. Pääsyyt ulkomailta ostamiseen ovat mahdollisuus hankkia sellaisia tavaroita, joita ei myydä Venäjällä, sekä halvemmat hinnat.

Käytetyin ja suosituin verkko-ostosten kohdemaa Venäjällä on Kiina, josta on ostanut yli kaksi kolmasosaa ulkomailta tavaroita tilanneista. Selväksi kakkoseksi kohdemaista nousevat USA ja Kanada. Seuraavat merkittävät ostosmaat ovat Saksa ja Iso-Britannia. Lisäksi monia verkko-ostajia kiinnostaa tilaaminen EU-maista, kuten Italia, Suomi ja Ranska.

Verkkoshoppailijat toivovat nopeaa tavaroiden toimitusta, mutta ovat toisaalta valmiita odottamaan pitempäänkin, jos voivat siten säästää rahaa. Palautusmahdollisuutta pidetään tärkeänä myös ulkomailta ostettaessa.

- Venäjällä on hyvä huomioida, että englantia puhuvan väestön osuus on reilusti alle 10 prosenttia. Yksi helpoimmista tavoista lisätä venäläisten asiakkaiden määrää onkin tehdä verkkokaupasta venäjänkielinen versio, sanoo Ketonen

Sukupuoleen liittyvät ostotottumukset vastaavat suomalaisia tottumuksia

Sukupuolittaiset ostotottumukset vastaavat suomalaisten verkko-ostamisen jakaumia. Venäläisten ulkomaisissa verkko-ostoksissa korostuvat naisilla vaatteet ja kosmetiikka ja miehillä puolestaan elektroniikka, harrastusvälineet ja autonosat. Vaatteita ostaa eniten nuorin ikäryhmä ja elektroniikkaa puolestaan 55-64-vuotiaat.

Venäläiset maksavat ulkomaiset verkko-ostoksensa tavallisesti luottokorteilla. Visa, Master Card ja muut luottokortit ovat myös selvästi suosituin maksutapa. Suosituimmat toimitustavat ovat nouto Venäjän postista ja kuljetus kotiin tai työpaikalle. Pietarissa paketin hakeminen kuljetusyrityksen noutopisteestä on myös hyvin suosittua.

 

Tutkimusten suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Postin tutkimuspäällikkö Kari Elkelä.

Lataa Verkkokauppaa Venäjälle -materiaalit

Lähteet:

Posti tarjoaa logistiikan kokonaisratkaisut kaikenkokoisille yrityksille. Postin palvelut kattavat koko verkkokaupan toimitusketjun, kuten varastoinnin, tilausten käsittelyn, kuljetukset, palautusten käsittelyn ja markkinointipalvelut. Posti on varastopalvelujen markkinajohtaja Suomessa ja Venäjällä. Posti tukee verkkokauppoja kansainvälistymisessä ja on luotettava kumppani rajat ylittäviin toimituksiin.

Posti Group huolehtii kaupankäynnin ja arjen sujuvuudesta 11 maassa. Liikevaihtomme vuonna 2014 oli 1 859 miljoonaa euroa. Palvelemme asiakkaitamme Suomessa Posti-nimellä ja muissa maissa Itella-nimellä noin 23 000 ammattilaisen voimin.
www.posti.fi