Postin kirjelaatikot lisääntyneen ilkivallan ja murtojen kohteena

17.12.2015

Postin kirjelaatikoihin kohdistuvia murtoja ja vahingontekoja on ollut poikkeuksellisen paljon nyt joulun alla. Posti tekee aina asiasta rikosilmoituksen poliisille. Posti pyytää asiakkaitaan huomioimaan, että rahan tai muun arvokkaan lähettäminen kirjelaatikon kautta ei ole sallittua, se myös osaltaan houkuttelee ilkivallantekoihin.

Ilkivallan tekijät eivät aina ymmärrä syyllistyvänsä vakaviin tekoihin

Vankkaa tekoa olevien kirjelaatikoiden murtamiseen on käytetty voimakasta väkivaltaa. Jos tekijät lähetyksiä anastettuaan myös avaavat ne, he syyllistyvät aina anastusrikoksen lisäksi myös perustuslailla turvatun viestintäsalaisuuden loukkaamiseen sekä tietoliikenteen häirintään. Teot ovat asiakkaiden luottamuksellisten viestien suojaan puuttuvina siten erityisen vakavia.

- Teoilla aiheutetaan huomattavasti enemmän kiusaa ja harmia postia lähettäneille ja sitä odottaville kuin saadaan rikollista hyötyä. Ilkivallan tekijät eivät aina myöskään ymmärrä syyllistyvänsä vakaviin tekoihin, joista voi olla merkittäviä seuraamuksia, muistuttaa Postin turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Markku Rajamäki.

Posti tekee jokaisesta tapauksesta rikosilmoituksen ja auttaa kaikin tavoin poliisin tutkintaa mm. keräämällä yhteyttä ottaneilta asiakkailta mahdollisesti kateisiin joutuneista lähetyksistä tietoja, jotka toimitetaan poliisille tutkintaa varten. Rikoksen tekijä on vastuussa sekä lähetyksille että kirjelaatikoille aiheuttamistaan vahingoista.

Posti on ollut yhteydessä poliisipiireihin kohdennetun valvonnan lisäämiseksi. Posti myös tyhjentää laatikoita normaalia useammin.

- Posti on kiitollinen myös lähistöllä liikkuneiden valppaudesta ilmi tulleissa tapauksissa. Yhteydenottojen perusteella on saatu arvokkaita silminnäkijähavaintoja. Posti toivoo, että kansalaiset ottaisivat jatkossakin yhteyttä Postiin tai poliisiin havaitessaan epäilyttävää toimintaa kirjelaatikoilla tai havaitessaan vaurioituneen kirjelaatikon. Kirjelaatikosta löytyy Postin puhelinnumero, johon tällöin voi soittaa, Rajamäki jatkaa.

Älä lähetä rahaa tai muuta arvokasta kirjelaatikon kautta

Postin toimitusehtojen mukaan kirjelaatikkoon jätetyissä lähetyksissä ei saa lähettää rahaa tai muuta arvokasta. Arvokas lähetettävä tulee lähettää aina postivakuutettuna, tällöin lähetyksillä on turva katoamisen, anastamisen ja vahingoittumisen varalta. Joihinkin maihin rahan ja arvoesineiden lähettäminen postitse on kokonaan kiellettyä. Postivakuutettuihin lähetyksiin kiinnitetään tarkoitukseen suunniteltu osoitekortti, joita saa posteista.

Postin keltaisia ja sinisiä kirjelaatikoita on yhteensä noin 6 700 eri puolilla Suomea. Kirjelaatikkohakuun pääsee posti.fi-etusivulta.