Postin jakeluautot kertovat, missä on kelirikkoa

17.04.2015

– tiedot kaikkien saatavilla uudessa verkkopalvelussa

Posti osallistuu Liikenneviraston kokeiluun, jossa jakeluautoon asennettavalla teknisellä ratkaisulla tutkitaan, raportoidaan ja ennustetaan sorateiden kuntoa kelirikkoaikana. Kokeilun aikainen tutkimusalue on Oriveden, Ruoveden ja Mänttä-Vilppulan ympäristö Pirkanmaalla.

Pirkanmaalla kelirikon aiheuttamien vaurioiden seuraamisessa ja raportoinnissa kokeillaan uudenlaista keinoa - postin jakeluautoihin asennettavia antureita.

"Kelirikosta on tärkeä kerätä tietoa paikan päältä. Tällainen tiedonkeruu on tehokkainta teknologian ja yhteistyön avulla", sanoo kunnossapidon kehittämisyksikön päällikkö Pekka Rajala Liikennevirastosta.

Yhteistyökumppaniksi valikoitui Posti muun muassa siksi, että sen jakeluautot kulkevat tiuhaan tutkimusalueella. "Olemme mukana projektissa yhteisen hyvän vuoksi. Automme ajavat alueella kaksikin kertaa päivässä, joten on luontevaa että osallistumme tiedonkeruuseen" Postin kalustosta vastaava päällikkö Kari Tuomola sanoo.

Postin jakeluautojen keräämät reaaliaikaiset mittaustulokset ovat kaikkien saatavilla avoimessa palvelussa, johon pääset tästä linkistä: http://bifi.se/MapGeo.aspx.

Karttapohjaisessa palvelussa sorateiden kelirikosta ilmoitetaan värien avulla. Palvelussa tien vihreä väri tarkoittaa, ettei kelirikkoa ole. Keltainen väri tarkoittaa pieniä kelirikkovaurioita. Punainen väri taas tarkoittaa, että kelirikkovauriot ovat merkittäviä ainakin raskaalle liikenteelle.

Anturit mittaavat tienpohjan kuntoa

Tutkimusalueella ajaviin Postin jakeluautoihin on asennettu anturit, jotka mittaavat tienpohjan kuntoa ajetulla reitillä. Jakeluautoihin asennettavat laitteet ovat pieniä, eivätkä ne häiritse jakelutyötä. Laitteet toimivat asennuksen jälkeen automaattisesti, eikä niihin tarvitse esimerkiksi kirjautua.

Kun jakeluauto on ajossa, laitteen liikeanturit mittaavat säännöllisin väliajoin tiepohjan kuntoa, pehmeyttä ja epätasaisuutta. Mittaustulokset siirtyvät reaaliajassa avoimeen karttapalveluun.

Projektissa on mukana myös Ilmatieteen laitos, jonka sääennusteiden avulla voidaan tehdä ennuste tulevien päivien kelirikkotilanteesta. Tänä vuonna kelirikon ennustetaan koettelevan tiestöä keskimääräistä enemmän. Etenkin maan itä- ja pohjoisosissa kelirikko runtelee tiestöä normaalia enemmän.

Ruotsissa kokeilu jo laajemmassa käytössä

Ruotsissa tienpohjan kuntoa mittaavat laitteet löytyvät jo noin 40 jakeluautosta ja kokeilu kattaa laajoja alueita. Myös Ruotsissa laitetoimittajat ovat samat kuin Suomessa käynnissä olevassa kokeilussa, eli Klimator AB ja Semcon AB.

Lisätietoa

Kunnossapidon kehittämisyksikön päällikkö
Pekka Rajala,
puh. 040 050 3368
etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

Postin kalustosta vastaava päällikkö
Kari Tuomola,
puh. 040 764 0327
etunimi.sukunimi(at)posti.fi