Postin Heikki Malinen: Sopimus tukee Postin uudistamista

30.11.2015

Posti Groupin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan postialan uusi työehtosopimus tukee Postin uudistamista ja kilpailukyvyn parantamista.

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hyväksyivät tänään valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen uudesta työehtosopimuksesta postialalle. Posti Groupin toimitusjohtaja Heikki Malinen kiittelee yhteisymmärryksen löytymistä.

- Neuvottelujen lähtökohta oli vaikea postialan vakavan murroksen takia. Ratkaisun teko osoittikin vastuullisuutta kummaltakin osapuolelta. Postin kannalta sopimusta voi pitää tyydyttävänä. Se on askel oikeaan suuntaan Postin toiminnan uudistamiseksi ja kilpailukyvyn turvaamiseksi, kun postikilpailu käynnistyy täysillä ensi vuonna, korostaa Malinen.

Postin suuri haaste kovan kilpailun lisäksi on digitalisaatio, joka vähentää perinteisen postin jakelumääriä noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Vuosikymmenen loppuun mennessä volyymit ovat puolittuneet.

- Perinteisen postin jakelumäärä tulee putoamaan rajusti seuraavien vuosien aikana. Onko sopimus riittävä kilpailukyvyn kannalta, se jää nähtäväksi. On hyvin tärkeää, että Postin uudistamista jatketaan yhteistyössä henkilöstön kanssa. Yhteistyö on välttämätöntä, jotta lähivuosien haasteista selvitään

Uusi polku -tukiohjelma korvaa aiemman kertakorvauksen

Uudessa työehtosopimuksessa muutosturvaa koskevat määräykset poistuvat. Vaikka muutosturva poistuu, Postin Uusi polku -tukiohjelman avulla koulutetaan ihmisiä uuteen työhön, yrittäjäksi tai ammattiin. Ohjelma sisältää rahallisen kertakorvauksen ja muita tukitoimia.

Alihankinta ja vuokratyövoima sallitaan

Sopimuksen myötä poistuvat myös rajoitteet täydentävän työvoiman ja alihankinnan käytöltä esimerkiksi ruuhkahuipuissa.

- Tähän asti Posti on ollut eriarvoisessa asemassa kilpailijoihin nähden, kun se ei ole saanut käyttää alihankintaa ja täydentävää työvoimaa postityössä. Nyt Posti on samalla viivalla kuin muut jakeluyhtiöt, sanoo Malinen.

Joulukortit ja paketit ehtivät perille ennen joulua

Postialan sopimus varmistaa, että joulupostit ehtivät perille ajoissa ennen joulua. 

- Joulu on monille meidän asiakkaillemme ja Postille vuoden tärkein sesonki. Meille on tärkeää varmistaa suomalaisten joulun onnistuminen. Paketit ja joulukirjeet ehtivät perille jouluksi, Malinen sanoo.