Postilaatikoita ryhmitellään Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Lahdessa

28.04.2015

Posti on yhteistyössä postinsaajien ja kuntien kanssa sijoitellut postilaatikoita uudelleen eri puolilla maata. Nyt tämä työ jatkuu Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Lahdessa.

Hämeenlinnassa postilaatikoita sijoitetaan muutaman laatikon ryhmiin postinumeroalueella 13500 HÄMEENLINNA toukokuun aikana. Tavoitteena on ryhmitellä noin 400 laatikkoa alueilla Sampo 2 ja Sampo 3 sekä Rääpiälässä. Hattulassa laatikoita ryhmitellään postinumeroalueilla 13880 HATTULA ja 13900 PEKOLA. Toukokuun aikana noin 160 laatikkoa sijoitetaan ryhmiin Pappilanniemessä, Kettumäessä ja Pinomäenraitilla. Lahdessa postilaatikoita sijoitetaan muutaman laatikon ryhmiin postinumeroalueilla 15160 ja 15300 LAHTI touko-kesäkuun aikana. Tavoitteena on ryhmitellä noin 600 laatikkoa Kariston alueella ja 1300 laatikkoa Ahtialan alueella.

Posti on neuvotellut ryhmittelyn toteutuksesta Hattulan kunnan ja Hämeenlinnan ja Lahden kaupunkien kanssa. Posti on jo lähettänyt ensimmäisen asiakastiedotteen niille talouksille, joita ryhmittely koskee. Tiedotteessa kerrotaan ryhmittelyn aikataulusta ja siitä, milloin Postin edustaja kiertää asuinalueilla kertomassa ryhmittelyn käytännön toteutuksesta.

Postilaki edellyttää, että Posti määrittää postilaatikoiden paikat. Sijoittelu tehdään postilain ja Viestintäviraston postilaatikoiden sijoittelusta annetun määräyksen mukaisesti. Nämä säännökset edellyttävät muun muassa, että laatikoiden sijoittelussa otetaan huomioon tien kunnossa- ja puhtaanapito sekä liikenne- ja työturvallisuus. Säännösten mukaan pientalojen postilaatikot sijoitetaan ensisijaisesti ryhmiin. Postin noutomatka muuttuu usein vain muutamilla metreillä. Pisimmillään noutomatka tontin kulkuliittymästä on taajamassa enintään 50 metriä yhteen suuntaan mitattuna.

Postin jakelutyö sujuu vähemmillä pysähdyksillä laatikoiden sijaitessa muutaman laatikon ryhmissä, mikä vaikuttaa muun muassa jakeluautojen polttoaineen kulutukseen ja pakokaasupäästöihin. Ryhmittely mahdollistaa jakeluauton turvallisen ja muuta liikennettä mahdollisimman vähän häiritsevän liikennöinnin, kun teiden ylitykset ja peruuttamiset pihoilta vähenevät. Kun postilaatikot ovat ryhmässä, jakelussa hyödynnettävien työvälineiden käyttö helpottuu. Tekniset apuvälineet keventävät jakelutyötä ja edistävät näin jakajan työssä jaksamista sekä työturvallisuutta.

Posti pyrkii ryhmittelyllä hallitsemaan myös jakelukustannuksia. Jakelureitit kuljetaan läpi jokaisena työpäivänä, jolloin postinjakelun kiinteät kulut ovat samat riippumatta siitä, onko jokaiseen laatikkoon jaettavaa vai ei.

Asiakkaalla on lain mukaan mahdollisuus sopia myös maksullisesta jakelusta (Lähilaatikko - palvelut), jolloin posti jaetaan asiakkaan haluamaan paikkaan sijoitettuun laatikkoon kohtuullista maksua vastaan, tai mahdollisesta henkilökohtaiseen erityistarpeeseen perustuvasta jakelusta, jonka edellytyksenä on pysyvä liikuntaesteisyys tai vähintään 75 vuoden ikä.  Erityistarpeeseen perustuvan jakelun ehtona on, että jokainen saman talouden postinsaaja on oikeutettu palveluun. Palvelut tilataan Postin asiakaspalvelusta puhelimitse 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-18 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@posti.com tai internetissä www.posti.fi.