Postia asiakkaille talkootyönä

27.11.2015

– harrasteseurat mukana PAU:n lakkojen aiheuttaman ruuhkan purkamisessa

PAU:n lakot ovat kirvoittaneet suomalaisissa auttamisen halun ja talkoohengen. Lähetyksiä saadaan liikkeelle ja perille asiakkaille myös vapaaehtoisten käsiparien avulla.

- On todella hienoa huomata, että Posti on meille suomalaisille yhteinen asia. Olemme iloisesti yllättyneitä meille tulleista avuntarjouksista, ja päättäneet tarttua niihin, kiittää Postin lajittelutoiminnoista vastaava johtaja Jani Häsä.

Muun muassa urheiluseurat ovat ottaneet yhteyttä Postiin ja tarjonneet apuaan. Talkootyössä ei ole kysymys vuokratyövoimasta, josta Posti päätti luopua edistääkseen työehtosopimusneuvotteluja.

Täysi-ikäiset talkootyöläiset työskentelevät lakkoon kuulumattoman henkilöstön apuna postinlajittelussa. Ensimmäinen ryhmä aloittaa viikonloppuna Helsingissä. Talkoolaiset saavat työhönsä perehdytyksen ja tekevät postinlajittelussa vähemmän ammattiosaamista vaativia, yksikertaisempia työvaiheita sekä noudattavat samoja sääntöjä kuin Postin oma henkilöstökin. Talkoolaisille ei makseta palkkaa, mutta seura saa kollektiivisen palkkion, kuten muustakin talkootyöstä on tapana maksaa.

- Asia on hyvin yksinkertainen - me todella teemme kaikkemme, että saamme laillisista ja laittomista PAU:n lakoista huolimatta lähetykset asiakkaillemme mahdollisimman sujuvasti. Tästä periaatteesta emme nyt tingi piiruakaan. Meillä on oikeus ja velvollisuus palvella asiakkaitamme, ja sen aiomme myös tehdä, Jani Häsä painottaa.

Posti on tähän mennessä pystynyt käsittelemään postia esimiesten ja lakkoon kuulumattoman henkilöstön voimin. Etelä-Suomessa olleista lakoista huolimatta koko maan osalta tarkasteltuna yli 80 % postista pystyttiin toimittamaan asiakkaille viiveettä tai vain vähäisellä viiveellä.

Talkoovoimin pystytään nopeuttamaan ruuhkan purkua pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä sijaitsevan Suomen suurimman postikeskuksen kautta koko maahan kulkevan postin käsittelyä.

 - Talkootarjoukset ovat meille merkki siitä, että olemme tehneet tärkeää työtä pitämällä palvelut käynnissä etenkin näin joulusesongin lähestyessä. Työt eivät koskaan ole lakossa, vaikka osa tekijöistä olisi. Toivotamme talkoolaiset tervetulleiksi joukkoomme ja tutustumaan postityöhön. Myös oma henkilöstömme voi halutessaan valita - työtaisteluihin osallistuminen on sekin vapaaehtoista, muistuttaa Jani Häsä.